NOS Wielrennen

Pogacar wint prestigestrijd met Vingegaard in voorlaatste etappe Tour

Pogacar verslaat Gall en Vingegaard in laatste kilometers na Col du Platzerwasel

Tadej Pogacar heeft zijn Tour de France in de voorlaatste etappe dan toch nog een beetje gered. De Sloveen versloeg na een korte, maar zware bergrit door de Vogezen de Oostenrijker Felix Gall en geletruidrager Jonas Vingegaard in de sprint naar Le Markstein.

Het was Pogacars tweede ritzege deze Ronde van Frankrijk, waarin hij in het algemeen klassement tweede zal eindigen achter Vingegaard. Voor de eindzege maakte Pogacars zege niets uit: de voorsprong van Vingegaard op Pogacar was en blijft zo'n 7,5 minuten. Zondag komt het peloton aan in Parijs.

Laatste dans

Vingegaard en Pogacar begonnen op 13 kilometer van de finish, ruim 5 kilometer voor de top van slotklim Col du Platzerwasel, aan hun laatste dans van deze Tour. Beide renners wilden toch nog graag de dagzege.

Pogacar opende de aanval en Vingegaard sprong er achteraan, maar hij wilde vervolgens om welke reden dan ook niet overnemen.

Samenvatting etappe 20: Pogacar verslaat Vingegaard, Pinot krijgt fraai afscheid

Samen naar de streep rijden en dan sprinten om de dagzege lag voor de hand. Maar de gele en witte trui begonnen aan een opmerkelijke surplace. Bijna volkomen stil bleven de twee plots halverwege de berg staan en toen stoof Gall voorbij.

Vingegaard en Pogacar gingen er achteraan en het drietal reed in een niet al te hoog tempo naar de finish, dat op een hellend plateau op de col du Platzerwasel lag. Door gehannes van Vingegaard en Pogacar, die meer op elkaar letten dan op Gall, konden de tweelingbroers Adam en Simon Yates nog aansluiten.

Maar in de sprint was Pogacar uiteindelijk verreweg de sterkste.

Bekijk hieronder reacties na de voorlaatste etappe.

Om de eindzege in de Tour ging het niet meer deze voorlaatste etappe, toch moest hier en daar nog worden afgerekend. Voor de derde plek in het klassement bijvoorbeeld, waar Adam Yates bleef staan. Voor de bollentrui, die van Giulio Ciccone bleef. Maar ook voor de dagzege, waar een lokale wielerheld op aasde.

Pinot-bocht

Even zal de Fransman Thibaut Pinot (33) gedroomd hebben van de perfecte afsluiting van zijn Tourcarrière. Een ritzege in zijn eigen regio, in de bergen die hij zo goed kent. Pinot is bezig aan zijn laatste wielerseizoen en trotseerde vandaag zijn laatste bergen in de ronde van zijn vaderland, die hij dit jaar voor de tiende keer reed.

Pinots fanatieke fans stonden in een speciale Pinot-bocht zaterdagochtend vroeg klaar op de Petit Ballon, de voorlaatste klim van de dag. Die klim opdraaiend, kon Pinot zich in de kopgroep niet meer inhouden en stoof ervandoor. De hele klim reed hij solo omhoog. Omringd door zijn dolenthousiaste volgelingen braken er twee vleugels door zijn FDJ-shirtje heen.

Pinots fans hadden hem het liefst met fiets en al de lucht in gehesen en naar de finish bovenop de Col du Platzerwasel gedragen. Maar halverwege de slotklim werd Pinot bijgehaald door achtervolger Thomas Pidcock en Warren Barguil.

En even later sloten de drie sterkste mannen van de dag, Vingegaard, Pogacar en Gall, ook al aan. Pinot loste direct.

Bollentrui

Een klim vóór die Pinot-gekte vierde bergkoning Ciccone en de Lidl-Trek-ploeg hun eigen feestje. Vlak voor de top van de Ballon d'Alsace, de eerste van zes beklimmingen van de dag, gingen Ciccone, Mattias Skjelmose en Mads Pedersen als Lidl-Trek-trio op avontuur om de bergtrui veilig te stellen.

Flinke namen als onder anderen Mathieu van der Poel, Pidcock, Stefan Küng, Neilson Powless, Ion Izaggire, Mikel Landa en Julian Alaphilippe sprongen mee. Groot werd het gat nooit, niet meer dan een halve minuut, maar dat was wel genoeg voor Ciccone om op de eerste drie cols de meeste bergpunten op te rapen.

De Italiaan was definitief zeker van de eindzege in het bergklassement toen hij ook als eerste de Col de la Schlucht over was gegaan. Juichend passeerde de Italiaan de streep.

In de strijd om de derde plek in het klassement, de nog overgebleven podiumplaats, die van de beste van de rest na Vingegaard en Pogacar, viel vroeg op de dag al de beslissing.

Valpartijen Rodriguez en Kuss

In de afdaling van de Ballon d'Alsace was nummer vier van het klassement, Carlos Rodriguez, hard tegen het asfalt geklapt. Met een bloedende wenkbrauw, een opengescheurde elleboog en knie en beurse plekken op zijn arm ging de INEOS-renner wel door, maar 1 minuut 16 goedmaken op Adam Yates zat er toen al nauwelijks meer in.

Sepp Kuss ging door Rodriguez's tuimeling ook tegen de vlakte. De Amerikaan van Jumbo-Visma, superknecht van Vingegaard, was net zo gehavend als Rodriguez, raakte door zijn val op flinke achterstand en verloor zo zijn negende plek in het klassement.

 • Reuters
  Simon Yates, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Felix Gall op weg naar de finish in de 20ste etappe
 • EPA
  Bergkoning Ciccone komt over de finish van de 20ste etappe
 • Reuters
  Pogacar viert de dagzege met Adam Yates, die derde wordt in de Tour
 • Reuters
  Pinot probeert een solo in zijn Vogezen

Zondag rijdt het peloton Parijs binnen en kunnen de sprinters Jasper Philipsen, die de groene trui vandaag veilig op tijd binnen bracht, Dylan Groenewegen en Pedersen nog een keer het gas vol induwen voor een massasprint op de Champs Elysees.

Of, want niets viel te voorspellen deze Tour de France van 2023, haalt nog iemand een trucje uit?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl