NOS Wielrennen

Etappe 13: Jumbo-trein zal beducht zijn voor Grand Colombier-scenario van 2020

In Châtillon-sur-Chalaronne, de startplaats van de dertiende etappe van de Tour de France, wordt de koers in miniatuurvorm gereden. Plastic rennertjes beklimmen in een kleinschalig miniatuurtreinenmuseum in het centrum van het plaatsje een van papier maché gemaakte berg. Met finish op de top, net zoals de aankomst van vandaag op de Grand Colombier.

De 137,8 kilometer tellende etappe is, op een niet al te lastige heuvel na 80 kilometer koers, vrijwel vlak. Maar dan ziet het peloton plots een muur opdoemen, de slotklim van 17,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent: de Grand Colombier.

Tour de France etappe 13

De dienstregeling van de Jumbo-Visma-trein zal in de etappe van vrijdag waarschijnlijk niet heel verrassend zijn: misschien een mannetje mee in de kopgroep sturen, tempo vervelend hooghouden richting de voet van de slotklim en dan de trein in volle vaart de berg opsturen, waarbij telkens een wagonnetje wordt afgekoppeld zodat de grote concurrent Tadej Pogacar niet zomaar weg kan rijden van kopman Jonas Vingegaard.

Dat Pogacar weg kan rijden op een zware klim bij Vingegaard bleek op weg naar de finish bovenop de Puy de Dôme, toen hij enkele seconden terugpakte op de Deen. In etappe twaalf, waarin de benen vrijwel nergens stilgehouden konden worden, zei Pogacar dat hij toch wat energie heeft kunnen sparen.

'Pogi' zegt dat hij goede benen heeft en kijkt uit naar de finale. "Ik ken de klim behoorlijk goed."

Jumbo-Visma is gewaarschuwd, alleen al vanwege de Tour van 2020. Toen kachelde de geelzwarte Jumbo-trein in flink tempo de Grand Colombier op en troefde Pogacar uiteindelijk in de sprint geletruidrager Primoz Roglic af.

Pogacar won de Tour dat jaar.

Etappe 13: Jumbo-trein zal beducht zijn voor Grand Colombier-scenario van 2020

Een vergelijkbaar scenario als drie jaar geleden kunnen we vandaag niet uitsluiten. Stef Clement zei donderdag in de Avondetappe dat hij deze etappe geen grote verschillen verwacht tussen de klassementsrenners. Ze doen slechts één zware klim. Mocht Pogacar of Vingegaard winnen, zal het vooral het vertrouwen van de winnaar goed doen.

Daar scheelt het vooralsnog niet aan bij Vingegaard. "De ploeg is super, supersterk. Ze geven mij volle steun. Ik voel mij ook goed, dus ik kijk uit naar de komende dagen."

'Vingi' of 'Pogi' dan maar weer opschrijven? Vergeet niet dat het vandaag 14 juli is, de nationale Franse feestdag, en dat de Franse renners dan altijd net wat meer kunnen dan andere dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl