Twee overgebleven supporters op de tribune in Groningen
NOS Voetbal

FC Groningen en NEC worstelen met gestaakt duel: 'Een paar ton schade'

FC Groningen en NEC worstelen met de aangescherpte maatregelen van de KNVB die ervoor zorgen dat wedstrijden sneller gestaakt en stilgelegd kunnen worden. Beide clubs hadden afgelopen weekend de twijfelachtige eer om betrokken te zijn bij de eerste gestaakte eredivisiewedstrijd na het invoeren van het nieuwe beleid.

"We vragen ons af de huidige consequenties van het ingevoerde beleid in verhouding staan tot de gevolgen voor club en supporters, die met elkaar in hetzelfde schuitje zitten", stelt een woordvoerder van de Groningers.

De wedstrijd werd gestaakt omdat een fan van Groningen een beker bier tegen een grensrechter gooide. Volgens de club levert de gestaakte wedstrijd een schadepost van "een paar ton" op.

De club vraagt zich af of het redelijk is om de schade te verhalen op een achttienjarige zondaar. "De club vindt het nog te vroeg om daar nu al op vooruit te lopen en wil niet zo kort na de verstoorde avond deze beslissing nemen."

Wilco van Schaik belt in het stadion van FC Groningen

NEC-directeur Wilco van Schaik voelt mee met de Groningers. "De club en de andere 20.000 supporters zijn de dupe van dit asociale gedrag geworden."

Hoewel de schade bij zijn club minder groot is omdat NEC de uitspelende club was, ondervindt ook Van Schaik last van het staken van de wedstrijd. "Op sportief vlak is het heel erg vervelend, maar het is ook erg voor onze supporters. Zij betalen dertig euro en zitten uren in de bus voor een wedstrijd van achttien minuten."

De directeur vindt het ook lastig om te bepalen wie moet opdraaien voor de kosten. "Je kan die persoon zelf niet alles laten betalen en als club kun je die ene gek niet uitbannen."

Veilig op het veld

Toch vindt hij het wel goed dat de maatregelen zo strikt nageleefd worden. "Je moet nu doorpakken om het gedrag van misdragende supporters in de kiem te smoren. Als je deze regels doorvoert, moet je ze ook uitvoeren. Ik vind het echt asociaal dat mensen dingen op het veld gooien."

Ook Groningen benadrukt dat het afstand neemt van toeschouwers die voorwerpen richting het speelveld gooien. "Spelers en arbitrage moeten te allen tijde veilig zijn op het veld."

Dat de regels in de praktijk niet altijd op dezelfde wijze worden gehanteerd, werd ook afgelopen weekend duidelijk. Bij de wedstrijd FC Twente-Sparta (3-3) werden voorwerpen op Spartaan Shurandy Sambo gegooid, mede omdat de doelpuntenmaker ostentatief stond te juichen voor het publiek van Twente.

Volgens een woordvoerder van de KNVB had die wedstrijd ook stilgelegd moeten worden. "We gaan niet elke specifieke situatie toelichten, maar dit is helder."

Hij laakt ook het gedrag van Sambo. "Als we met z'n allen bezig zijn om het wangedrag uit de stadions te weren, dan helpt het provoceren van supporters niet."

Spartaan Sambo juicht voor het publiek van FC Twente

In Groningen was het volgens Van Schaik al wel vrij snel duidelijk dat de wedstrijd gestaakt zou worden. "De scheidsrechter was overtuigd."

Dit beaamt een woordvoerder van de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, die eindverantwoordelijk is voor de openbare orde. "De burgemeester werd als onderdeel van de veiligheidsdriehoek gekend en hij besloot dat het verantwoord was om mensen eerder het stadion te laten verlaten."

Deze beslissing had anders kunnen zijn als er bijvoorbeeld een ander groot evenement in de stad was geweest. "Je moet de politie immers toch eerder mobiliseren om de supportersstroom in goede banen te leiden", vervolgt de woordvoerder.

Lering trekken

Van Schaik hoopt dat supporters en alle betrokkenen lering trekken uit de gebeurtenissen van zaterdag. "Als je deze regels maakt, weet je dat er wedstrijden gestaakt gaan worden. Je moet dit meemaken om het beleid aan te scherpen. Er wordt continu geëvalueerd, zodat clubs en de goedwillende supporters straks geen slachtoffer meer hoeven zijn."

Hij wil niet te lang blijven stilstaan bij het incident, maar hem moet nog wel één ding van het hart: "We hebben het veel te ver laten komen. We moeten ons echt weer normaal gaan gedragen op de tribune. Het is niet normaal dat je dingen op het veld gooit. Dat doe je in het theater ook niet. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl