liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Laros stunt met finaleplaats 1.500 meter • WK-brons en olympisch ticket voor Vetter

Dag 2, WK atletiek in Boedapest. Met in het avondprogramma:

Automatisch updates ontvangen? Druk op het belletje

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we het atletiekblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug. Dan is er geen ochtendprogramma in Boedapest. 's Avonds komt onder anderen Femke Bol in actie in de series van de 400 meter horden. Lieke Klaver loopt de halve finale van de 400 meter en sprintster N'Ketia Seedo zal zich op de 100 meter proberen te plaatsen voor de finale.

Programma WK atletiek 21 augustus

10.000 meter | Bekijk hier een samenvatting van de finale

Drie op een rij voor wereldkampioen Cheptegei op de 10.000 meter

100 meter | Bekijk hier de finale

Lyles grijpt wereldtitel, Tebogo bezorgt Afrika eerste WK-medaille op 100 meter

100 meter | Spannende strijd achter Lyles

Achter Lyles zijn de verschillen met recht miniem te noemen. Letstile Tebogo uit Botswana, Zharnel Hughes uit Groot-Brittannië en Oblique Seville uit Jamaica zetten allemaal 9,88 op de klokken. Er moet dus naar de duizendsten gekeken worden en dan wordt duidelijk dat Tebogo het zilver pakt en Hughes het brons.

Tebogo bezorgt het continent Afrika de allereerste WK-medaille ooit op de 100 meter.

Lyles komt als eerste over de finish

100 meter | Goud voor Lyles

Noah Lyles is de nieuwe wereldkampioen 100 meter. Het is de twaalfde keer in totaal en de vierde keer op rij dat de wereldtitel op het koningsnummer naar een Amerikaan gaat. Hij wint de finale in 9,83 seconden.

Zevenkamp | Bekijk hier de reactie van Vetter

Brons na zwaar gevecht Vetter op zevenkamp: 'Dacht dat ik kansloos was'

10.000 meter | Drie op rij voor Cheptegei

In 2019 werd Joshua Cheptegei voor het eerst wereldkampioen op de 10.000 meter, in 2022 prolongeerde hij de wereldtitel en dit jaar doet hij dat opnieuw. De 26-jarige Oegandees houdt Daniel Simiu Ebenyo uit Kenia en de Ethopiër Selemon Barega achter zich en zet een tijd van 27.51,42 neer.

Joshua Cheptegei

Zevenkamp | Tranen bij Vetter

Tranen van ontlading zijn er te zien bij Anouk Vetter, die niet alleen een bronzen WK-medaille binnen heeft, maar ook een olympisch ticket heeft veroverd. "Na het verspringen dacht ik echt dat het gewoon kansloos was", kijkt de meerkampster terug op een "raar weekend". Na een teleurstellend resultaat bij het verspringen dacht Vetter er zelfs even aan om te stoppen. En dus is de belangrijkste les die ze van dit WK meeneemt: "Nooit opgeven, veerkrachtig blijven."

Ze laat met de bronzen plak ook in Boedapest weer zien bij de wereldtop te horen. "Elke keer blijf ik mezelf weer verrassen met wat voor soort meerkamp ik dat dan doe. Ik hoop de volgende meerkamp iets stabieler te doen."

Anouk Vetter

Zevenkamp | Vetter krijgt brons omgehangen

Enkele minuten na de finish moeten de medaillewinnaressen alweer komen opdraven voor een huldigingsmoment. Voor Anouk Vetter betekent het dat ze brons omgehangen krijgt, maar dat is nog niet de echte medaille. Die krijgt ze morgen bij de echte medailleceremonie.

Emma Oosterwegel kan ook terugkijken op een goede zevenkamp. Zij eindigt als vijfde. Sofie Dokter wordt elfde.

Meerkampster Vetter stelt op afsluitende 800 meter WK-brons veilig

Zevenkamp | Vetter feliciteert wereldkampioene

Anouk Vetter is blij met brons en feliciteert Katarina Johnson-Thompson, die voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen is geworden. Eerder pakte ze de wereldtitel in 2019.

Johnson-Thompson kwam tot een puntentotaal van 6.740. Vetter, tweede op de Olympische Spelen in Tokio en vorig jaar ook tweede bij de WK, eindigde op 6.501 punten.

Vetter (rechts) met Katarina Johnson-Thompson

Zevenkamp | Brons voor knokkende Vetter

De eerste medaille voor de Nederlandse atletiekploeg is binnen. Anouk Vetter verovert het brons op de zevenkamp.

Anna Hall, de topfavoriete uit de Verenigde Staten, wint de 800 meter, maar dat is niet genoeg voor het goud. De wereldtitel gaat namelijk naar de Britse Katarina Johnson-Thompson.

1.500 meter | Ook olympische limiet voor Laros

Het kan niet op vandaag voor Laros. Een WK-finale, een Nederlands record en dan heeft hij zich ook nog geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. Zijn tijd (3.32,74) was genoeg om de olympische limiet te slechten.

1.500 meter | Bekijk hier de reactie van Laros

Laros (18) verrast met record en finaleplaats op 1.500 meter: 'Alles is bonus hier'

1.500 meter | Bekijk hier de race van Laros

Pas 18-jarige Laros stunt met finaleplaats en Nederlands record 1.500 meter

1.500 meter | Laros vindt record 'leuke bonus'

Laros vertelde gisteren al dat al zijn prestaties bij de WK atletiek "een leuke bonus" zijn. Ook nadat hij de finale heeft bereikt, bevestigt hij dat nog maar eens. En ook het Nederlands record, dat hij nu in handen heeft, doet hem vrij weinig. "Dat is totaal niet belangrijk. Het is een leuke bonus dat ik dan nu het record voor mezelf heb, maar het was zeker geen doel."

Niels Laros

1.500 meter | Laros stunt opnieuw

Niels Laros verraste gisteren al vriend en vijand door de halve finales van de 1.500 meter te bereiken. En in die halve finale loopt hij naar de derde plaats, waardoor hij ook echt om de medailles kan gaan strijden. En passant verbeterde hij ook nog het Nederlands record, dat hij deelde met Gert-Jan Liefers.

Laros zette in Boedapest 3.32,74 op de klokken. Het oude record stond op 3.32.89.

De finale staat voor woensdagavond op het programma.

1.500 meter | Hassan twijfelde of ze kon lopen

"Fysiek doet alles pijn", zegt Sifan Hassan na haar halve finale op de 1.500 meter. Die pijn komt door de valpartij van gisteren, toen ze op de 10.000 meter de wereldtitel voor het grijpen had, maar enkele meters voor de finish viel. "Mijn knie doet pijn, mijn heup doet pijn, mijn nek is superstijf", somt ze haar klachten op.

Bij het opstaan twijfelde ze zelfs even of ze wel aan de start kon verschijnen vandaag. "Toen dacht ik: ik kan niet lopen." Hassan zag namelijk dat haar knie dikker was dan normaal, dus ik heb veel getwijfeld. "Ik wist toen niet dat het alleen vocht was." Uiteindelijk bleek de schade mee te vallen. "Het was geen grote blessure, alleen pijnlijk."

Hassan heeft pijn, maar is blij met finaleplaats op 1.500 m: 'Ik doe mijn best'

1.500 meter | Hassan naar finale

Met pleisters op haar knieën en rechterelleboog, vanwege de opgelopen schade na de valpartij van gisterenavond op de 10.000 meter, loopt Sifan Hassan de halve finale van de 1.500 meter. Ze moet bij de beste zes eindigen voor een finaleplaats en dat lukt. Hassan komt als derde over de streep, achter Faith Kipyegon en Diribe Welteji.

100 meter | Bekijk hier de halve finale van Bouju

Bouju redt het niet op 100 meter, ook titelverdediger Kerley strandt in halve finales

100 meter | Titelverdediger eruit, ook Bouju strandt

Wat een verrassing in de derde halve finale van de 100 meter. Titelverdediger Fred Kerley vliegt eruit. Hij komt als derde over de streep en zijn tijd van 10,02 is net niet genoeg om tot de tijdsnelsten te horen. Daarvoor had hij 0,01 sneller moeten zijn.

Ook voor Raphael Bouju zijn de halve finales het eindstation. Hij finisht als vijfde in een tijd van 10,20.

Fred Kerley

100 meter | Coleman wint tweede halve finale

Ook in de tweede halve finale komt een Amerikaan als eerste over de streep: Christian Coleman. En het belooft nu al een spannende finale te worden later vanavond, want Coleman is met 9,88 seconden slechts 0,01 langzamer dan zijn landgenoot Lyles in de vorige halve finale.

100 meter | Lyles oppermachtig

Noah Lyles kent geen problemen in zijn halve finale. Met overmacht komt hij als eerste over de streep: 9,87 seconden. Olympisch kampioen Marcell Jacobs zien we niet terug in de finale. Hij zet een tijd van 10,05 neer en wordt daarmee vijfde in zijn halve finale.

Noah Lyles

100 meter | Bouju droomt van steentje bijdragen

Groot en groots denken, laat dat maar aan Raphael Bouju over. Nederlands snelste atleet na Churandy Martina mag dan debutant zijn op het WK-podium, hij weet als geen ander dat bescheidenheid in de wereld van de topsport niet per definitie een deugd is.

Dus droomt hij in Boedapest, veel en hardop. De tijd dat de 21-jarige sprinter er genoegen mee nam vanaf de zijlijn te kijken naar de langverwachte tweestrijd op de 100 meter tussen de Italiaanse olympisch kampioen Lamont Jacobs en de Amerikaanse titelverdediger Fred Kerley ligt ondanks zijn jeugdige leeftijd al achter hem.

Nu hij toch in de halve finales staat, waarom dan niet alles op alles zetten om zich te mengen in het gevecht tussen de twee grote gladiatoren? Graag draagt hij zijn steentje bij aan het absolute spektakelstuk van het mondiale titeltoernooi, klonk het. Met alle liefde, zelfs.

"Ik wil deze mannen uitdagen en helpen om hun snelste race ooit te lopen. De vraag is alleen of ik daar nu al aan toe ben."

Sedoc legt uit: aerodynamica

Als 0,01 seconde het verschil maakt in de sprint, waarom lopen atleten dan met wapperende haren, lange nagels en losse startnummers? Gregory Sedoc laat het je zien in deze aflevering van NOS Sportschool over aerodynamica.

NOS Sportschool #2: aerodynamica op de korte sprintafstanden

Avondprogramma

Over drie kwartier begint de avondsessie in Boedapest en we beginnen met de halve finales 100 meter. Daarin ook Raphael Bouju. Hij komt in actie in de derde heat, die om 16.49 uur van start gaat.

Verder valt vanavond onder andere de ontknoping in de zevenkamp, waar Anouk Vetter op dit moment de tweede plaats bezet.

Programma WK atletiek

400 meter | Bekijk hier de race van Bonevacia terug

Bonevacia na sterke eindsprint door op 400 meter bij WK atletiek

100 meter | Zo plaatste Seedo zich voor de halve finales

Seedo met persoonlijk record naar halve finales 100 meter WK atletiek

Zevenkamp | Vetter hoopt stress te vermijden

Anouk Vetter is na haar geweldige uithaal met de speer terug in de medaillestrijd. "Ik probeer er niet aan te denken", zegt Vetter.

Vanavond wacht het laatste onderdeel. De zevenkamp wordt beslist met de 800 meter.

De avondsessie is live te zien bij de NOS. De uitzending begint om 16.18 uur op NPO 1, en deze is ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Bekijk hier de reactie van Anouk Vetter:

Vetter na uithaal met speer terug in medaillestrijd: 'Probeer er niet aan te denken'

110m horden | Jamaicaanse favoriet onderuit

Rasheed Broadbell valt uit in de series van de 100 meter horden. De Jamaicaan was één van de grote favoriete voor goud op het onderdeel.

De 23-jarige kampioen van het eiland kende een slechte start, maar leek dat met een tussenversnelling simpel goed te maken. Bij de voorlaatste horde ging het mis. Zijn voet bleef haken achter de horde en Broadbell ging hard onderuit.

Regerend wereldkampioen Grant Holloway (VSt) wint de volgende heat en zoekt Broadbell daarna snel op om hem te troosten. De Amerikaan ging probleemloos verder met de beste tijd: 13,18.

Rasheed Broadbell

Zevenkamp | Vetter haalt uit bij speerwerpen

Anouk Vetter werpt zich met een flinke uitschieter helemaal terug in de strijd om de medailles. De eerste poging van Vetter kwam al tot 57,45 meter. Bij de derde poging deed ze er nog een flinke schep bovenop. Met 59,57 benadert ze haar persoonlijk record.

Sterker nog, zo ver werd nog nooit geworpen bij de zevenkamp op een WK atletiek. Het levert Vetter 1046 punten op. Daarmee neemt ze de tweede plaats over van topfavoriet Anna Hall (VSt). Katarina Johnson-Thompson (GBr) gaat na zes onderdelen aan de leiding.

De zevenkamp wordt vanavond (18.00 uur, live op NPO 1 en in de NOS-app) afgesloten met de 800 meter.

Meerkampster Vetter werpt zich terug in medaillestrijd op WK

100 meter | Seedo hoopt op meer

N'ketia Seedo overtrof haar verwachtingen met een 'grote Q'. Door bij de beste drie van haar heat te eindigen is ze niet afhankelijk van haar tijd.

Die tijd was ook heel goed: met een persoonlijk record (11,11) sprintte ze naar de halve finales. Daar zal het nog sneller moeten, weet Seedo: "Met 11,1 ga je het niet redden in de halve finale. Ik hoop dat ik er morgen nog een stapje bij kan zetten."

Seedo wil nog sneller op 100 meter sprint: 'Ben nog niet klaar'

Hoogspringen | Europees indoorkampioen Amels uitgeschakeld

Douwe Amels begon voortvarend aan de kwalificatie. Nadat de Europese indoorkampioen van dit jaar de hoogte van 2,14 meter in twee pogingen had bedwongen ging Amels soepel over 2,18 en 2,22 meter. Voor een finaleplaats moest het echter nog hoger en dat lukte Amels niet. De goede serie stokte op 2,25 meter, waardoor hij in de WK-finale ontbreekt.

Een teleurstelling, gaf Amels toe. "Je komt hier om de finale te halen. Daar had ik iets dichter in de buurt willen komen. Er zaten goede sprongen bij", keek hij terug op zijn optreden. "Het is gewoon niet bestendig genoeg op de hoogtes waar het om gaat. Het was niet goed genoeg vandaag. Het begin van het seizoen was heel goed met die verrassende Europese indoortitel. Daarna volgde er een dipje. Daar hield ik rekening mee, maar de stijgende lijn is daarna te laat teruggekomen."

Hoogspringer Amels snel klaar op WK: 'Teleurstellend, je komt om de finale te halen'

Zevenkamp | Dokter goed bij speerwerpen

De meerkampsters zijn bezig aan het voorlaatste onderdeel: het speerwerpen. Sofie Dokter doet het goed, zij noteert een persoonlijk record met een afstand van 44,46 meter. Daarmee scoort Dokter 877 punten, de derde beste score van haar groep.

De tweede helft van het deelnemersveld is nu aan de beurt, daar zien we Anouk Vetter en Emma Oosterwegel in actie.

Sofie Dokter

100 meter | Seedo met PR door

N'ketia Seedo heeft zich met een persoonlijk record in de series geplaatst voor de halve finales van de 100 meter sprint. De 20-jarige Nederlandse duikt met 11,11 negen honderdste onder haar vorige record.

Seedo komt als derde over de streep in haar heat, achter de Poolse Ewa Swoboda en Tamari Davis (VSt).

Sha'Carri Richardson noteert de beste tijd in de series. De Amerikaanse had niet de beste start maar finishte in 10,92. Ook Swoboda en Julien Alfred (Saint Lucia) doken onder de elf seconden.

Discuswerpen | Van Klinken klaar voor topprestatie

In haar tweede poging tijdens de kwalificatie wierp de 23-jarige Nederlandse de discus naar een afstand van 63,20 meter. Ze dacht zelf dat het verder zou zijn, maar het was in elk geval voldoende voor een finaleplaats op de WK.

De nummer vier van de WK van vorig jaar hoopt dinsdagavond in Boedapest te vlammen. "Je moet ervan overtuigd zijn dat je het kan. Je weet dat je ver kunt werpen. ik ben er klaar voor om van mijn beste kant te laten zien", zegt ze over haar medaillekansen. "Ik voel dat er een verre worp aan komt."

Van Klinken wierp de discus dit seizoen al naar een afstand van 67,05 meter. Haar persoonlijk record staat op ruim 70 meter. "Het enige dat vandaag telt, is dat je in de finale zit."

Discuswerpster Van Klinken is na geslaagde kwalificatie klaar voor topprestatie

100 meter | Seedo in derde heat

N'ketia Seedo komt zo in actie bij de series van de 100 meter sprint. De Nederlandse is ingedeeld in de derde van zeven heats, zij start om 12.24 uur.

Op de warming-up baan zien we de ontspanning bij één van de grote favorieten: Shericka Jackson. De Jamaicaanse maakt zich nog niet druk voor de eerste ronde.

Shericka Jackson (r)

400m horden | Warholm doet rustig aan

Regerend wereld- en olympisch kampioen Karsten Warholm is de absolute topfavoriet op de 400 meter horden. In de series doet de Noor het rustig aan, vlak voor de streep wordt hij zelfs ingehaald door Wilfried Happio. De Fransman wint de serie in 48,63

Geen probleem voor Warhol. de wereldrecordhouder. Maandag wachten de halve finales, in de finale op woensdag zal hij iedereen laten zien hoe snel hij echt is.

Nick Smidt had zich geplaatst voor de 400 meter horden, maar heeft zich geblesseerd afgemeld voor de WK.

Karsten Warholm

Hoogspringen | Amels in actie

Douwe Amels is bezig aan de kwalificatie bij het hoogspringen. De Europees indoorkampioen heeft twee pogingen nodig om over 2,14 meter te springen, vervolgens gaat hij wel in één keer over 2,18 meter.

De kwalificatie-eis voor de finale is 2,30 meter. Als er minder dan twaalf atleten zijn die de kwalificatie-eis hebben gehaald, wordt het deelnemersveld van de finale aangevuld tot twaalf met atleten met het beste resultaat.

Douwe Amels

400 m | Klaver probleemloos verder op 400 meter

Klaver met overmacht naar halve finales 400 meter

Discuswerpen | Van Klinken naar finale

Jorinde van Klinken heeft zich geplaatst voor de finale van het discuswerpen. Haar tweede poging was goed voor 63,20 meter. Daarmee was de Nederlands recordhouder, zonder de kwalificatie-eis te halen, al vrijwel zeker om door te gaan.

Ze doet nog een derde poging, waarschijnlijk voor het goede gevoel. maar die is ongeldig.

In totaal voldoen vijf atleten aan de limiet van 64 meter. Van Klinken gaat als achtste van de in totaal twaalf finalisten door.

Jorinde van Klinken

400 meter | Bonevacia opgelucht: 'Maar drie uur geslapen'

"Net alsof je een ongeluk hebt gehad, kreeg alleen maar flashbacks", aldus Liemarvin Bonevacia over zijn slechte nacht na het estafettedrama.

Toch plaatst hij zich voor de halve finales, met een derde plek in de series achter zijn 'Playstation-maatje' Wayde van Niekerk. "We zijn heel goede vrienden".

Bekijk hier de volledige reactie van Bonevacia:

Bonevacia na drie uur slaap door op 400 meter: 'Er zit meer in'

Zevenkamp | Vetter op zeker bij het verspringen

De Nederlandse recordhoudster start de tweede dag met twee ongeldige pogingen bij het verspringen en moet in haar derde en laatste sprong een geldig resultaat neerzetten om in de wedstrijd te blijven. De nummer twee van de Olympische Spelen en het vorige WK zet een magere afstand (5,99 meter) neer. In het klassement blijft ze na vijf onderdelen op de zevende plaats staan met 4.638 punten.

Anouk Vetter

Het verspringen werd gewonnen door de Britse Katarina Johnson-Thompson, die met een afstand van 6,54 meter 1020 punten verovert en daarmee de Amerikaanse Anna Hall van de eerste plaats in het tussenklassement verdringt. Johnson-Thompson heeft 4.925 punten, Hall volgt met 4.906 punten. Taliyah Brooks is na drie ongeldige sprongen uitgeschakeld. Het zesde onderdeel straks is speerwerpen.

Emma Oosterwegel was de beste Nederlandse bij het verspringen met 6,19 meter. Sofie Dokter kwam tot 6,09 meter. In het klassement bezet Dokter de negende plaats met 4.588 punten, Oosterwegel volgt op de tiende plaats met 4.574 punten.

400 meter | Sterke eindsprint genoeg voor Bonevacia

Liemarvin Bonevacia is door naar de halve finales van de 400 meter. De ervaren atleet komt door een sterke eindsprint nipt als derde over de finish, genoeg om door te gaan.

Zijn tijd van 44,78 is zijn beste van dit seizoen. Wayde van Niekerk wint de serie.

Bonevacia als derde door in de series.

Discuswerpen | Drie atletes direct door

Drie atletes uit de eerste groep hebben voldaan aan de kwalificatie-eis van 64 meter. Na de Amerikaanse Valarie Allman (67,14 meter), gaan ook Bin Feng (Chi, 65,68) en Sandra Perkovic (Kro, 65,62 meter) door naar de finale.

Jorinde van Klinken komt zo aan de beurt in de tweede kwalificatiegroep.

400 meter | Williams en Paulino maken indruk

De series van de 400 meter zitten erop. Marileidy Paulino maakt veel indruk met haar gewonnen serie in een tijd van 49,90. De Dominicaanse won zilver op de Spelen in Tokio en de WK vorig jaar.

Ook Sada Williams uit Barbados laat haar klasse zien. De laatste dertig meter hobbelt ze rustig uit en wint haar serie in 50,78.

Voor een Amerikaanse topper zit het erop: Britton Wilson. Ze begon al met een lichte blessure aan de WK en eindigt haar serie in tranen. Ze wordt met een rolstoel van de baan geholpen.

Ook Shaunae Miller-Uibo gaat naar huis. De tweevoudig olympisch kampioene werd in april moeder, maar stond toch mooi op de WK.

Britton Wilson

400 meter | reactie Lieke Klaver

Lieke Klaver is haar verjaardag uitstekend begonnen. Na de teleurstelling van de 4x400 estafette gisteravond ging de knop snel om. Klaver: "Ga niet lopen te tobben over iets waar we geen controle over hebben."

Op de 400 meter ging ze met gemak door naar de halve finales op maandag. "Ik hoop morgen echt nog harder te lopen."

Klaver zet knop snel om na estafettedrama: 'Wil dat dit ook mijn toernooi wordt'

Zevenkamp | Vetter, Oosterwegel en Dokter bij verspringen

Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en Sofie Dokter zijn begonnen aan het vijfde onderdeel van de zevenkamp: het verspringen.

Dokter opent met 6,09 meter, Oosterwegel vliegt naar 6,19 meter. De eerste poging van Vetter is ongeldig.

Sofie Dokter

400 meter | Klaver wint serie

Lieke Klaver is door naar de halve finales op de 400 meter. Ogenschijnlijk gemakkelijk wint ze haar serie met een tijd van 50,52. De duimpjes naar de camera maken duidelijk: Klaver voelt zich goed.

De Poolse Natalia Kaczmarek won de eerste heat in 50,02. Toppers als Sada Williams, Marileidy Paulino en Shaunae Miller-Uibo komen nog in actie.

Lieke Klaver

400 meter | Jarige Klaver bereidt zich voor

Lieke Klaver zal hopen vandaag de estafettekater van zich af te lopen. Ze bereidt zich voor op de series van de 400 meter en krijgt nog wat hulp met het opspelden van de rugnummers.

De vandaag 25 jaar geworden Klaver loopt in de tweede heat van zes heats. De halve finales zijn op maandag, de finale op woensdagavond.

Lieke Klaver

Discuswerpen | Kwalificatie op gang

De kwalificatie voor het discuswerpen is begonnen. Valarie Allman plaatst zich bij de eerste poging al voor de finale. Zij voldoet met 67.14 meter ruim aan de kwalificatie-eis (64 meter).

Jorinde van Klinken zit in de tweede kwalificatiegroep, die start rond 10.30 uur.

Valarie Allman

Snelwandelen | Weer Spaans goud

De eerste medaille van vandaag is uitgereikt! Maria Perez wint de 20 kilometer snelwandelen. Door de straten van Boedapest is zij met een tijd van 1.26.51 de snelste. Het zilver gaat naar Jemima Montag (Aus), Antonella Palmisano (Ita) pakt brons.

Het is het tweede Spaanse succes op dit onderdeel, zaterdag won Álvaro Martin bij de mannen.

Maria Perez

Sedoc: 'Zaak om scherven bijeen te rapen'

Analist Gregory Sedoc zocht naar woorden na het zien van de bizarre ontknoping van gisteravond. Dat Sifan Hassan en Femke Bol vielen, was volgens hem "écht pech". Sedoc: "Het heeft niets te maken met twee keer op één dag lopen. Dit zijn atletes die hartstikke fit zijn. Het is nu zaak de scherven bijeen te rapen."

Bekijk hier de reactie van Sedoc:

Sedoc over valpartijen Hassan en Bol: 'Dit is echt pech'

Bizarre ontknoping eerste avond

Voor we aan het ochtendprogramma beginnen nog een kleine blik op de onwaarschijnlijke ontknoping van gisteravond. Nederland was tweemaal op weg naar wat een zekere medaille leek, goud misschien zelfs, maar zowel Sifan Hassan (10.000 meter) als Femke Bol (4x400 gemengde estafette) ging in de laatste meters onderuit.

Het blijft een bizar verhaal. Hassan en Bol, de twee koninginnen van de Nederlandse atletiekploeg, gaan vlak voor de streep onderuit. Terwijl van hen altijd prestaties worden verwacht. "Mensen denken dan dat ik een machine ben. Maar ik laat nu zien dat ik dat niet ben. Al had ik dat liever ook niet op een WK gedaan", zegt Bol met een beteuterd gezicht.

Hassan voelde een duw. "Hebben jullie de beelden gezien? Ik voelde een duw, maar misschien ben ik wel gek geworden", vertelde ze.

Deze Nederlanders komen vanochtend in actie

Welke Nederlandse atleten komen vanochtend in actie komen? Kijk maar eens:

  • Klaver in de series 400 meter
  • Vetter, Oosterwegel en Dokter in de zevenkamp
  • Bonevacia in de series 400 meter
  • Van Klinken bij kwalificatie discuswerpen
  • Amels bij het hoogspringen
  • Seedo in de series 100 meter

WK live bij de NOS

Welkom!

Goedemorgen op dag 2 van de WK atletiek in Boedapest. We houden je de hele dag op de hoogte van alles wat in het gloednieuwe National Athletics Stadium gebeurt.

Er is een ochtend- en avondprogramma. Vanochtend komen weer veel Nederlanders in actie. In de avond worden medailles verdeeld, onder meer op de 100 meter sprint voor mannen en de zevenkamp waar drie Nederlanders vertegenwoordigd zijn.

Teruglezen wat er op dag 1 allemaal is gebeurd? Klik hier.

Het National Athletics Centre in Boedapest.