NOS WielrennenAangepast

Solo Kwiatkowski op Grand Colombier, verschil Pogacar en Vingegaard nog maar 9 tellen

Michal Kwiatkowski is de baas op de Col du Grand Colombier. De Poolse renner van INEOS kwam na een vroege vlucht solo aan op de klim van buitencategorie en won de dertiende etappe van de Tour de France. Het is de tweede ritzege in de Tour uit zijn carrière. Medevluchter Maxim van Gils werd op een kleine minuut tweede.

Daarachter weken Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar de hele dag niet van elkaars zijde, tot aan 500 meter van de finish. Toen stoof Pogacar in zijn witte trui weg bij geletruidrager Vingegaard.

Gat nog 9 seconden

De Jumbo-kopman haakte even aan, maar moest Pogacar toch loslaten op 200 meter van de top van de Colombier. Het verschil was op de streep vier seconden in Pogacars voordeel, die ook nog vier bonificatieseconden pakte omdat hij achter Van Gils als derde aankwam.

Vingegaard werd vierde en behoudt het geel, maar het gat met wittetruidrager Pogacar is geslonken naar slechts negen seconden. De bergtrui blijft van Neilson Powless en Jasper Philipsen is nog steeds de 'groene gast'.

Pogacar spurt vlak voor de finish weg bij Vingegaard

Op de slotklim naar 1.500 meter hoogte, waar het rijen dik stond met fans in de karakteristieke haardspeldbochten op de bergkam, liet Jumbo-Visma zich eigenlijk totaal niet zien. De krachten werden gespaard voor de komende zware Alpendagen, zo leek het.

UAE had vrijwel de hele dag hard op kop gereden om Pogacar zo goed mogelijk de Colombier op te leiden, maar Vingegaard - en daarmee Jumbo-Visma - kwam op de laatste honderden meters na niet in de problemen. Meer dan een mentaal tikje was de demarrage en de secondenwinst van 'Pogi' op 'Vingi' niet.

Sterker nog, het is de vraag of de UAE-ploeg niet onnodig veel energie heeft verspeeld een dag voordat de renners de Alpen in trekken.

Bekijk hier de reacties van ritwinnaar Kwiatkowski, Pogacar, Vingegaard en Dylan van Baarle:

Ritwinnaar Kwiatkowski demarreerde op tien kilometer van de top uit een groepje overgebleven vroege vluchters - Matej Mohoric, James Shaw, Van Gils, Harold Tejada - en sloeg al gauw een beslissend gat van een minuut.

Op dat moment reden de klassementsmannen, onder aanvoering van Pogacars UAE-trein nog op ruim drie minuten achterstand. Ongeveer het gat waarmee ze zeven kilometer eerder waren begonnen aan de slotklim. Ze kwamen maar niet dichterbij. Met drie kilometer te gaan, had Kwiatkowski nog ruim twee minuten op die groep. De Pool hield het al met al eenvoudig vol tot aan de top.

De klassementsmannen rijden de Colombier op

Waar het donderdag in een slopende twaalfde etappe zeker tachtig kilometer beuken was, voordat een kopgroep was gevormd, duurde het in de 137,8 kilometer lange rit naar Grand Colombier zo'n twintig kilometer. Negentien renners kozen de aanval en twee Nederlanders sprongen mee: Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) en Cees Bol (Astana).

Op de nationale Franse feestdag 14 juli kunnen en willen Franse renners vaak wat meer, en dus glipten drie Fransmannen Pierre Latour (TotalEnergies), Adrien Petit (Intermarché-Wanty) en Quentin Pacher (FDJ), mee in de vroege vlucht. Maar superkrachten kwamen niet los, ook niet bij Thibaut Pinot, David Gaudu, Romain Bardet of Valentin Madouas op de slotklim.

Geen Vingegaard-klim

De avonturiers op kop kregen kregen op het hoogtepunt vier minuten van het peloton, waar de zwartgelen van Jumbo-Visma zich het hele vlakke deel van de etappe muisstil hielden. Deze rit was sowieso niet echt een typische Vingegaard-etappe, zei Wilco Kelderman voor de start.

Het waren de UAE-mannen van Pogacar, met achter zich de Bora-trein van Hindley, die vooraan het peloton hard doortrokken. Om de koers hard te maken op weg naar de slotklim, slim gebruik makend van de harde zijwind. De vele Franse vlaggen in de berm stonden strak in stok en het peloton werd met een gemiddelde snelheid van bijna 52 kilometer in het eerste uur flink op de kant gezet.

In de afdaling van de niet-gecategoriseerde, maar toch geen kinderachtige heuvel na tachtig kilometer, begon het te borrelen in de kopgroep. Mohoric probeerde het een keer, net als twee EF-mannen Shaw en Alberto Bettiol, en de kopgroep dunde langzaam uit.

Tour de France etappe 13

In aanloop naar de slotklim van buitencategorie stuurde Pogacar al zijn manschappen naar de kop van het peloton. De opdracht was simpel: de druk erop houden en in volle vaart naar de Colombier koersen. En dan kijken wie er mee kon op de ruim 17 kilometer lange klim die gemiddeld 7,1 procent stijgt.

Spreken van grote onrust naar de voet van de klim gaat wat ver, maar scherpte was zeker geboden. Alle ploegen voegden zich veilig in een treintje, alsof er een massasprint aankwam.

Het peloton begon met een achterstand van drieënhalve minuut op de koplopers aan de slotklim. Nummer twee van de dag Van Gils voorspelde 's ochtends nog dat vluchters een voorsprong van zes of zeven minuten moesten hebben om voor de ritzege te gaan. Dat bleek ruim geschat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl