Het team van Jumbo-Visma op het podium van Parijs
NOS Wielrennen

Tweede Tourzege op rij Jumbo-Visma voelt 'alsof je tweede album maakt'

Een tengere 26-jarige jongen uit een piepklein dorpje in het noorden van Denemarken is in het grote Parijs voor de tweede keer op rij gehuldigd in de gele trui. Het is Jonas Vingegaards tweede zege op rij in de Tour de France.

De tweede op rij ook voor zijn Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, waar ze nog maar eens de nadruk leggen op: de ploeg.

Secondenspel

Twee weken lang, vanaf de start in Bilbao, zat Jumbo-Visma-kopman Vingegaard gevangen in een secondenspel met Tadej Pogacar, waarin de grote Sloveense rivaal al meerdere keren bij hem was weggereden. Maar tijdens de 22 kilometer lange tijdrit aan de voet van de Mont Blanc liet Vingegaard zien hoe de verhoudingen echt lagen.

In volgens kenners misschien wel "de beste tijdrit ooit" maakte Vingegaard van het spel der seconden eentje van minuten. Een dag later besliste de Deen de Tour de France op weg naar Courchevel, toen Pogacar uitgeput moest lossen op de Col de la Loze.

Jonas versus Tadej: drie Tourweken lang knokken voor elke seconde

Daarna was het een kwestie van op de fiets blijven zitten en het geel naar Parijs brengen, waar Jumbo-Visma zondag een in januari opgestelde missie voltooide.

"Ik had dit nooit gekund zonder mijn team. Ik ben zo trots op jullie. We hebben het gedaan. Vanavond zullen we het goed vieren", zei Vingegaard op het podium midden op de Champs-Élysées, met de Arc de Triomphe op de achtergrond.

"Dank ook aan mijn tegenstanders, het was geweldig om drie weken te strijden. Hopelijk volgend jaar weer."

Tourwinnaar Vingegaard bedankt ploeg, concurrenten en familie op podium in Parijs

Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge zei zondagmiddag toen de slotetappe nog gereden moest worden, dat hij "zo ongelooflijk trots" is. "Zo overweldigend gevoel van blijdschap. Zo trots hoe wij dit met elkaar gedaan hebben."

De ploeg

Vraag iedereen bij Jumbo-Visma wat de reden is achter het succes en ze zullen zeggen: de ploeg.

"Zo'n teameffort", zei Plugge. "Iedereen heeft zich op zo'n ongelooflijke manier weggecijferd voor Jonas. Mannen als Christophe (Laporte, red.) die op een bepaalde berg de opdracht krijgt door te rijden, terwijl hij dat eigenlijk niet kan en dan nog een hele etappe uitrijden. De toewijding van het personeel de staf en de trainers, aan het plan dat we gemaakt hebben in januari al zo'n beetje."

Vingegaard eert ploegmaat Van Aert met rugnummer: 'We zijn niets als we er één missen'

Eén keer de Tour winnen is iets, twee keer op rij zo domineren als Jumbo-Visma deed - ze wonnen dit jaar ook het ploegenklassement - is nog net even iets meer. Plugge: "Het is een beetje als je tweede album als popband. Je eerste album wordt goed ontvangen en je tweede album moet je bewijzen dat je het nog een keer kan."

"We hebben zo'n goed plan gemaakt. Ik heb in de winter gezegd, we moeten onszelf verbeteren. We hadden geen voorbeeld meer waar we naartoe moesten. We waren geen jagers meer, maar er werd op ons gejaagd. Dan moet je jezelf verbeteren. En dat het ons gelukt is, dat is fantastisch", concludeert Plugge.

De zeven overgebleven renners van Jumbo-Visma - Wout van Aert ging eerder naar huis vanwege de geboorte van zijn kind - kwamen op een rijtje over de finish. Net zoals vorig jaar. "Het laat zien wat voor gevecht het was als team, met een fantastische kopman als Jonas", zei sportief directeur Merijn Zeeman. "Een fantastische teamprestatie en prachtig om dat zo te kunnen vieren."

Vanavond is het feest bij Jumbo. Daarna gaat het vizier alweer op de volgende missie: de Vuelta a España, die start op 26 augustus. Het doel in de Ronde van Spanje? "Winnen", zegt Zeeman. Jumbo-Visma treedt daar aan met twee kopmannen: Primoz Roglic en Tourwinnaar Vingegaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl