liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Vingegaard en Jumbo-Visma vieren eindzege na stunt van Meeus op Champs-Élysées

  • Jonas Vingegaard wint de Tour, Jordi Meeus de slotrit op de Champs-Élysées
  • Lees het wedstrijdverslag
  • Lotte Kopecky wint de eerste etappe in de Tour de France Femmes
  • De Belgische verovert ook de gele trui, de groene trui én de bollentrui
  • Lees het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

À demain!

Dit was het voor vandaag, de Tour de France van 2023 voor mannen zit erop. Maar niet getreurd: de vrouwen zijn pas net begonnen, dus de komende zeven dagen gaat het Tourfeest gewoon door.

Morgen rijden de vrouwen de tweede etappe, een pittige heuvelrit van Clermont-Ferrand naar Mauriac. De etappe begint om 13.25 uur en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. À demain, tot morgen!

Tour de France Femmes etappe 2

Kijk naar de nabeschouwing in de Avondetappe

De uitzending vanuit Parijs is begonnen. Dione de Graaff, Stef Clement, Marcel Kittel en Tom Dumoulin kijken met de Nederlandse hoofdrolspelers terug op de Tour de France.

Kijk via deze livestream of op NPO 1.

Merci, Jonas en Tadej

We kijken terug op een enorm boeiende, vermakelijke Tour de France. En dat is te danken aan alle renners, maar toch vooral aan Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Lang maakten de twee klasbakken er een boeiend klassementsgevecht van, totdat de Deen zijn Sloveense concurrent in de derde week definitief kraakte.

Een samenvatting van de strijd om de gele trui, de strijd tussen Jonas en Tadej:

Jonas versus Tadej: drie Tourweken lang knokken voor elke seconde

Winnaars op het podium, speech Vingegaard

In hartje Parijs zijn de huldigingen begonnen. Tadej Pogacar (beste jongere), Giulio Ciccone (winnaar bergklassement), Victor Campenaerts (meest strijdlustige renner) en Jasper Philipsen (winnaar puntentrui) zijn al gehuldigd. Nu is het de beurt aan Jonas Vingegaard: de winnaar van de Tour. Hij wordt op het podium vergezeld door Pogacar en Adam Yates, de nummer 2 en 3 uit het klassement.

Het Deense volkslied wordt gespeeld en Vingegaard houdt zijn overwinningsspeech. "Ik had dit nooit gekund zonder mijn team. Het was een geweldige Tour en ik ben zó trots op iedereen. We hebben het gedaan", aldus de Deen, die ook zijn tegenstanders en familie bedankte.

Bekijk de beelden van de huldiging:

Tourwinnaar Vingegaard bedankt ploeg, concurrenten en familie op podium in Parijs

De reactie van Vingegaard

Eindelijk weet Jonas Vingegaard het zeker: hij heeft de Tour de France voor de tweede keer op rij gewonnen. Bekijk zijn eerste reactie hieronder:

Tour-winnaar Vingegaard: 'Voel de steun van Denemarken, ben iedereen dankbaar'

Tourdebutant Van den Berg haalt Parijs: 'Vanavond even feesten'

Van den Berg haalt Parijs: 'Drie weken overleefd, vanavond even feesten'

Van der Poel finisht voor het eerst

Mathieu van der Poel trok de sprint aan voor ploeggenoot Philipsen, maar dat leverde dit keer geen overwinning op. De Nederlander van Alpecin heeft voor het eerst in zijn loopbaan Parijs gehaald, maar dat ging niet vanzelf. Van der Poel had het halverwege de Tour erg zwaar toen hij ziek werd, maar de laatste dagen vond hij zijn goede benen weer terug. "Hopelijk is dat een goede parameter voor het WK. Als ploeg hebben we een fantastische Tour gereden, maar persoonlijk ben ik niet tevreden."

Van der Poel finisht voor het eerst in Tour: 'Als ploeg fantastisch, maar persoonlijk niet'

Groenewegen baalt: 'Ben hier echt misselijk van'

Dylan Groenewegen was dicht bij zijn tweede overwinning op de Champs-Élysées, maar moest genoegen nemen met de derde plaats. Een flinke domper voor de Amsterdammer, die een goede Tour achter de rug heeft. Alleen een ritzege ontbreekt. "Ik ben hier echt misselijk van."

Groenewegen baalt na derde plaats Champs-Élysées: 'Goede sprint, maar wel jammer'

Kijk de sprint op de Champs-Élysées terug

Meeus troeft Philipsen en Groenewegen af op Champs-Élysées in slotetappe Tour

Jumbo-Visma viert Tourzege

Finishfoto

JORDI MEEUS WINT!

Wat een daverende verrassing: Jordi Meeus wint de koninklijke sprint op de Champs-Élysées met een paar banddiktes! De renner van Bora-hansgrohe verslaat Jasper Philipsen, die in de laatste meters ingesloten zat achter Dylan Groenewegen. Groenewegen wordt zelf derde, voor Mads Pedersen en Cees Bol.

Nog 2 km | Sprinten!

Daar komen de sprinters. Wie wint de laatste rit van deze Tour de France? Lidl-Trek zit goed vooraan voor Mads Pedersen. Groenewegen zit er ook, net als Philipsen en Bol.

Nog 5 km | Bettiol valt aan

Alberto Bettiol doet nog een ultieme poging en krijgt Cavagna en een ploeggenoot van Philipsen achter zich aan. Het is niet te doen om weg te rijden met dit tempo. We gaan kijken naar een sprint, dat is bijna wel zeker.

Nog 7 km | VINGEGAARD HEEFT TOURZEGE BINNEN

Daar is de bel voor de laatste ronde. Vingegaard is nu dus helemaal zeker van de eindzege in de Tour de France. Gefeliciteerd, Jonas en Jumbo-Visma!

Frison, Oliveira en Clarke zijn overigens weer teruggepakt. De renners in het peloton maken zich op voor de sprint.

Nog 10 km | Regen!

Het is gaan regen in Parijs. Daarom heeft de Tourorganisatie besloten dat bij de volgende, voorlaatste doorkomst, de tijd wordt stopgezet. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De renners die voor de ritzege willen gaan, kunnen dan doorrijden. De mannen die geen risico's willen nemen, hoeven zich dus niet in de strijd te gooien en kunnen rustig naar de finish rijden.

Nog 17 km | Drietal in zicht, pech voor Hindley

Het trio op kop rijdt lekker door, maar het peloton kan Frison, Oliveira en Clarke zien rijden. Nog tweeënhalve ronde te gaan, nog 15 seconden voor het goed samenwerkende drietal.

Jai Hindley, de nummer zeven in het klassement, had ondertussen problemen met zijn versnellingen. Hij zit inmiddels tussen de auto's, dus kan waarschijnlijk weer terugkeren.

Nog 27 km | Drie man weg

Drie nieuwe koplopers: de Belg Frederik Frison (Lotto Dstny), de Portugees Nelson Oliveira (Movistar) en de Australiër Simon Clarke (Israel Premier-Tech). Het drietal heeft en voorsprong van 10 seconden.

Nog 31 km | Groep Pogacar ingerekend

Het speelkwartier van Pogacar is voorbij. De Sloveen en zijn negen medevluchters zijn teruggepakt.

Achteraan in het peloton zien we Mathieu van der Poel rijden. De Nederlander is teruggekeerd na een plaspauze en kan zo aan de bak in de sprint.

Pogacar opende de aanval, Van Hooydonck volgde

Nog 33 km | Tien man vooraan

Ook Mohoric en Lampaert zijn aangesloten bij de groep Pogacar, maar het peloton is vlakbij. Nog 5 seconden, nog 5 rondjes.

Nog 38 km | Aansluiting

Pogacar en Van Hooydonck krijgen gezelschap van zes renners: Politt, Kwiatkowski, Tejada, Skjelmose, Cort en Edmondson.

Nog 42 km | Van Hooydonck rijdt toch mee

Nathan Van Hooydonck neemt nu toch over, al is het maar een half beurtje. Pogacar en de Belg hebben een voorsprong van 18 seconden op het peloton, waar de sprintersploegen op kop rijden.

Nog 47 km | Aanval Pogacar

Ha, Tadej Pogacar demarreert. De Sloveense nummer twee in het klassement krijgt Nathan Van Hooydonck, ploeggenoot van de gele trui, achter zich aan. De Belg neemt niet over. Zouden ze denken dat Pogacar op de Champs-Élysées nog 7,5 minuut terug kan pakken op Vingegaard? Dat zou wat zijn.

Revanche voor Groenewegen, of toch Philipsen?

Normaal gesproken wordt er straks gesprint om de zege op de Champs-Élysées. Jasper Philipsen is dan de grote favoriet. De Belg groenetruidrager won al vier sprints deze Tour. De kans is groot dat hij vandaag zijn vijfde kan bijschrijven, denkt Marcel Kittel. "Het zou me toch een tikje verbazen als er iemand sneller is", zegt de oud-sprinter en analist.

Natuurlijk zijn er wel kapers op de kust. Te beginnen met Dylan Groenewegen. De Nederlander won al eens op de Champs-Élysées, in 2017. Vorig jaar was hij ook dichtbij, maar toen kwam hij te vroeg op kop en gebruikte Jasper Philipsen hem als lead-out. Op volle snelheid keek Philipsen Groenewegen nog even sluw aan.

Beresterke Philipsen geeft Groenewegen een blik en spurt naar zege op Champs-Élysées

Andere sprinters om op te letten in de finale: Cees Bol, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Jordi Meeus, Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Sam Welsford.

Nog 50 km | Ook Eenkhoorn toont zich

Ook Pascal Eenkhoorn laat zich zien. De Nederlander, die eerder deze week na een ijzersterke etappe tweede werd achter Kasper Asgreen, had even een klein gaatje samen met Tejada. Het duo werd vrij snel weer teruggepakt.

Nog 52 km | Aanval Alaphilippe

Het gaat hard nu. Julian Alaphilippe opent de aanval voor het enthousiaste publiek langs de kant. De Fransman komt niet echt weg, hij heeft een ploeggenoot van Philipsen in zijn wiel en ook Stefan Küng is attent. Het peloton rijdt op een lint.

Nog 56 km | Daar is de Champs-Élysées

Na de fraaie passage langs het wereldberoemde Louvre, draait de ploeg van geletruidrager Jonas Vingegaard, Jumbo-Visma, als eerste de Champs-Élysées op. Zoals het hoort.

Nog acht rondjes!

Nog 69 km | Bijna op het parcours

Nog tien kilometer en dan bereikt het peloton de lokale ronde in Parijs. Na acht passages van de finish op de Champs-Élysées zit de Tour er dan op. Het tempo zal zo wel flink opgevoerd worden. De finish wordt rond 19.30 uur verwacht.

Nog 73 km | Côte du Pavé des Gardes

Het maakt allemaal niks meer uit, maar op het allerlaatste gecategoriseerde klimmetje van de Tour de France pakt Giulio Ciccone het laatste bergpuntje.

Hij moest er nog wel om sprinten tegen zijn ploeggenoot Mads Pedersen - maar niet heus.

Proost

Vingegaard en Jumbo-Visma vieren Tourzege met een glaasje: proost

Bol: 'Heel erg gemotiveerd en relatief fris'

Cees Bol heeft er zin in vandaag. De Nederlander begon de Tour als sprintaantrekker van Mark Cavendish, maar na het uitvallen van de Brit mag hij voor zijn eigen kans gaan. "Ik ben in ieder geval heel erg gemotiveerd en ook relatief fris."

Bol kijkt uit naar sprint in Parijs: 'Heel erg gemotiveerd en relatief fris'

Groenewegen heeft een plan

Allemaal leuk en aardig, die champagne- en fotomomenten, maar er valt natuurlijk ook nog wat te winnen vandaag. Daar is Dylan Groenewegen op gefocust. De Amsterdammer reed een prima Tour, maar een overwinning ontbreekt nog, zo zegt hij zelf. Hoe hij Jasper Philipsen, viervoudig ritwinnaar en favoriet op de Champs-Élysées, gaat verslaan? "Dat ga ik niet zeggen."

Groenewegen won al eens op Champs-Élysées en wil nogmaals: 'Overwinning mist nog deze Tour'

Van der Poel debuteert op Champs-Élysées

Mathieu van der Poel gaat voor het eerst in zijn loopbaan de Tour uitrijden. En dus zal hij straks ook voor het eerst de Champs-Élysées opdraaien. "Het zal speciaal zijn, zeker omdat we kans maken met Jasper (Philipsen, red.)."

Van der Poel debuteert op Champs-Élysées: 'Zal speciaal zijn, zeker omdat we kans maken'

Nog 92 km | Champagnemoment

Daar is-ie hoor, het traditionele champagnemoment. De zeven overgebleven renners van Jumbo-Visma heffen het glas op de Tourzege.

Van links naar rechts: Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Wilco Kelderman en Dylan van Baarle: de winnaar van de Tour en zijn zes overgebleven ploeggenoten. Alleen Wout van Aert ontbreekt op de foto, maar daar is aan gedacht: Van Hooydonck toont het rugnummer van zijn landgenoot.

Campenaerts mag straks het podium op

Nog even luisteren naar Victor Campenaerts, de Belg die straks in Parijs het podium op mag als strijdlustigste renner van de Tour. "Toch wel speciaal. Dat gaat een uniek moment zijn."

Superaanvaller Campenaerts: 'Na uitvallen Ewan was aanvallen mijn enige optie'

Nog 103 km | Pogacar maakt kind (en vader) blij

Tadej Pogacar maakt een kind en zijn vader dolgelukkig. Het duo vroeg om een bidon, maar kreeg een jasje van de Sloveense nummer twee van de Tour.

Nog 107 km | Fotomoment

Deze eerste kilometers rijden de renners op, niet vervelend bedoeld, toeristentempo. De winnaars van de vier truien, Jasper Philipsen (groen), Jonas Vingegaard (geel), Tadej Pogacar (wit) en Giulio Ciccone (bollen) rijden gebroederlijk vooruit om op de foto te gaan.

Bekijk de samenvatting van de eerste etappe Tour Femmes

Samenvatting etappe 1: Kopecky pakt gele trui na solo in openingsrit

Feest bij SD Worx, Markus baalt

Voordat we ons richten op de feestelijkheden in de Tour Hommes, kijken we ook nog even terug op de eerste etappe in de Tour Femmes.

Bij SD Worx is het feest. "Het was een mooie finale, met een supersterke aanval van Lotte. Het is mooi dat we het geel nu al hebben", reageerde Demi Vollering, die haar ploeggenote Kopecky zag winnen.

Riejanne Markus was iets minder blij. De Nederlands kampioen tijdrijden heeft haar zinnen gezet op een goed klassement, maar verloor 23 seconden op haar belangrijkste concurrenten. "De klim ging opzich niet slecht, maar 600 meter voor de top explodeerde ik en moest ik eraf. Daar baal ik wel van. We komen hier met ambitie en dan is dit niet hoe je hoopt te beginnen."

Bekijk de reacties van Demi Vollering, Lorena Wiebes en Riejanne Markus hieronder:

Vollering blij met gele trui in de ploeg: 'Hebben de koers goed gelezen'
Wiebes blij na tweede plaats en winst voor ploeggenote Kopecky: 'Mooi 1-2'tje zo'
Markus baalt van tijdsverlies in eerste rit: 'Ik explodeerde op de klim'

Nog 113 km | Départ réel, superaanvaller Campenaerts toont zich weer

De renners mogen nog één keer los, het startsein voor de 21ste en laatste etappe van de Tour de France is gegeven.

En wie zien we daar? Victor Campenaerts! De Belg werd eerder vandaag uitgeroepen tot meest strijdlustige van deze Tour de France. De Belgische meestervluchter heeft een voorsprong van 40 seconden, maar houdt zijn benen nu even stil. Het is natuurlijk allemaal voor de show, dit. Een mooie show is het wel.

Op naar Parijs!

Terwijl we nog wat aan het uithijgen zijn na de finale van de eerste etappe van de Tour Femmes, maken de mannen zich klaar voor een feestelijk onthaal in Parijs.

Het eerste deel van de 115,3 kilometer tellende etappe wordt op amateurtempo gereden. Ja, de Côte du Pavé des Gardes (1,3 kilometer à 6,5%) moeten ze over, maar het is een rustig begin van het gala. Maar als de paarden de stal ruiken, beginnen ze te trappelen en gaat het altijd toch nog even rap.

Als het peloton over de Place de la Concorde draait is het tempo al vol opgevoerd. En dan volgen acht passages op de Champs-Élysées. In moordend tempo op en neer, over de kasseien, bulderend langs de grote en minder grote modehuizen.

Wie wint de laatste etappe van deze Tour de France? We weten het rond 19.30 uur.

Tour de France etappe 21

De reactie van Lotte Kopecky

Kopecky verkende gisteren slotklim en merkte: 'Die ligt mij meer dan goed'

Algemeen klassement

Lotte Kopecky staat na haar overwinning stevig aan de leiding in het algemeen klassement. Met haar zege verdiende ze namelijk ook 10 bonificatieseconden.

Algemeen klassement na etappe 1

Kijk de ontknoping terug

Kopecky komt solo aan en wint openingsrit Tour de France Femmes

Wiebes tweede, Kool derde

De tweede groep komt 41 seconden na Kopecky over de streep in Clermont-Ferrand.

Lorena Wiebes wint de sprint en juicht voor haar ploeggenote. Charlotte Kool sprint naar de derde plaats, vlak voor Marianne Vos. Een Nederlands 2-3-4'tje dus.

Ook Demi Vollering en Annemiek van Vleuten zaten in de eerste groep achter Kopecky. Riejanne Markus, die ook voor een goed klassement wil gaan, verloor wat meer tijd. Markus verloor 23 seconden ten opzichte van Vollering en Van Vleuten.

KOPECKY PAKT RITZEGE EN GEEL

Lotte Kopecky heeft hem binnen! De Belgische renster van het Nederlandse SD Worx maakte het verschil op het lastige klimmetje en komt solo over de streep. De gele trui is voor de winnares van de Ronde van Vlaanderen.

Nog 3 km | Kopecky lijkt gevlogen

De Belgisch kampioene heeft al een flink gat geslagen. Kopecky heeft een voorsprong van 40 seconden op de tweede groep met Vollering en Van Vleuten. De sterke renster van SD Worx lijkt gevlogen. De laatste 400 meter lopen nog wel op, maar daar kan Kopecky goed mee uit de voeten.

Nog 5 km | Vos, Wiebes en Kool gezien

De Nederlandse rensters met een goede sprint, Wiebes, Kool en Vos, zijn gezien. Zij rijden in het tweede groepje, op 45 seconden van Kopecky.

Nog 7 km | Afdaling naar Clermont-Ferrand

De rensters zijn bezig aan de afdaling naar Clermont-Ferrand. Kopecky heeft een voorsprong van 20 seconden op een achtervolgende groep, waar onder anderen Van Vleuten, Vollering, Lippert, Niewiadoma en Moolman in zitten.

Nog 9 km | Kopecky heeft bollentrui binnen

Kopecky is als eerste boven en is zeker van de bollentrui.

Sprinters Kool en Wiebes zijn gelost. Kunnen zij nog terugkeren?

Nog 10 km | Kopecky gaat!

Een aanval van Lotte Kopecky, op driehonderd meter van de top. De Belgische renster van SD Worx heeft een gat. Wie kan er mee?

Nog 10 km | Klimmen!

Daar is de Côte de Durtol (1,7km à 7,2%). Reusser rijdt hard op kop namens SD Worx. Vollering zit in haar wiel, daarachter zit Van Vleuten.

Nog 13 km | Bijna bij de klim

De rensters naderen de Côte de Durtol (1,7km à 7,2%) en het gaat hard. Mischa Bredewold rijdt al kilometers op kop voor SD Worx, voor Jumbo-Visma is het Karlijn Swinkels die het kopwerk doet.

We zijn benieuwd: wat gebeurt er op de klim? Gaat Lidl-Trek aanvallen? En kunnen sprinters Lorena Wiebes en Charlotte Kool dat klimmetje overleven?

Nog 16 km | Balsamo gelost

Elisa Balsamo, de oud-wereldkampioene van Lidl-Trek, moet eraf. Voor de Italiaanse sprintster gaat het te hard. Dat is te verklaren, want Balsamo ging eind mei hard onderuit in RideLondon Classique. Ze brak daarbij haar pols en was net op tijd fit voor de Tour.

Nog 19 km | SD Worx en Lidl-Trek vooraan

De twee grote ploegen rijden nu op kop in het peloton: SD Worx, dat met Lorena Wiebes, Lotte Kopecky en Demi Vollering meerdere ijzers in het vuur heeft. En Lidl-Trek, met Elisa Longo Borghini, Amanda Spratt en Lizzy Deignan.

"Ik denk dat we van Lidl-Trek wel een aanval kunnen verwachten op de laatste klim", zegt commentator Roxane Knetemann.

Nog 26 km | Deignan wint tussensprint

In de oplopende tussensprint in Saint-Hippolyte gaan de 25 punten naar Lizzy Deignan, die na haar tweede zwangerschap weer terug is in het peloton. Ashleigh Moolman en Karlijn Swinkels komen als tweede over de lijn. Marianne Vos wordt nog wel vijfde en pakt zo 13 punten.

"Dit was heel raar. Er was geen sprintster die meesprintte", aldus commentator Roxane Knetemann.

Op de streep zijn straks veel meer punten te verdienen: voor de winnares liggen er 50 klaar.

Lizzy Deignan komt als eerste over de streep bij de eerste tussensprint

Nog 28 km | Voeten aan de grond in peloton

Een flinke valpartij in het peloton, al lijken de gevolgen niet al te erg. Esmee Peperkamp, ploeggenote van Charlotte Kool die straks hoopt te sprinten, moet in de achtervolging. Ook de Nederlandse Maaike Coljé was bij de val betrokken. Vooralsnog kan iedereen door.

Nog 30 km | Lach teruggepakt

Marta Lach is is teruggepakt door het aanstormende peloton. De finale is op komst, dat is wel te merken.

Over een paar kilometer ligt de eerste tussensprint van deze Tour Femmes.

Nog 33 km | Grote namen vooraan

Veel rensters willen nu vooraan rijden. We zien Demi Vollering en Lotte Kopecky al in de voorste gelederen. Riejanne Markus wordt ook naar voren gebracht door haar ploeggenoten van Jumbo-Visma en Marianne Vos zit er ook. Van Vleuten is ook in gang geschoten. De wereldkampioene wordt naar voren gebracht door haar Movistar-ploeggenoten.

Nog 39 km | Tempo wordt opgeschroefd

Het gaat harder in het peloton nu. De rensters zijn begonnen aan het heuvelachtige gedeelte van het parcours en de voorsprong van Lach, die net bijna een minuut was, loopt snel terug.

De Nederlandse Marjolein van 't Geloof (Human Powered Health) moet lossen en ze is niet de enige. "Er gebeuren nu toch wel wat dingetjes. Zenuwen, wegversmallingen...", aldus commentator Knetemann.

Nog 45 km | Demarrage Lach

Ha, toch een demarrage. De Poolse Marta Lach (Ceratizit-WNT) is in haar eentje weggereden uit het peloton. Er is verder weinig animo om er nu al vandoor te gaan, dus Lach is alleen. Ze heeft al snel een voorsprong van 30 seconden te pakken.

Nog 46 km | Stilte voor de storm

Twintig kilometer voor de tussensprint is het nog altijd rustig in het peloton. Stilte voor de storm?

Nog 54 km | Etenstijd

Het is etenstijd in het peloton. Annemiek van Vleuten, die tot nu toe vaak achterin het peloton te vinden is, neemt een gelletje. De wereldkampioene maakt zich nog niet al te druk.

Nog 66 km | Status quo

Halverwege de koers is het nog even wachten op wat actie. Het peloton is nog bijeen. Over zo'n 40 kilometer is wel opletten geblazen, want dan zijn de eerste punten te verdienen bij de tussensprint in Saint-Hippolyte.

In het peloton zijn de rensters nu vooral bezig met positioneren.

Nog 76 km | Heuvelachtiger

De eerste 50 kilometer waren vlak, maar de rensters rijden nu een wat heuvelachtiger gebied in. Echt flink omhoog gaat het nog niet, maar er zijn toch aardig wat rensters die hier al van voren willen zitten.

Eenzame vluchter Laurance is inmiddels teruggepakt, dus het peloton is weer compleet.

Tour de France Femmes etappe 1

Nog 79 km | Vollering niet in rood-wit-blauw

Hoewel Demi Vollering de nieuwe Nederlands kampioen op de weg is, kunnen we haar niet herkennen aan haar rood-wit-blauwe trui. Want omdat Vollering leider is in de Women's WorldTour, moet ze de paarse leiderstrui van dat klassement dragen.

"Een van haar dromen was om de Tour de starten in het rood-wit-blauw. En dan moet je dus in die lelijke trui van de Women's WorldTour starten. Ik vind dat zo iets belachelijks...", aldus commentator Roxane Knetemann.

Vollering overlegt met ploeggenote Majerus

Nog 88 km | Laurance alleen vooruit

Ondertussen hebben we wel een nieuwe koploper: nadat Marie-Morgane le Deunff was teruggepakt, reed Typhaine Laurance (Lifeplus Wahoo) in haar eentje weg. De Franse Tourdebutant heeft een voorsprong van zo'n 20 seconden.

Nog 96 km | Nare val Benito

Ai, een lelijke val in het peloton. Mireia Benito, de Spaanse renster van AG Insurance, raakt van de weg terwijl ze probeert op te schuiven en valt voorover de berm in.

Benito krijgt een nekbrace om en wordt met een ambulance afgevoerd. Daarmee is de Spaans kampioene tijdrijden de eerste uitvaller deze Tour.

Benito rijdt de berm in

Gele nagels

Wie naar de nagels van Charlotte Kool kijkt, weet wat haar doel is voor vandaag. Naast de ritzege valt er natuurlijk ook een gele trui te verdienen in Clermont-Ferrand. Omdat er morgen meteen een pittige rit met veel beklimmingen op het programma staat, zal het vandaag de enige kans zijn voor de sprinters om de gele trui te veroveren.

Nog 105 km | Demarrage Le Deunff

Weer een aanval van een Cofidis-renster: de 21-jarige Marie-Morgane le Deunff is weggereden uit het peloton. Ze heeft een klein gaatje van zo'n 20 seconden.

Kool gaat na ziekte vol voor ritzege

Sprinter Charlotte Kool bereidde zich vorige week in de Baloise Ladies Tour voor op de Tour de France. Dat begon uitstekend, want ze won de eerste vier etappes, maar daarna werd ze ziek en moest ze afstappen. Kool voelt zich weer goed, maar ze had het flink te pakken. "Ik heb de hele zondag lopen overgeven, maar voelde me de dag daarna snel beter. Absoluut niet ideaal, maar ik heb het volle vertrouwen dat ik hier weer 100 procent sta."

Kool hoopt straks te kunnen sprinten om de ritzege en de eerste gele trui. Niet zo gek, want Kool heeft dit seizoen al laten zien dat ze kan winnen van haar voormalig ploeggenoot Lorena Wiebes. Dan moet ze dus wel dat klimmetje in de finale overleven. "Het is niet de makkelijkste klim, maar ik ga er alles aan doen."

Sprinter Kool was week geleden nog ziek: 'Hele zondag lopen overgeven'

Nog 114 km | Nog geen actie

De eerste tien kilometer van de Tour Femmes verlopen zonder bijzonderheden.

De eerste aanval van deze Tour hebben we wel al kunnen noteren: de Italiaanse Martina Alzini (Cofidis) probeerde weg te rijden, maar ze werd al snel weer teruggepakt. Het peloton is nog bijeen.

Vos verwacht spektakel

Marianne Vos verwacht vanmiddag een interessante finale. "Dat pittige klimmetje gaat voor spektakel zorgen", zegt de ervaren renster die vorig jaar vijf dagen de gele trui mocht dragen. Vos weet wat haar te doen staat: "Zorgen dat je alert bent en vooraan zit als het klimmetje begint. Het leuke is dat het hele peloton dat wil, dus dat gaat wel zwaar worden."

"Ik denk dat het hoe dan ook uit elkaar gaat op het klimmetje. Daarna is het een snelle, korte afdaling. De finish loopt bergop en het klimmetje daarvoor zal ook een rol spelen in de voorbereiding voor een sprint, áls het een sprint wordt."

Vos voor Tourstart 'Pittig klimmetje in finale gaat voor spektakel zorgen'

Nog 123 km | Départ réel

Koersdirecteur Marion Rousse zwaait met de gele vlag: de tweede editie van de Tour de France Femmes is begonnen. On y va!

27 Nederlandse rensters

In totaal beginnen er in Clermont-Ferrand maar liefst 27 Nederlandse rensters aan de Tour Femmes. Naast Vollering en Van Vleuten staan er bekende namen als Marianne Vos, Lorena Wiebes en Lucinda Brand op de startlijst. We gaan ze de komende week - hopelijk - allemaal voorbij zien komen.

De Nederlanders in de Tour Femmes

Annemiek van Vleuten Movistar
Floortje Mackaij Movistar
Demi Vollering SD Worx
Mischa Bredewold SD Worx
Lorena Wiebes SD Worx
Marianne Vos Jumbo-Visma
Amber Kraak Jumbo-Visma
Riejanne Markus Jumbo-Visma
Eva van Agt Jumbo-Visma
Karlijn Swinkels Jumbo-Visma
Charlotte Kool dsm-firmenich
Esmée Peperkamp dsm-firmenich
Elise Uijen dsm-firmenich
Lucinda Brand Lidl-Trek
Loes Adegeest FDJ-SUEZ
Thalita de Jong Liv Racing TeqFind
Jeanne Korevaar Liv Racing TeqFind
Silke Smulders Liv Racing TeqFind
Quinty Ton Liv Racing TeqFind
Maaike Boogaard AG Insurance-Soudal Quick-Step
Yara Kastelijn Fenix-Deceuninck
Evy Kuijpers Fenix-Deceuninck
Anouska Koster Uno-X
Marjolein van 't Geloof Human Powered Health
Nina Kessler Jayco AlUla
Babette van der Wolf Lifeplus Wahoo
Maaike Coljé Arkéa

Départ fictif

De rensters zijn op de fiets gestapt in Clermont-Ferrand. Na een neutralisatie van zo'n 8 kilometer volgt het officiële startsein en dan is de Tour de France Femmes begonnen.

Marianne Vos zit al op de eerste rij.

Vingegaard rijdt ook Vuelta

Jonas Vingegaard doet volgende maand mee aan de Vuelta. Voor de kopman van Jumbo-Visma, die later vandaag voor de tweede keer op rij de gele trui naar Parijs mag brengen, wordt het zijn tweede deelname in de Spaanse ronde.

De 26-jarige Deen had bij zijn eerste optreden in de Ronde van Spanje (2020) een belangrijk aandeel in de winst van ploeggenoot Primoz Roglic, met wie hij het kopmanschap dit jaar zal delen. De Vuelta start dit jaar op 26 augustus met een ploegentijdrit in Barcelona. Eerder kondigden onder anderen Roglic, Remco Evenepoel, Geraint Thomas en Juan Ayuso al hun deelname aan.

Jonas Vingegaard aan de start in Belfort

Vollering belde Van Vleuten: lucht geklaard

Vollering en Van Vleuten zijn elkaar concurrenten en hebben een geschiedenis. In de afgelopen de Vuelta was Vollering not amused dat de ploeg van Van Vleuten hard doorreed na een plaspauze van Vollering. Het kostte haar de rode trui. Inmiddels is de lucht geklaard. "Demi belde me op en zei: laten we vergeten wat er is gebeurd en laten we vooruit kijken. Dat vond ik heel sterk voor haar, daar oogst ze ook respect mee", vertelde Van Vleuten gisteren.

Vollering belde vlak voor Tour met Van Vleuten om vete bij te leggen

Rit voor Wiebes? 'Moet beste klim ooit rijden'

Zou Lorena Wiebes vandaag de ritzege en de gele trui kunnen pakken in Clermont-Ferrand? De renster van SD Worx heeft de beste sprint van het peloton, maar het is de vraag of ze het klimmetje in de finale overleeft. Wat denkt ze zelf?

"Het ligt er heel erg aan hoe ze de laatste klim gaan rijden. Ik moet wel echt een van mijn beste beklimmingen ooit rijden. Dus het ligt eraan wat de klassementsrensters gaan doen. Maar omdat we zo'n sterk team hebben, verwacht ik wel iemand van voren van ons", aldus Wiebes, die weet wat haar te doen staat. "Zo lang mogelijk overleven en dan hopen om te sprinten."

Is de eerste Touretappe iets voor Wiebes? 'Ja en nee, moet beste klim ooit rijden'

Titanenstrijd Vollering-Van Vleuten verwacht

In het klassement wordt deze Tour een titanenstrijd verwacht tussen twee ijzersterke Nederlandse rensters, Demi Vollering - de vrouw van het seizoen - en de afzwaaiende Annemiek van Vleuten, die vorige maand de Giro Donne op haar naam schreef (bij afwezigheid van Vollering) en vorig jaar veruit de sterkste was in de Tour.

Lees hier de voorbeschouwing:

De Tour bij de NOS

De Tour Femmes is elke dag te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 1.

De eerste etappe, met start en finish in Clermont-Ferrand, is vandaag vanaf 12.25 uur te volgen via deze stream en vanaf 13.10 uur ook op NPO 1. Het commentaar is van Andries Lamain en Roxane Knetemann.

Vlakke rit met klimmetje in finale

De Tour Femmes wordt afgetrapt met een relatief vlakke rit van 124 kilometer, met start en finish in Clermont-Ferrand. De enige gecategoriseerde klim ligt in de laatste 10 kilometer, de Côte de Durtol (1,7km à 7.2%). Op dat klimmetje van de derde categorie zijn ook de eerste bergpunten van deze Tour te verdienen. Wie daar als eerste boven is, mag morgen in de bollentrui starten.

Volgens koersdirecteur Marion Rousse is deze etappe vooral geschikt voor 'puncheuses', rensters die goed uit de voeten kunnen in de heuvels en dan ook nog een goede sprint in de benen hebben. De laatste 450 meter gaan rechtdoor en lopen licht op. Wie pakt de eerste gele trui in Clermont-Ferrand? Dat weten we rond 15.15 uur.

Bekijk hieronder de profielen van alle etappes:

  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 1
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 2
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 3
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 4
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 5
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 6
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 7
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 8

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de Tour de France. We volgen vandaag niet één, maar twee Rondes van Frankrijk. Want terwijl Jonas Vingegaard en zijn collega's zich opmaken voor de parade naar Parijs, beginnen de vrouwen in Clermont-Ferrand aan hun Tour.

Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en hun 152 collega's gaan om 12.30 uur van start. De mannen beginnen om 16.40. Via dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. On y va!

Demi Vollering is topfavoriet voor de eindzege