NOS NieuwsAangepast

Van der Burg schrikt niet van verhaal over 'ontwrichtende asielcrisis'

Nederland stevent af op "maatschappelijke ontwrichting" als er niet snel oplossingen komen voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Dat schrijft NRC op basis van interne stukken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Staatssecretaris Van der Burg zegt in een reactie dat de feiten in het NRC-stuk niet nieuw zijn en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

De krant concludeert uit de stukken dat een oplossing "niet in zicht is". De instanties vrezen dat binnen enkele weken voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar is, waardoor zij op straat belanden. Ongeregistreerde vreemdelingen zullen dan door het land zwerven en vooral in de grote steden overlast veroorzaken, schrijft NRC.

Afgelopen zomer werden de problemen bij de opvang van asielzoekers al duidelijk toen honderden vluchtelingen nachtenlang buiten of op stoelen sliepen bij het aanmeldcentrum Ter Apel.

In de afgelopen maanden zijn er wel extra opvangplekken ingericht, maar die zijn tijdelijk. In februari en maart verlopen contracten van achttien opvanglocaties, die in totaal 5.000 bedden hebben.

Tekort aan 38.000 bedden

Eerder schreef Nieuwsuur al over een verwacht tekort van 38.000 bedden voor dit jaar. De komst van meer asielzoekers én het aflopen van contracten leidt ertoe dat - als er niks verandert - Nederland dit jaar dus 38.000 opvangplaatsen tekortkomt.

Alle mogelijke manieren om de opvangcrisis af te wenden, lijken uitgeput, zo blijkt uit de stukken die NRC heeft ingezien.

Staatssecretaris Van der Burg zegt niet te schrikken van het NRC-stuk. "Wat daar staat, heb ik vorige week al in de Tweede Kamer gemeld en is ook door Nieuwsuur uitgezonden. We komen flink veel plekken tekort en we moeten heel hard aan het werk."

Hij wijst erop dat alle betrokken instanties "hard aan het werk zijn". Er wordt onder meer met gemeenten gesproken over het verlengen van afspraken voor tijdelijke noodopvang en er wordt gezocht naar nieuwe locaties voor grootschalige opvang.

De "maatschappelijke ontwrichting" die op de loer zou liggen, zegt de staatssecretaris niet te herkennen. In zekere zin is het nu zelfs rustiger dan vorig jaar zomer, toen asielzoekers buiten overnachtten. "Het verschil is dat we we nu bezig zijn om plekken voor de komende maanden te zoeken, terwijl we vorig jaar plekken voor dezelfde avond moesten vinden."

Het ministerie van Justitie erkent nog eens dat na 2016 de opvang te snel is afgebouwd: "Het aantal plekken moet groeien van ongeveer 50.000 naar 75.000. Een zeer grote opgave die we met elkaar aan het oplossen zijn. Wij doen wat noodzakelijk is en richten ons met name op structurele locaties met langdurige contracten."

Wachten, frustratie en onveiligheid: een dag voor de poort van Ter Apel

Ook andere Europese landen worstelen met een stroom van asielzoekers. Afgelopen jaar kwamen er ruim 300.000 migranten naar Europa, het hoogste aantal sinds 2016.

Van der Burg sprak deze week in Stockholm met zijn EU-collega's over het Europese asiel- en migratiebeleid. "Landen als Oostenrijk en Tsjechië hebben het nog veel zwaarder, dat lieten collega's aan alle kanten merken. Een flink aantal ministers zei vandaag: zo gaat het niet langer", zegt de staatssecretaris in een interview met de Volkskrant.

Rutte op EU-top

Op 9 en 10 februari staat op de EU-top in Brussel op verzoek van Nederland en Oostenrijk migratie op de agenda. Premier Rutte wil daarbij een voortrekkersrol spelen. Hij reist momenteel door Europa om met regeringsleiders te praten over migratie.

Aankomende maandag ontmoet hij president Macron in Den Haag. Vooruitkijkend naar de top in Brussel hoopt Rutte om stappen vooruit te kunnen zetten, maar "met één top los je dit probleem niet op".

Volgens de premier moet de migratiecrisis vooral op Europees niveau worden aangepakt en is de top bedoeld voor "indringende gesprekken" en "om een aantal piketpalen" te slaan voor debatten later dit jaar.

Advertentie via Ster.nl