Een vrouw in de Turkse provincie Hatay staat tussen het puin
NOS NieuwsAangepast

Ruim 80.000 mensen gered in Turkije, geen duidelijke cijfers over Syrië

Ruim een week na de zware aardbevingen is in Turkije een 13-jarig meisje levend gevonden door Nederlandse reddingshonden onder het puin in de Turkse regio Hatay. Een woordvoerder van de Stichting Reddingshonden RHWW laat weten dat een bergersploeg het meisje onder het puin vandaan haalde na een aanwijzing van de honden.

Eerder vandaag werd een 10-jarig meisje levend onder het puin vandaan gehaald. Ze wist ruim 183 uur te overleven in een ingestort gebouw in de zuidelijke provincie Kahramanmaras, zo melden Turkse media.

Geslaagde reddingsacties als deze worden steeds zeldzamer. De internationale reddingsoperatie in zowel Syrië als Turkije loopt ten einde, omdat de overlevingskans van slachtoffers inmiddels minimaal is. Het opgetelde dodental van de twee landen staat inmiddels op ruim 37.000.

In het Turkse rampgebied zijn minstens 80.000 mensen uit ingestorte gebouwen gehaald. Dat meldt de landelijke rampbestrijdingsautoriteit AFAD in een update over de reddingsoperatie. Vele duizenden internationale teams, waaronder tenminste een uit Nederland, dragen bij aan de enorme operatie. Turkije spreekt van ruim 200.000 reddingswerkers.

Onduidelijkheid in Syrië

De gedetailleerde Turkse statistieken zijn een groot contrast met de schaarse informatie vanuit het Syrische rampgebied. Er zijn foto's en video's van geslaagde reddingsacties, maar er is geen overzicht van het aantal geredde personen.

De hulpverlening gaat stroef omdat er meerdere rebellengroepen in het noorden van Syrië actief zijn. Een groot deel van het rampgebied staat niet onder controle van het Syrische regime. Enkele dagen geleden liet president Assad voor het eerst hulpkonvooien van de VN het land binnen. Vrachtwagens konden via een grensovergang met Turkije het land in. Vanavond maakte het regime bekend dat er twee extra grensovergangen met Turkije opengaan, zodat de VN meer hulp kan leveren.

Zoeken met de hand

Bewoners zoeken nu veelal met de hand naar overlevenden. Ook zijn er hulporganisaties als de Witte Helmen die de brokstukken doorzoeken.

Net als in Turkije zijn er in Syrië hoopgevende verhalen van geredde kinderen. Zo verkeert baby Aya, die vorige week onder het puin vandaan werd gehaald, volgens het ziekenhuis nu in goede gezondheid.

De baby is vermoedelijk geboren onder brokstukken. Het meisje zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die de ramp niet heeft overleefd:

Klein wonder: deze Syrische baby werd geboren onder het puin

Aya krijgt nu borstvoeding van de vrouw van de ziekenhuisdirecteur, zegt een dokter tegen een AP-verslaggever. Ze mag waarschijnlijk morgen of overmorgen het ziekenhuis verlaten. Een tante zal zich dan over Aya ontfermen.

Het Nederlandse reddingsteam USAR heeft in totaal 12 mensen kunnen redden in Turkije. "We hebben nog nooit zo veel mensen gered bij een aardbeving", zei teamleider Job Kramer gisteravond laat in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Vooral in de eerste dagen na de beving werden er nog overlevenden gevonden, daarna werd het moeilijker. "Je ziet dat daarna de overlevingskansen heel snel afnemen, in deze kou."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl