NOS VoetbalAangepast

Groningen-directeur na gestaakt duel met Ajax: 'Aan voorkant écht alles gedaan'

Supporters gooien vuurwerk op veld bij FC Groningen-Ajax: duel gestaakt

"Diep triest dat dit gebeurt", meldde FC Groningen-directeur Wouter Gudde na afloop van het gestaakte treffen tussen zijn club en Ajax. De KNVB laat weten dat alles volgens protocol is verlopen en wil verder niet reageren op alle gestaakte duels van dit weekend.

Gudde had in aanloop naar de wedstrijd continu overleg met de veiligheidsdriehoek. "We hebben zelfs geschakeld met de politie in België en Duitsland. De groep fans wordt ook groter gemaakt door individuen die stadionverboden hebben in andere landen."

Een zorgelijke ontwikkeling. Ondanks alle inspanningen konden volgens Gudde ongeregeldheden niet worden voorkomen. "Uiteraard hebben we vooraf signalen opgevangen. Aan de voorkant hebben we écht alles gedaan. Als iemand de gouden oplossing hiervoor heeft, dan hoor ik het graag."

Bij sommige supporters van de reeds gedegradeerde crisisclub Groningen sloegen al vrij snel de stoppen door tijdens het duel met Ajax.

Na bijna zes minuten werden meerdere rookbommen op het veld gegooid toen Dusan Tadic een corner namens Ajax wilde nemen. Tegelijkertijd rende een persoon het veld op met een spandoek met daarop een verwijt naar het bestuur. Hij werd snel in de kraag gevat.

Samengeknepen billen

Scheidsrechter Jeroen Manschot kon niet anders dan de wedstrijd op dat moment tijdelijk staken. Na een afkoelingsperiode kwamen beide teams het veld weer op en kon er verder gevoetbald worden, maar in de negende minuut werd er opnieuw met rookbommen gegooid.

"Het is heel triest als je bestuurder bent van een voetbalclub en het uitspelen van een wedstrijd, de 90 minuten volmaken, als een overwinning voelt", aldus Gudde. "Je zit met samengeknepen billen op de tribune, met buikpijn. Het heeft helemaal niets met voetbal te maken."

Scheidsrechter Manschot sloot zich aan bij de woorden van Gudde. "Dat je zo je club in de steek laat, is onbegrijpelijk", zo blikte hij terug.

"Er is een veiligheidsoverleg geweest deze week. Iets langer en verscherpt. Dan wordt er besproken wat de signalen zijn. Online waren die er, maar meestal komen negen van de tien niet uit. Toch houd ik er wel altijd rekening mee dat er wat kan gebeuren."

Zo geschiedde. "Het is zó triest", baalde Manschot. "Ik vraag me vooral af waarom dit wordt gedaan. Deze mooie sport wordt op deze wijze verziekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl