NOS Sport

Steenbergen was extreem getalenteerd, 'maar zonder veerkracht was ze allang gestopt'

Steenbergen werd gezien als opvolger Kromowidjojo: 'Dan krijg je wel een stempel'

Als zestienjarige verhuisde Marrit Steenbergen voor haar zwemcarrière van Friesland naar Eindhoven. Maar pas nu ze 22 is beleeft ze haar grote doorbraak. De koningin van de EK in Rome pakte al vier keer goud en eenmaal brons en wie weet komt er nog meer bij.

Zwemmen kon Steenbergen altijd al, maar op mentaal vlak heeft er bij haar de laatste jaren een "gigantische transformatie" plaatsgevonden, zo zegt Patrick Pearson. Hij nam na de Olympische Spelen in Tokio de coaching over van Marcel Wouda, die een stap terugdeed.

"Marrit was extreem getalenteerd, maar ze had als zestienjarige ook het stempel van het grootste talent van Nederland", vertelt Pearson. "Daar heeft ze toen wel last van gehad, ze was nog een kind. Ze was in die periode veel op zichzelf."

ANP
Steenbergen met een van haar vier gouden medailles in Rome

Steenbergen kampte met verschillende blessures, die volgens haar coach volledig waren terug te voeren op het mentale aspect. "Als je niet lekker in je vel zit, dan krijg je klachtjes. Als je daar niet goed van herstelt, dan wordt het fysiek ongemak. Dat gebeurde allemaal in een periode waarin het niet goed ging met haar."

'Dankzij Wouda bleef ze zwemmen'

Toch knokte Steenbergen na elke fysieke tegenslag weer terug. Pearson: "Als ze niet zo veerkrachtig was geweest, dan was ze allang gestopt, denk ik."

Haar vorige coach Wouda speelde daar een belangrijke rol in. "Hij gaf haar veel persoonlijke aandacht en is haar continu een uitdaging blijven bieden. Daardoor is ze blijven zwemmen", vertelt Pearson, die nu zijn eigen accenten legt.

In een gesprek daagde hij Steenbergen uit om persoonlijke doelstellingen te formuleren. "Dat kon zij niet, maar ik heb gelijk gezegd: 'Dat gaan we wel doen'. Je moet durven uit te spreken wat je wil bereiken. Dat hoeft niet hardop, maar wel tegen jezelf en mij als coach."

ANP
Marrit Steenbergen debuteerde op haar vijftiende op de WK langebaan in het Russische Kazan.

Het zorgt ervoor dat Steenbergen nu haar doelen najaagt en durft te dromen. "Dan ga je groeien en groeien. Er heeft bij Marrit een grote persoonlijke ontwikkeling plaatsgevonden. Ze heeft nu veel meer zelfvertrouwen. Als Marrit echt lekker in haar vel zit, is ze tot grootse dingen in staat."

Podium mogelijk op wisselslag

Dat blijkt deze dagen wel op de EK in Rome. Steenbergen zwom naar individueel goud op de 100 en 200 meter vrije slag en pakte op de estafette goud op de 4x200 meter vrije slag en de gemengde 4x100 meter wisselslag. En er was nog brons op de 4x100 meter vrije slag.

Wellicht komt daar op de 200 meter wisselslag nog een medaille bij. "Marrit heeft veel tijd aan de borstcrawl besteed, we moeten even kijken hoe de andere slagen lopen", blijft haar coach voorzichtig. "Maar als ze hier haar pr kan aanvallen, dan maakt ze kans op het podium. We gaan het zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl