NOS Voetbal

NEC slaat toe in restant gestaakt duel, FC Groningen zo goed als gedegradeerd

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - NEC

NEC heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de playoffs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren won het restant van de gestaakte ontmoeting met FC Groningen met 1-0. Door de verliespartij is degradatie uit de eredivisie voor de Groningers nabij.

Jordy Bruijn besliste het duel in de slotfase uit een strafschop.

Stand in de eredivisie

Drie dagen geleden werd het duel na 17 minuten en 27 seconden gestaakt, nadat een grensrechter geraakt werd door een beker bier. Op dinsdagmiddag werden de resterende 72 minuten gespeeld in een lege en sfeerloze Euroborg.

De Nijmeegse supporters die ontbraken in het uitvak hadden zich verzameld in de Nijmeegse Stevenskerk.

  • ANP
    Een spandoek in het uitvak van de lege Euroborg bij het restant van FC Groningen - NEC.
  • Twitter | @ NECnijmegen
    400 NEC-fans bekijken het restant van FC Gonringen-NEC in de Nijmeegse Stevenskerk.

Op papier heeft FC Groningen nog een kleine kans om degradatie te ontlopen, maar daar gelooft in Groningen eigenlijk niemand meer in. Maar ook NEC slaagde er nauwelijks in de zouteloze ontmoeting wat peper te geven. En dat terwijl de Nijmegenaren nog alle kans hebben op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

De eerste grote kans was voor Groningen na een fout van Philippe Sandler. De verdediger werd opgejaagd in de opbouw en schoof de bal pardoes in de voeten van Tomas Suslov, die daarop doelman Jasper Cillessen dwong tot een puike redding.

Aan de andere kant was Lasse Schöne dicht bij de openingstreffer, maar zijn fraaie dropkick verdween net naast de paal.

Een luchtduel tussen Luciano Valente (FC Groningen) en Maguns Mattson (NEC).

De tweede helft begon veelbelovend met kansen voor Groningen-middenvelder Isak Määtta (schot) en NEC-verdediger Souffian El Karouani (kopbal). Daarna onderscheidde Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh zich met een knappe zweefduik op een schot van Jordy Bruijn.

Daarna slaagde NEC er even in om de tegenstander onder druk te zetten, maar die druk verdween ook weer snel. Toch kreeg NEC nog een paar flinke kansen: zo voorkwam Leeuwenburgh met uitgestoken hand dat Mattson de bal van dichtbij binnen kon koppen en direct daarna had Groningen geluk dat een scherpe voorzet geen Nijmeegs voetje vond.

Strafschop NEC

In de slotfase nam Groningen toch alle risico: met Elvis Manu en Thom van Bergen bracht coach Dennis van der Ree twee aanvallers en ging met drie verdedigers spelen.

Achterin lag het helemaal open bij Groningen en daar wist NEC wel raad mee: met een lange bal stuurde Sandler de jarige invaller Pedro Marques ongehinderd naar het doel van Leeuwenburgh. Voor de Portugees kon afronden werd hij door de terugsprintende Laros Duarte in de rug gelopen.

De gelegenheidsverdediger kreeg direct rood en NEC een strafschop, die door Bruijn achteloos benut werd.

Scheidsrechter Richard Martens grijpt naar de rode kaart na de overtreding van Laros Duarte (6) op NEC'er Marques.

Zo houdt NEC uitstekend zicht op de play-offs. Voor Groningen, dat met nog vier duels te gaan elf punten achter nummer 16 Excelsior staat, kan degradatie tegen Go Ahead Eagles in de volgende speelronde al een zekerheid zijn.

'Wonder nodig'

"Dit is een gigantische dreun", zei Groningen-doelman Leeuwenburgh na afloop. "Maar we zijn nog niet gedegradeerd. We hebben een wonder nodig en het is cliché, maar zolang we een kans hebben, zullen we ervoor strijden."

FC Groningen zo goed als gedegradeerd? 'Geen witte vlag, wel wonder nodig'

Aardig gegeven: dankzij de zege van NEC kan rivaal Vitesse niet meer rechtstreeks degraderen.

Niet dat matchwinner Bruijn daarmee bezig was geweest: "Dit was niet onze mooiste wedstrijd. Het was gewoon heel raar. Maar gelukkig kunnen we na twee busritten hier naar Groningen met drie punten naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl