NOS Voetbal

Rampseizoen compleet: na 23 jaar degradeert FC Groningen uit de eredivisie

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - FC Groningen

Wat er al weken aan zat te komen, is nu gebeurd. FC Groningen is gedegradeerd uit de eredivisie.

Het bleek niets meer dan een laatste stuiptrekking van de Groningers, de snelle openingsgoal van clubtopscorer Ricardo Pepi op bezoek bij Go Ahead Eagles en daarmee de hoop om het onvermijdelijke scenario nog even uit te stellen. Een achtste nederlaag op rij werd uiteindelijk nog wel voorkomen, maar desondanks valt na de 1-1 het doek.

"Zo'n doodse stilte heb ik nog nooit meegemaakt", omschreef keeper Peter Leeuwenburgh de stemming in de kleedkamer. "Als het definitief is, gebeurt er toch iets wat extra pijn doet."

Bekijk hieronder de reacties van keeper Peter Leeuwenburgh en trainer Dennis van der Ree:

Liefst 23 opeenvolgende seizoenen was FC Groningen actief op het hoogste niveau. Een periode die begon met de doorbraak van Arjen Robben in 2001. En vijf jaar later werd met Luis Suárez het volgende talent in huis gehaald dat de wereldtop zou halen.

Hoofdprijs

FC Groningen groeide uit tot een subtopper, de nieuwe Euroborg werd in die tijd een bijna onneembare vesting. De eerste hoofdprijs voor de club volgde in 2015, toen de KNVB-beker werd gewonnen.

Maar sinds vorig seizoen, toen Groningen twaalfde werd, ging het aanmerkelijk minder. Dit seizoen barstte de bom vlak voor de WK-break na het ontslag van trainer Frank Wormuth, die het elftal nog net boven de degradatiestreep achterliet.

Daarna ging het van kwaad tot erger en in de winter werd ook technisch directeur Mark-Jan Fledderus ontslagen. Zelfs toen de onervaren interim-coach Dennis van der Ree werd bijgestaan door Hans Westerhof, ging het sportief gezien geen spat beter.

Willum Willumsson (rechts) heeft net voor de 1-1 gezorgd

Misdragingen van supporters gaven het seizoen nog een dikke zwarte rand. Jetro Willems kreeg een klap van een fan en de wedstrijd tegen NEC werd gestaakt nadat een grensrechter werd geraakt door een beker bier die werd gegooid vanuit het publiek.

Het restant werd in een lege Euroborg afgewerkt, waar NEC de gewezen Trots van het Noorden vlak voor tijd de zevende nederlaag op rij aansmeerde.

Veldmate en Lukkien

Terwijl niemand bij FC Groningen meer in een wonder leek te geloven, werd er achter de schermen wel hard gewerkt aan een plan voor de toekomst. Meesterscout Henk Veldmate werd teruggehaald en met Dick Lukkien is ook al een nieuwe trainer gevonden.

Directeur Wouter Gudde heeft zijn vizier al op de toekomst:

Groningen-directeur Gudde: 'We zullen volgend jaar in een keer terug moeten'

Door de gelijkmaker van Willum Willumsson, een beresterke Scandinavische spits waar Groningen er de afgelopen decennia ook een paar van had, is het lot van de Groningers na 31 van de 34 wedstrijden al bezegeld.

Enkel de thuisclub maakte daarna immers nog aanspraak op de zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl