Vingegaard met zijn ploeggenoten in Parijs
NOS WielrennenAangepast

Vingegaard rijdt 'volgens plan' na Tour ook Vuelta, als gedeeld kopman met Roglic

Jonas Vingegaard doet volgende maand voor de tweede keer mee aan de Vuelta. De renner van Jumbo-Visma kwam zondag als winnaar van de Tour de France aan in Parijs, waar hij zijn tweede eindzege op rij pakte. De Deense toprenner deelt in Spanje het kopmanschap met de Sloveen Primoz Roglic.

De 26-jarige Vingegaard had bij zijn eerste optreden in de Ronde van Spanje in 2020 een belangrijk aandeel in de winst van Roglic. De Vuelta start dit jaar op 26 augustus met een ploegentijdrit in Barcelona.

Het belooft een titanenstrijd te worden in Spanje. Eerder kondigden onder anderen Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Joao Almeida en Juan Ayuso al hun deelname aan. Roglic won eerder dit jaar de Giro in dienst van de Nederlandse ploeg. De 33-jarige Sloveen won de Vuelta in 2019, 2020 en 2021. Vorig jaar pakte Evenepoel de rode trui.

'Volgen het plan'

Voor velen kwam het nieuws dat Vingegaard de Vuelta gaat rijden als een verrassing. Niet voor Jumbo. Het was dus geen spontane beslissing. Hoe lang is dit al bekend binnen de ploeg? "Het is deze winter al bedacht", zei sportief directeur Merijn Zeemaan van Jumbo-Visma zondagmiddag na de finish in Parijs.

"Maar we hebben altijd een voorbehoud gedaan om te kijken hoe hij uit de Tour zou komen, of hij nog de energie nog zou hebben. Hij is moe, maar hij kan weer opladen en we volgen het plan eigenlijk."

Sportief directeur van Jumbo-Visma Richard Plugge zei zondagmiddag voor de start van de slotetappe van de Tour in Parijs hetzelfde. "Wij maken in november en december de plannen, dus ja, het was al redelijk vroeg bekend."

Jumbo-Visma gaat Spanje door met twee kopmannen Roglic en Vingegaard, maar gaat superknecht Sepp Kuss ook mee? "Dat moeten we zien", zei Plugge. "Sowieso geldt dat ook voor Jonas. We moeten zien hoeveel er op hen af gaat komen."

"In principe is het wel het plan, maar we moeten wel kijken of het ook gaat passen. We willen ons altijd zo veel mogelijk aan onze plannen houden. Dus als het lukt, is dat wel de opzet."

Deelname van Kuss aan een grote ronde staat bijna zeker gelijk aan succes. De Amerikaan had in iedere zege in de Tour, Giro en Vuelta een belangrijke rol. "Zes keer een overwinning in een grote ronde, en zes keer was hij erbij", weet ook Plugge. Grappend: "Dus hij moet eigenlijk wel mee."

Het doel in Spanje? "Winnen", zegt Zeeman. "Maar dat wordt een heel groot gevecht, daar beginnen we helemaal weer op nul."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl