liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Vingegaard in geel naar Parijs, opluchting bij Jumbo-Visma • Pogacar wint laatste bergrit

  • Tadej Pogacar wint de prestigestrijd met Jonas Vingegaard in de laatste bergetappe
  • De Deen mag morgen de gele trui naar Parijs brengen
  • Giulio Ciccone stelt de eindzege in het bergklassement veilig
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

À demain!

De mannen hebben nog maar één etappe voor de boeg, maar de Tour is voorlopig nog niet voorbij. Morgen beginnen de vrouwen namelijk aan hun Ronde van Frankrijk. De eerste etappe start en finisht in Clermont-Ferrand. Met een colletje van de derde categorie (1,7 kilometer à 7,2%) in de finale lijkt dit een rit voor de rensters met goede klimmersbenen én een sterk eindschot, zoals Lotte Kopecky.

De etappe begint om 12.30 uur en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. De finish wordt rond 15.20 uur verwacht.

Tour de France Femmes etappe 1

Als de vrouwen gefinisht zijn, beginnen de mannen aan de parade naar Parijs. In de feestelijke rit van 115 kilometer kan er nog één keer worden gesprint op de Champs-Élysées. De etappe begint om 16.40 uur en de finish wordt rond 19.30 uur verwacht.

À demain, tot morgen!

Tour de France etappe 21

Bergkoning Ciccone ziet droom uitkomen

Ook Giulio Ciccone heeft een mooie dag achter de rug. De Italiaan stelde de eindzege in het bergklassement veilig door vroeg in de etappe punten te sprokkelen. "Dit was een droom als kind, toen ik begon met fietsen", reageert hij.

Bergkoning Ciccone: 'Dit was een droom als kind, toen ik begon met fietsen'

Pinot: 'Ongelooflijk emotionele dag'

Fransman Thibaut Pinot heeft een bijzondere dag achter de rug. Hij stopt aan het eind van dit seizoen met fietsen en reed vandaag zijn laatste bergrit in de Tour de France. In zijn eigen regio, tussen zijn fanatiekste fans. "Het was een ongelooflijk emotionele dag", reageerde hij na de etappe.

Pinot na laatste Tourbergrit ooit: 'Het was een ongelooflijk emotionele dag'

Zeeman opgelucht: 'Poeh, was spannend hè'

Merijn Zeeman kon na de laatste bergetappe eindelijk opgelucht ademhalen.

Want zelfs nu Jonas Vingegaard met 7,5 minuut voorsprong op Pogacar aan de laatste bergetappe begon, was Zeeman er niet gerust op. "Alleen het noodlot kan het nog breken, maar gedurende de dag pakt de spanning toch iedereen. Ik denk dat we geen woord hebben gezegd in de tweede auto. Als je zo'n grote wedstrijd kunt winnen en het zo graag wil, dan komt daar heel veel spanning bij kijken."

Zeeman zelfs met ruime marge Vingegaard op van de spanning: 'Geen woord gezegd in auto'

Bekijk de samenvatting van de rit

Samenvatting etappe 20: Pogacar verslaat Vingegaard in Vogezen, Pinot krijgt fraai afscheid

Pogacar: 'Voelde me eindelijk weer mezelf'

Tadej Pogacar is hartstikke blij met zijn zege. "Vandaag voelde ik mij eindelijk weer mezelf", aldus de Sloveense nummer twee van de Tour, die zijn ploeggenoot Adam Yates bedankt voor zijn perfecte lead-out. "Om het zo af te maken... ik ben super, superblij."

Bekijk het interview:

Ritwinnaar Pogacar na veel dagen lijden: 'Vandaag voelde ik mij eindelijk weer mezelf'

Eerste Tour met Jumbo-Visma geeft Van Baarle vertrouwen

Dylan van Baarle kan ook met een goed gevoel terugkijken op zijn eerste Tour met Jumbo-Visma. "Dit geeft veel vertrouwen voor de rest", aldus de Nederlands kampioen.

Van Baarle met geel naar Parijs in eerste Tour met Jumbo-Visma: 'Geeft vertrouwen'

Kelderman heeft 'geweldig gevoel', Poels is blij dat het erop zit

Bekijk de reacties van de twee Nederlanders na de laatste bergetappe hieronder:

Kelderman wint Tour met Jumbo-Visma: 'Het hoogst haalbare, geweldig gevoel'
Poels na laatste bergrit in de Tour: 'Blij dat het erop zit'

Kuss verliest plek in toptien

Sepp Kuss komt bijna 21 minuten na ritwinnaar Pogacar over de streep en raakte daardoor zijn plek in de toptien van het klassement kwijt. Hij staat nu twaalfde.

De trouwe helper van Jonas Vingegaard ziet er flink gehavend uit na zijn val in het begin van de etappe. Analist Tom Dumoulin loopt meteen naar Kuss toe na de finish. De eerste vraag van de Amerikaan aan zijn voormalige ploeggenoot: "Hoe gaat het eigenlijk met jou?"

Local legend Pinot krijgt prijs voor de strijdlust

Nog even speciale aandacht voor Thibaut Pinot. De Fransman had de dag van zijn leven in zijn thuisregio en kreeg na de etappe de prijs voor de strijdlust uitgereikt. "Op de Petit Ballon had ik kippenvel, ik heb er geen woorden voor", aldus de afzwaaiende Fransman, die daarna een knuffel kreeg van zijn (opnieuw) geëmotioneerde ploegbaas Marc Madiot.

Eindstand klassement

In de topdrie van het algemeen klassement is na deze laatste bergetappe niets veranderd. Vingegaard mag de gele trui morgen voor het tweede jaar op rij naar Parijs brengen. Pogacar en Adam Yates maken het podium compleet.

Daarachter zien we wel wat verschuivingen: Simon Yates heeft de vierde plaats van de ongelukkig gevallen Carlos Rodriguez overgenomen. Sepp Kuss, die net als Rodriguez op zijn gezicht viel in het begin van de etappe, is uit de toptien gevallen. Guillaume Martin is nu de nummer tien.

Kijk hier de slotkilometer terug

Pogacar verslaat Gall en Vingegaard in laatste kilometers na Col du Platzerwasel

De toptien

POGACAR WINT LAATSTE BERGETAPPE

Tadej Pogacar wint de sprint om de ritzege! Felix Gall wordt tweede, Jonas Vingegaard derde.

De Deen probeerde Pogacar te verrassen door binnendoor de sprint, maar de Sloveen was attent en stelde met een paar rake pedaalslagen zijn tweede ritzege deze Tour veilig.

Tadej Pogacar

Nog 1,5 km | Yates voor Pogacar

Adam Yates doet het kopwerk voor zijn kopman, Tadej Pogacar. Vingegaard, Gall en Simon Yates profiteren. Wordt het sprinten om de rit?

De eerste achtervolgers, Pinot, Bilbao en Barguil, rijden op een halve minuut.

Nog 5 km | Yates en Yates op komst

Simon en Adam Yates zijn weer begonnen aan een koppeltijdrit, zoals we dat ook in de eerste rit zagen. De tweelingbroers gaan zo aansluiten bij Vingegaard, Pogacar en Gall.

Nog 7 km | Abandon Lafay

Victor Lafay gaat de Tour, die voor hem zo succesvol begon met een ritzege in de tweede etappe, niet uitrijden. De Fransman van Cofidis is afgestapt.

Nog 8 km | Vingegaard, Pogacar en Gall boven

Vingegaard, Pogacar en Gall zijn boven op de Col du Platzerwasel. Vingegaard kijkt de hele tijd nerveus achterom naar Pogacar, die stoïcijns in zijn wiel zit. De Deen heeft geen zin om door te rijden met zijn concurrent, zo lijkt het.

De gebroeders Yates hebben Pinot, Pidcock en Barguil gelost. Het duo rijdt op 14 seconden van de drie koplopers.

Nog 10 km | Yates valt gehavende Rodriguez aan

Simon Yates is gedemarreerd uit de groep met achtergebleven klassementsrenners en is aangesloten bij Pinot, Pidcock en Barguil. De Brit heeft op dit moment de vierde plaats in het klassement van Carlos Rodriguez overgenomen, want hij stond maar op 18 seconden van de Spanjaard van Ineos. Rodriguez kwam eerder deze etappe ten val en rijdt op een half minuutje van Simon Yates.

Ook Adam Yates, derde in het klassement, heeft de oversteek gemaakt naar de groep van zijn tweelingbroer.

Het algemeen klassement voor de 20ste etappe

Nog 11 km | Adieu Thibaut

Helaas voor alle fans langs het parcours: Thibaut Pinot gaat deze etappe waarschijnlijk niet winnen. Hij moet Vingegaard, Pogacar en Gall laten gaan, 3,5 kilometer onder de top van de Platzerwasel. Ook Barguil en Pidcock kunnen het tempo niet volgen.

Nog 12 km | Op een zakdoek

Pinot wordt ingerekend door Pidcock en Barguil, maar Vingegaard, Pidcock en Gall zijn al op komst. Nog een paar honderd meter en dan zijn ze erbij. Nog 4 kilometer te klimmen.

Nog 13 km | Pogacar en Vingegaard samen

Actie in de groep gele trui: Tadej Pogacar demarreert, Vingegaard gaat mee. Even later houden ze de benen stil. Een surplace op de Platzerwasel, het moet niet gekker worden. Felix Gall sluit aan.

Nog 13 km | Voorsprong Pinot loopt terug

Pidcock en Barguil kunnen Pinot al zien rijden. Het gat is minder dan 10 seconden. Nog 5,5 kilometer naar de top van de Platzerwasel.

Terugkijken: dolblije Ciccone heeft bollentrui binnen

Ciccone pakt definitief bolletjestrui; komt juichend over beslissende bergtop

Nog 16 km | Dalen en nog één keer klimmen

Pinot gaat nog altijd aan de leiding. In de afdaling van de Petit Ballon blijft het verschil met zijn achtervolgers Pidcock, Barguil en Harper ongeveer gelijk: een halve minuut is het. De groep met Vingegaard en Pogacar rijdt op 1.20.

De Fransman is bijna bij de voet van de laatste klim, de Col du Platzerwasel (7,1 kilometer à 8,3%).

Gekte in de Pinot-bocht: kijk hier de mooie beelden terug

Gekte in de Pinot-bocht: lokale held naar boven geschreeuwd in laatste Tour

Nog 21 km | Gaudu onderuit

David Gaudu, ploeggenoot van Pinot, gaat onderuit in de afdaling van de Petit Ballon. De nummer tien in het klassement valt hard op zijn rechterheup. Hij kan wel verder.

Nog 25 km | Pinot als eerste boven

Thibaut Pinot is als eerste boven op de Petit Ballon. Tom Pidcock rondt de top als tweede, een half minuutje na de Fransman. De Brit, die we kennen als uitstekend daler, heeft Harper en Barguil in zijn wiel.

De groep met de gele trui, aangevoerd door Wilco Kelderman, komt 1 minuut en 20 seconden later over de top.

Nog 26 km | Pinot in 'zijn' bocht: 'Om kippenvel van te krijgen'

Hij is er! Thibaut Pinot wordt door honderden supporters vooruit geschreeuwd in de 'virage Pinot', de bocht die vol staat met fans van de Franse Groupama-FDJ-renner.

"Het was alsof je de Kuip, de Arena, binnenreed: lalalalalalala... Tibaut Pinot. Om kippenvel van te krijgen, die ontvangst. En ze stonden aardig netjes langs de kant van de weg", vertelt Sebastiaan Timmerman vanaf de motor.

Pinot in 'zijn' bocht op de Petit Ballon

Nog 27 km | Pinot nog alleen

Pinot rijdt in zijn eentje vooruit op 'zijn' Petit Ballon. Nog even en dan is hij bij de Pinot-bocht. De 33-jarige Fransman heeft een voorsprong van 23 seconden op de eerste achtervolgers, Pidcock, Harper en Barguil.

Het peloton rijdt op 1.25.

Nog 30 km | Pinot demarreert

Daar gaat-ie! Thibaut Pinot demarreert op 5,5 kilometer van de top van de Petit Ballon, ongetwijfeld gemotiveerd door alle aanmoedigingen van zijn landgenoten langs het parcours. "Allez Thibaut!", klinkt het van alle kanten. En dan is hij nog niet eens bij de 'Pinot-bocht', waar de harde kern van zijn fanclub staat.

Nog 32 km | Zeven koplopers

Chris Harper was even gelost, maar is nu weer aangesloten bij de koplopers.

Pinot, Madouas, Ciccone, Pidcock, Barguil en Harper hebben een voorsprong van 1.20 op het peloton, waar UAE op kop rijdt voor Pogacar. Nog 7 kilometer tot de top van de Petit Ballon.

Nog 34 km | Skjelmose lost, Pinot zet aan

Voor Mattias Skjelmose gaat het al te hard. De Deen moet lossen, terwijl Pinot aanzet. Alleen Pidcock, Barguil, Madouas en Ciccone kunnen mee.

Nog 34 km | Daar is de Petit Ballon

De koplopers zijn begonnen aan de Petit Ballon. Aan de voet staat het al vol met publiek. Dat belooft wat voor de rest van de klim.

Nog 42 km | Op naar de Petit Ballon

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Col de la Schlucht en beginnen straks aan de vervelend steile Petit Ballon (9,3 kilometer à 8,1%).

De voorsprong van de tien koplopers is iets opgelopen, naar 1.15.

Tour de France etappe 20

Nog 52 km | Ciccone wint bergklassement

Hij is binnen! Giulio Ciccone komt ook op de Col de la Schlucht als eerste boven en viert dat alsof hij de rit heeft gewonnen. De Italiaan komt juichend over de top en mag morgen de bollentrui naar Parijs brengen.

Nog 60 km | Overal fans van Pinot

Overal langs het parcours staan fans van Thibaut Pinot, de 33-jarige Fransman die na deze Tour afscheid neemt als renner. Op de Petit Ballon, de voorlaatste klim van vandaag, staan al sinds vanochtend vroeg fans in de speciale 'Pinot-bocht'.

Vooralsnog gaat het goed met de lokale held. Hij rijdt in de kopgroep en is met zijn negen medevluchters op weg naar de Col de la Schlucht.

'Bedankt Tibopino'

Nog 65 km | Tien koplopers

Ook Chris Harper, Valentin Madouas, Rigoberto Uran en Kevin Vermaerke zijn aangesloten bij de koplopers.

Goed nieuws voor Pinot, want nu heeft hij er met Madouas een ploeggenoot bij.

Nog 68 km | Ciccone sprokkelt, Pinot is erbij

Ook op de steile Col de Grosse-Pierre is Ciccone als eerste boven. Weer 5 bergpunten erbij voor de Italiaan.

Thibaut Pinot heeft, tot groot genoegen van het Franse publiek langs de kant, de aansluiting gevonden bij de koplopers.

Tussenstand bergklassement

1. Ciccone (Lidl-Trek) 103 punten
2. Gall (AG2R) 82 punten
3. Vingegaard (Jumbo-Visma) 81 punten

Nog 70 km | Col de Grosse-Pierre, Pinot in achtervolging

De renners zijn alweer bezig aan de volgende klim, de Col de Grosse-Pierre (3,2 kilometer à 8%). Er heeft zich ook een groepje achtervolgers losgemaakt uit het peloton, met daarbij lokale held Thibaut Pinot. De afzwaaiende Fransman is gebrand om zich vandaag nog een keer te laten zien in 'zijn' Vogezen.

Nog 76 km | Weer volle buit voor Ciccone

Ook op de tweede klim gaat de volle buit naar Giulio Ciccone. De Italiaan kreeg een mooie lead-out van zijn ploeggenoot Mattias Skjelmose en sprintte onbedreigd naar de vijf bergpunten op de top van de Col de la Croix des Moinats.

Tussenstand bergklassement

1. Ciccone (Lidl-Trek) 98 punten
2. Gall (AG2R) 82 punten
3. Vingegaard (Jumbo-Visma) 81 punten

Nog 79 km | Ciccone in voorste groep

De etappe verloopt vooralsnog helemaal volgens het plan van Giulio Ciccone en Lidl-Trek. De Italiaan zit in de voorste groep op de Col de la Croix des Moinats, samen met ploeggenoot Mattias Skjelmose. Ook Pidcock, Neilands, Barguil en Van Gils rijden in dat groepje. Van der Poel kon het tempo bergop niet volgen. Nog 2 kilometer tot de top.

Nog 80 km | Hindley valt aan

Aan de voet van de Col de la Croix des Moinats rijdt Bora-hansgrohe met vier renners weg. Ook Jai Hindley, de nummer 7 in het klassement, zit erbij. Simon Yates, die 5e staat en een voorsprong van 1.31 heeft op Hindley, is attent en gaat erachteraan.

Nog 82 km | Col de la Croix des Moinats

De koplopers zijn begonnen aan de volgende klim, de Col de la Croix des Moinats (5,2 kilometer à 7%). De onvermoeibare Mads Pedersen beukt op kop voor zijn ploeggenoot Ciccone, die straks weer 5 punten hoopt bij te schrijven op de top.

Mads Pedersen werkt voor bergkoning Giulio Ciccone

Nog 88 km | Vingegaard laat zich terugzakken

Jonas Vingegaard heeft zich samen met Dylan van Baarle en Michal Kwiatkowski laten terugzakken uit de voorste groep.

Van der Poel rijdt nog wel vooraan, samen met Pidcock, Küng, Powless, Alaphilippe, Landa, Ciccone, Skjelmose, Pedersen, Ion Izagirre, Zingle, Neilands, Barguil, Van Gils en Burgaudeau. Het peloton rijdt er 15 seconden achter.

Nog 89 km | Gehavende Rodriguez terug

Carlos Rodriguez is terug in het peloton. Hij laat de lelijke wond bij zijn oog behandelen bij de dokter.

Nog 91 km | Ook Sepp Kuss hard gevallen

Ook Sepp Kuss is onderuit gegaan. Het is niet helemaal duidelijk wanneer dat is gebeurd, maar helper van Jonas Vingegaard heeft ook bloed op zijn gezicht. Hij laat zijn wonden behandelen bij de dokter in koers.

Nog 93 km | Groep met Vingegaard, Van der Poel

Vlak na de val van Rodriguez heeft zich een groep met 18 sterke renners losgemaakt uit het peloton. Jonas Vingegaard zit erbij, Tadej Pogacar niet.

Ook Mathieu van der Poel, Giulio Ciccone, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock zijn meegeslopen. In de groep daarachter probeert UAE het gat van zo'n 15 tellen te dichten voor Pogacar.

Nog 100 km | Val Rodriguez

Ai, Carlos Rodriguez is onderuit gegaan in de afdaling. De nummer vier in het klassement (+12.01) crashte in de afdaling van de Ballon d'Alsace. Hij zit weer op zijn fiets, maar is duidelijk hard op zijn hoofd gevallen. Er loopt een straaltje bloed langs zijn oog.

Carlos Rodriguez is flink gehavend na zijn val

Droomt Vingegaard van de ritzege? Mwoah

Jonas Vingegaard zou vandaag met een ritzege een kroon op zijn Tour de France kunnen zetten. Maar om nou te zeggen dat de Deen overloopt van ambitie voor de ritzege? Nee. De kopman van Jumbo-Visma heeft als enige doel om zijn gele trui veilig naar Parijs te brengen. "Maar als een ritzege mogelijk is, proberen we het."

Geel heeft Vingegaards prioriteit, maar: 'Als ritzege mogelijk is, proberen we het'

Nog 109 km | Ciccone als eerste boven

Giulio Ciccone sprint onbedreigd naar de top van de Ballon d'Alsace en kan 5 punten bijschrijven in het bergklassement. Felix Gall sprintte niet mee. Daardoor heeft de Italiaan zijn voorsprong op Gall uitgebreid naar 11 punten.

Jonas Vingegaard, de nummer 3 in het bergklassement, zat goed vooraan maar sprintte niet mee. De 3 en 2 punten gingen naar ploeggenoten van Ciccone, Skjelmose en Pedersen. Dylan van Baarle, bewaker van Vingegaard, pakte het laatste puntje.

Tussenstand bergklassement

1. Ciccone (Lidl-Trek) 93 punten
2. Gall (AG2R) 82 punten
3. Vingegaard (Jumbo-Visma) 81 punten

Nog 111 km | Bijna boven

Nog twee kilometer tot de top van de Ballon d'Alsace. Mads Pedersen rijdt namens Lidl-Trek op kop van het peloton, zodat Ciccone straks kan gaan sprinten om de bergpunten.

Achteraan moeten sprinters als Groenewegen en Bol al lossen. Ook Lars van den Berg kan niet mee met het tempo, meldt Sebastiaan Timmerman vanaf de motor.

114 km | Campenaerts ingerekend

Op 4,4 kilometer van de top van de Ballon d'Alsace wordt Victor Campenaerts ingerekend. Het peloton is weer bijeen.

Campi is met afstand de strijdlustigste man van de slotweek.

Commentator Joris van den Berg

Gaat Gall wel voor de bollentrui? 'Niet mijn prioriteit'

Felix Gall haalde voor de start de angel uit de strijd om het bergklassement. "Het is niet mijn prioriteit", zei de Oostenrijker van AG2R, die slechts 6 puntjes achter leider Ciccone staat. "Ik wil mijn achtste plaats in het klassement niet riskeren."

Wil Gall de bollentrui? 'Het is niet mijn prioriteit, die ligt in de finale'

Nog 116 km | Ploeg Pogacar actief

Achter Campenaerts zijn verschillende ploegen actief in het peloton op de Ballon d'Alsace. Matteo Trentin, ploeggenoot van Tadej Pogacar rijdt op kop. De Sloveen heeft zijn zinnen op deze rit gezet, dat is duidelijk. Ook Lidl-Trek, met Ciccone in de bollentrui, is actief.

Nog 119 km | Eerste klim: Ballon d'Alsace

De renners zijn begonnen aan de beklimming van de eerste col, de Ballon d'Alsace (11,5 kilometer à 5,2%). Campenaerts heeft ploeggenoot De Buyst gelost en heeft nog een voorsprong van 30 seconden op het peloton.

De Ballon d'Alsace was in 1905 de eerste grote berg die beklommen werd in de Tour. René Pottier was destijds als eerste boven en de Fransman haalde dat kunstje een jaar later, toen hij de Tour de France won. Een paar maanden na zijn overwinning pleegde hij zelfmoord.

De Jongh legt uit hoe Ciccone de bollentrui veilig kan stellen

Herman van der Zandt blikte gisteravond met ploegleider Steven de Jongh vooruit naar de etappe van vandaag. Voor De Jongh en zijn ploeg Lidl-Trek is het een belangrijke dag, want Giulio Ciccone kan de bollentrui veiligstellen. Hoe? Dat legt De Jongh uit.

Een korte samenvatting: als Ciccone op de eerste vier beklimmingen als eerste boven komt, pakt hij 17 punten. "Als Gall dan niet meezit in de ontsnapping, kunnen we het dan al veilig stellen."

De Jongh laat zien waar Ciccone bergpunten moet pakken: 'Hij is explosiever dan Gall'

Nog 131 km | Campenaerts achter de auto aan

Voor de derde dag op rij rijdt Victor Campenaerts meteen na het startsein weg. Daarbij maakt hij slim gebruik van de rode wedstrijdauto van Lappartient. Pascal Eenkhoorn laat een gaatje vallen en Campenaerts stuift samen met zijn ploeggenoot Jasper De Buyst achter de wagen aan.

"Ik weet niet of dit wel helemaal reglementair is", aldus commentator Michael Boogerd.

Het duo heeft een voorsprong van 30 seconden.

Nog 133 km | Départ réel

Na een ontspannen neutralisatie, waarin de renners rustig een praatje maakten met elkaar, volgt het officiële startsein: on y va!

De laatste bergetappe in de Tour is begonnen.

Het peloton rijdt geneutraliseerd door Vauban

Départ fictif

De renners zijn vertrokken in Belfort. Na een neutralisatie van 6,5 kilometer mogen ze los. De weg loopt dan meteen omhoog, op weg naar de top van de Ballon d'Alsace (tweede categorie).

Tour de France etappe 20

De tactiek van Pogacar: 'Vol gas voor de ritzege'

Het doel van Tadej Pogacar is duidelijk. "Mijn strategie is om vol gas te gaan. Ik wil proberen om voor de ritzege te gaan", aldus de nummer twee in het algemeen klassement.

Plugge tergt Madiot met uitspraken over bierdrinkende renners: 'Het is zielig'

Teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma heeft zich niet populair gemaakt bij de ploegleiding van Groupama-FDJ. Plugge vertelde in een interview met de Franse sportkrant L'Équipe dat hij renners van een Franse ploeg "grote glazen bier" had zien drinken op de rustdag in het hotel waar ook het Nederlandse team verbleef. "Een buitengewoon verachtelijke aanval op ons team", noemt Marc Madiot de uitspraken van zijn collega.

Plugge vertelde in L'Équipe dat het succes van zijn ploeg alles te maken had met details, zoals het niet drinken van alcohol. "We zaten op de rustdag met een Franse ploeg in hetzelfde hotel en we zagen renners grote glazen bier drinken. Alcohol is vergif en zeker als je moe bent, wordt dat met alcohol alleen maar erger", liet de Nederlandse teambaas optekenen.

'Wie denkt hij wel dat hij is'

Omdat Groupama-FDJ het enige Franse team was dat in hetzelfde hotel logeerde als de ploeg rond geletruidrager Jonas Vingegaard, was duidelijk op welke ploeg Plugge doelde. "Wie denkt hij wel dat hij is", foeterde Madiot. "Ik heb geen behoefte hem te spreken. Ik ben boos, het is zielig. En ik kijk niet wat zij in hun drankjes stoppen."

Volgens ploegleider Philippe Mauduit is het gebruik bij de ploeg op de rustdag voor het diner een aperitief te drinken. "Het is een manier om de sfeer in de ploeg te houden. Iedereen bestelt wat hij wil", aldus Mauduit, die volhield dat er geen sprake was geweest van alcoholgebruik.

Marc Madiot

'Pinotmania'

Voor veel Fransen staat de etappe door de Vogezen in het teken van Thibaut Pinot. De Franse krant l'Équipe spreekt van een ware 'Pinotmania'. De 33-jarige Fransman stopt na dit seizoen en rijdt vandaag zijn allerlaatste bergetappe, uitgerekend in zijn eigen regio.

Op de Petit Ballon, de voorlaatste klim van de dag, wacht hem een groot feest. Al vanaf vanochtend vroeg staat de berg vol met supporters.

Een foto van eerder deze Tour: 'Met pensioen op je 33ste, maak Pinot president', staat er op het bord

Waarom is de Vogezen zo'n apart gebergte?

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour mini-colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt. Vandaag legt hij uit waarom de Vogezen een apart gebergte is.

Van Hinsbergen is trouwens nog niet klaar met zijn colleges. Volgende week keert hij terug in de Tour de France Femmes.

Geologie in de Tour: Waarom de Vogezen een apart gebergte is

Jonge renner Venzo overleden na val

Opnieuw triest nieuws uit de koers. De 17-jarige Italiaanse wielrenner Jacopo Venzo is overleden nadat hij gisteren zwaar ten val was gekomen in de Ronde van Oostenrijk voor junioren.

Venzo viel in de afdaling van de Mistelbacher Berg. "Diep geschokt moeten we meedelen dat de Italiaanse jonge atleet die gisteren ten val kwam, ondanks alle inspanningen van de artsen bezweken is aan zijn verwondingen", laat de organisatie weten. "Onze gedachten gaan uit naar de naasten, begeleiders en collega's." De rittenkoers wordt vandaag niet meer hervat.

Het trieste nieuws doet ons terugdenken aan vorige maand, toen de Zwitserse wielerprof Gino Mäder overleed aan de gevolgen van een val in de Ronde van Zwitserland. Het leidde tot discussies over de veiligheid binnen de wielersport.

Nederlands wielersucces in de Vogezen

Herman van der Zandt keek gisteravond in de Avondetappe vooruit naar de etappe van vandaag. Daarbij gingen zijn gedachten terug naar 2005, toen Pieter Weening met Andreas Klöden over de Col de la Schlucht reed en in Gérardmer zijn enige Tourritzege pakte na een millimetersprint.

Maar ook recenter was er Nederlands wielersucces in de Vogezen. Annemiek van Vleuten zette vorig jaar op een vergelijkbaar parcours met finish op de Platzerwasel de Tour de France Femmes naar haar hand. Ruim drie minuten voor nummer twee Demi Vollering en ruim vijf minuten voor de rest kwam Van Vleuten over de streep.

Etappe 20: Ruim 130 kilometer knokken om bollentrui op parcours dat Van Vleuten goed kent

Dit staat er nog op het spel

Niemand twijfelt eraan dat Jonas Vingegaard, als hij op zijn fiets blijft zitten, de gele trui morgen naar Parijs mag brengen. Zijn voorsprong van ruim 7,5 minuut op Tadej Pogacar is riant. Wordt de rit van vandaag dan nog wel interessant? Nou, ja! Want in het bergklassement verwachten we een mooie strijd tussen de huidige drager van de bollentrui, Giulio Ciccone, en Felix Gall.

De Italiaan van Lidl-Trek heeft een voorsprong van 6 puntjes op de Oostenrijker van AG2R, maar vandaag zijn er nog maximaal 37 punten te verdienen. Ook Jonas Vingegaard zou de trui nog kunnen pakken, al zal dat waarschijnlijk niet de prioriteit van de Deense geletruidrager zijn.

Het bergklassement voorafgaand aan de 20ste etappe

Om de derde podiumplek kan ook nog worden geknokt: Carlos Rodríguez (INEOS) staat 1.16 achter de nummer drie Adam Yates (UAE). Yates moet ook nog zijn tweelingbroer Simon Yates (Jayco AlUla) in de gaten houden, want die staat op 1.34 achterstand.

En uiteraard zal er ook gestreden worden om de ritzege. Vingegaard kan een kroon op zijn Tour zetten door deze laatste bergrit te winnen? En wat te denken van Tadej Pogacar? De strijdbare Sloveen zal gebrand zijn om nog een keer juichend over de streep te komen na zijn ineenstorting van eerder deze week.

Het algemeen klassement voor de 20ste etappe

Sadisme?

De rit door de Vogezen is bijna sadistisch te noemen, want na een loodzware Tour worden de renners op de voorlaatste dag niet gespaard. Met zo'n 3.500 hoogtemeters in 133,5 kilometer is de rit kort, maar hevig.

In de etappe van Belfort naar Le Markstein komen de renners zes beklimmingen tegen: een van de derde, drie van de tweede en twee van de eerste categorie. De Ballon d'Alsace (11,5 kilometer à 5,2 procent) is het ontbijt, waarna het peloton de Col de la Croix de Moinats, de Col de Grosse Pierre en de Col de la Schlucht over wordt gestuurd.

Twee pittige beklimmingen van de eerste categorie vormen het toetje: de Petit Ballon (9,3 kilometer à 8,1 procent) en de Col du Platzerwasel (7,1 kilometer à 8,4 procent). De finish ligt na vijf vlakke kilometers in skigebied Le Markstein.

Tour de France etappe 20

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de voorlaatste etappe in de Tour de France. Nog 248 kilometer en dan zit de 110de Ronde van Frankrijk erop. Maar voordat de renners morgen in Parijs aan de champagne kunnen, wacht er vandaag nog een zware beproeving in de Vogezen.

De laatste bergetappe van deze Tour begint om 13.45 uur. Via dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. On y va!