NOS VoetbalAangepast

Grensrechter geraakt door beker: FC Groningen-NEC gestaakt

FC Groningen - NEC gestaakt: grensrechter geraakt door beker

De eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en NEC is gestaakt, nadat een assistent-scheidsrechter was geraakt door een beker bier die vanuit het publiek was gegooid.

Scheidsrechter Richard Martens haalde de spelers in de achttiende minuut van het veld bij een 0-0 tussenstand. Vlak nadat de spelers het veld hadden verlaten, was te zien hoe beveiligers iemand afvoerden van de tribune.

De beslissing om te staken is in lijn met de nieuwe richtlijnen van de KNVB die werden opgesteld na het 'aanstekerincident' tijdens de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. Toen werd Ajacied Davy Klaassen op het hoofd geraakt door een aansteker.

De KNVB besloot daarop dat een wedstijd voortaan direct wordt gestaakt wanneer een speler of scheidsrechter vanuit het publiek wordt geraakt door een voorwerp.

Bij alleen het gooien van voorwerpen zonder dat iemand geraakt wordt, gaan spelers en scheidsrechters bij een eerste keer naar de kleedkamers en wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede keer wordt het duel direct gestaakt.

Dat laatste gebeurde vorige week tijdens de wedstrijd tussen NAC Breda en Willem II in de Keuken Kampioen Divisie. Die wedstrijd wordt komende dinsdag zonder publiek uitgespeeld.

Over het restant van de wedstrijd tussen FC Groningen en NEC wordt later door de KNVB een besluit genomen

'Onvoorstelbaar dat je dit doet'

Het is de tweede keer in korte tijd Groningen negatief in het nieuws komt door een supporter. Vorige maand deelde een minderjarige jongen een klap uit aan verdediger Jetro Willems. Tegen die fan is aangifte gedaan door de club en de speler.

Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen vindt het onbegrijpelijk dat het opnieuw mis is gegaan bij zijn club. "Het is onvoorstelbaar dat een individu, met alles wat er de afgelopen maanden hier en überhaupt in de voetballerij is gebeurd, dan dit doet. Dan ben je volgens mij niet goed bij je hoofd."

FC Groningen-directeur Gudde na gestaakt duel: 'Het is een dramatisch seizoen'

Gudde wist meteen dat het foute boel was. "Ik zag een herhaling en toen ben ik hard naar beneden gerend, want je zag duidelijk dat de grensrechter geraakt werd."

In de scheidsrechterskamer was er overleg tussen de politie, KNVB en vertegenwoordigers van beide clubs. Daar waren ze het snel eens. "Als we nu geen maat stellen, waar ligt dan weer de grens? Dit zijn de regels." En dus werd het "heel pijnlijke" besluit genomen om te staken.

"De eindklap wordt gegeven door de burgemeester. Die geeft de vergunning af en die moet ook een risico-analyse maken hoe we dan zo snel en veilig mogelijk het stadion uit gaan. Vandaar dat het ook wat langer duurde."

NEC-directeur: 'Moeten harder optreden'

Voor Wilco van Schaick, algemeen directeur van NEC, bestond er ook geen twijfel dat staken het enige juiste was. "Ik zakte ook door de grond heen toen ik het zag, maar het is de regel. We zullen door die pijn heen moeten."

Van Schaick denkt dat door iedereen in het voetbal het gooien met voorwerpen naar spelers en scheidsrechters te lang geaccepteerd is.

"Als Youp van 't Hek in het theater een verkeerde grap maakt, gaan we ook niets gooien. Als iemand het daar wel doet, vinden we dat heel raar. Ik denk dat we iets te makkelijk zijn geweest en nu harder moeten optreden."

Bekijk hieronder de reacties van FC Groningen-coach Dennis van der Ree en NEC-trainer Rogier Meijer op het staken van de wedstrijd:

Groningen-coach Van der Ree: 'Terecht dat het gestaakt werd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl