Steenbergen won in Rome al vier keer goud en een keer brons

Zwemkoningin Steenbergen mist op een haar vijfde gouden medaille in Rome

Marrit Steenbergen heeft bij de Europese kampioenschappen in Rome haar zesde medaille behaald. De 22-jarige zwemster eindigde dinsdagavond als tweede op de 200 meter wisselslag, achter de Israëlische Anastasia Gorbenko.

Na een sterke laatste baan kwam Steenbergen iets meer dan twee tienden tekort om Gorbenko van het goud af te houden. Voorafgaand aan de laatste vijftig meter (vrije slag) lag ze nog 2,19 seconden achter op de uiteindelijke winnares, die haar titel prolongeerde.

"Ik denk niet dat ik nog twee tienden harder had kunnen zwemmen, want ik heb alles gegeven. Zilver is echt supermooi", zei Steenbergen. "Het toernooi begint nu echt zwaar te worden. Ik had het vandaag mentaal een beetje zwaar, was ook heel moe."

Eerder al vier keer goud

In de halve finales had Steenbergen ook al de tweede tijd genoteerd, achter Katie Shanahan. De Britse werd in de finale vierde. De Italiaanse Sara Franceschi pakte het brons, op 0,24 van Steenbergen.

Bekijk hieronder de race en de reactie van Steenbergen, voor wie het zware en drukke programma in Rome z'n tol begint te eisen.

Eerder zwom Steenbergen al naar individueel goud op de 100 en 200 meter vrije slag en pakte ze als onderdeel van de Oranje-estafetteploeg de Europese titel op de 4x200 meter vrije slag en de gemengde 4x100 meter wisselslag. Ook was er nog brons op de 4x100 meter vrije slag.

Van Roon pakt brons

De medaille van Steenbergen was al het tweede Nederlandse succes van de avond. Eerder pakte Valerie van Roon een bronzen plak in de finale van de 50 meter vrije slag. De 24-jarige zwemster eindigde met 24,64 achter de Zweedse Sarah Sjöström (goud) en de Poolse Katarzyna Wasick (zilver).

Tessa Giele was de tweede Nederlandse zwemster in de finale van de 50 vrij. Haar tijd van 24,74 was goed voor een vierde plaats, net achter Van Loon dus.

Bekijk hieronder de finale van de 50 meter vrije slag, een interview met Van Roon en Giele en een emotionele reactie van Van Roon na de podiumceremonie.

Later op de avond leverde de finale van de 100 meter rugslag een bronzen medaille op voor Kira Toussaint. Nadat ze lang op kop had gelegen, eindigde ze uiteindelijk 0,13 seconden achter de Italiaanse Margherita Panziera. De Britse Medi Harris pakte zilver.

Maaike de Waard speelde geen rol in de strijd om de medailles. De Waard werd achtste, op meer dan een seconde van Panziera.

Bekijk hieronder de finale van de 100 meter rugslag en de reactie van Toussaint.

In de finale van de gemengde 4x200 meter vrije slag kwamen de Nederlandse estafettezwemmers niet in de buurt van het podium. De Oranje-ploeg, die bestond uit Luc Kroon, Stan Pijnenburg, Imani de Jong en Silke Holkenborg, werd vijfde. Het goud was voor Groot-Brittannië, voor Frankrijk en Italië.

Thom de Boer komt woensdagavond in actie in de finale van de 50 meter vrije slag bij de mannen. Hij noteerde in de halve finales de tweede tijd (21,72), achter de Brit Benjamin Proud. Jesse Puts kwam tekort voor een plek in de eindstrijd.