Hassan en Bol vielen allebei vlak voor de finish
NOS Sport

Bizarre avond voor Bol en Hassan door valpartijen: 'Ik voelde een duw'

Het is een onwaarschijnlijk verhaal. Sifan Hassan (op de 10 kilometer) en Femke Bol (op de 4x400 gemengde estafette) lijken op weg naar een wereldtitel voor Nederland op de WK atletiek in Boedapest. Maar dan gaat het mis. Beide vrouwen vallen vlak voor de finish. "Ik voelde een duw", zegt Hassan na afloop.

De atlete had haar race zo goed ingedeeld. Op 250 meter van de finish stoomde Hassan op en liep ze naar de kop. Maar op 30 meter van de finish gaat ze onderuit. "Hebben jullie de beelden gezien? Ik voelde een duw, maar misschien ben ik wel gek geworden", vertelt ze.

Bekijk hier de complete reactie van Hassan:

Hassan voelde een duw: 'Maar ik kan er niks aan doen, dat is de sport'

Op de beelden is het maar moeilijk te zien of ze daadwerkelijk geraakt wordt door haar concurrente Gudaf Tsegay uit Ethiopië. Al legt ze zich daar ook snel bij neer. "Dit is de sport. Ik kan er ook niks aan doen. Ja, ik voelde me heel sterk, maar sinds ik geboren ben, is er al drama."

En het mislopen van de wereldtitel kan ze ook heel snel relativeren. "Dit zijn de wereldkampioenschappen, dit zijn niet de Olympische Spelen. En ik moet ook dankbaar zijn met wat ik heb, ik heb onlangs bijvoorbeeld nog een marathon gewonnen."

'Ik ben geen machine'

Maar het blijft een bizar verhaal. Hassan en Bol, de twee koninginnen van de Nederlandse atletiekploeg, gaan vlak voor de streep onderuit. Terwijl van hen altijd prestaties worden verwacht. "Mensen denken dan dat ik een machine ben. Maar ik laat nu zien dat ik dat niet ben. Al had ik dat liever ook niet op een WK gedaan", zegt Bol met een beteuterd gezicht. "Ik hoor gewoon te finishen. Waarom dat niet gebeurt, weet ik niet."

Ze kan nog niet bevatten waar het mis is gegaan. "Ik weet niet wat er gebeurt. Mijn benen wilden gewoon niet meer. Ik heb dat wel vaker, maar dan kan ik nog herstellen. Nu niet. Ik heb nog gekropen voor de derde plek, maar omdat ik het stokje liet vallen, telde de uitslag niet meer."

De reactie van de complete estafetteploeg is hier te zien:

Femke Bol na valpartij: 'Mensen denken dat ik een machine ben'

Het estafettestokje had Bol een paar honderd meter nog over genomen van de sterk lopende Isaya Klein Ikkink, een wereldtitel leek binnen handbereik. Maar die droom viel letterlijk in duigen.

"Ja, dan stort je wereld heel even in. Maar je wil ook meteen weten hoe het met Femke gaat, dat is het belangrijkste." Bol zegt door de adrenaline nog niet te weten hoe het met haar fysieke gesteldheid is.

De estafetteploeg steunt elkaar na de valpartij

Steun krijgt de Amersfoortse atlete volop van de anderen, zo ook van haar goede vriendin Lieke Klaver. "We hadden voor het eerst wereldkampioen kunnen zijn, maar dat gaan we ooit nog wel worden. Nu is het eerst tijd dat we het met zijn allen gaan goedmaken op andere onderdelen. We laten dit niet zomaar gebeuren, Femke gaat dit niet in haar eentje dragen. We gaan dit met zijn allen oplossen."

De altijd positieve Liemarvin Bonevacia doet daar nog een schepje bovenop. "Wij komen sterker terug voor het goud tijdens de Spelen in Parijs. Laten we voor nu positief blijven. Het ging vandaag niet, morgen is er weer een nieuwe dag. Ik kan het nu ook niet terugdraaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl