Vreugde bij Marrit Steenbergen in Rome

Zwemster Steenbergen pakt bij EK goud op 100 meter vrije slag

Zwemster Marrit Steenbergen heeft in Rome de Europese titel gepakt op de 100 meter vrije slag. De 22-jarige Steenbergen, die aantikte in 53,24 seconden, was in de finale bijna vier tienden sneller dan Charlotte Bonnet (Frankrijk) en Freya Anderson (Groot-Brittannië), die als tweede en derde eindigden.

Het is de eerste individuele EK-titel voor Steenbergen. Als onderdeel van de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag greep ze donderdag al verrassend een gouden medaille na een sterke race als slotzwemster. Later op de vrijdagavond pakte Steenbergen ook nog goud op de 4x100 wisselslag gemengd.

Goed gevoel na vijftig meter

"Dit is heel gaaf, het ging heel goed" zei Steenbergen na afloop. "Ik mag eigenlijk niet kijken, maar ik zag na vijftig meter al dat ik ernaast lag en moet het hebben van mijn 'terugbaan'."

Bekijk hieronder de gouden race en de reactie van Steenbergen, die op dit EK in totaal al drie gouden medailles veroverd heeft.

Steenbergen: "Ik was wel zenuwachtig. Gisteren ging het supergoed en dan wil je dat ook individueel laten zien. Bij de WK ging het mis in de halve finale. Dat ik het nu hier laat zien en een persoonlijk record zwem in de finale, meer kan je niet hopen."

Geen medaille voor Kamminga

Arno Kamminga, die tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Tokio twee zilveren medailles won, kwam in de finale van de 100 meter schoolslag niet in de buurt van het podium. Kamminga eindigde als zevende, op bijna anderhalve seconde van Nicolò Martinenghi.

De Italiaan legde voor eigen publiek beslag op zijn eerste Europese titel. Zijn landgenoot Federico Poggio werd tweede en de Litouwer Andrius Šidlauskas zwom naar brons.

Bekijk hieronder de races van Kamminga en Korstanje en hun reacties na afloop.

"Ik heb alles gegeven. Het is wat het is. Dit is wat er nu inzat", zei Kamminga, die mede door een coronabesmetting geen ideale voorbereiding op de EK kende en van tevoren al aangaf dat hij zich niet geheel fit voelde.

Korstanje naast podium

Nyls Korstanje slaagde er niet in te stunten op de 50 meter vlinderslag. De 23-jarige Nijmegenaar had zich als snelste zwemmer geplaatst voor de finale, maar greep daarin naast de prijzen. Korstanje was ruim twee tienden langzamer dan in de halve finales en tikte aan als vierde.

De titel ging naar de Italiaan Thomas Ceccon, die 0,21 sneller was dan Korstanje. De Fransman Maxime Grousset pakte het zilver en de Portugees Diogo Matos Ribeiro werd derde.

Maaike de Waard en Kim Busch plaatsten zich vrijdagavond voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De Waard zette in de halve finales de vierde tijd neer en Busch haalde met de achtste tijd nog net de finale. De Zweedse Sarah Sjöström was, haast vanzelfsprekend, de rapste.

Tes Schouten drong op de 100 meter schoolslag eveneens door tot de finale. De houdster van het Nederlands record had 1.07,26 nodig, waarmee ze zich als zevende in de eindstrijd zwom. Stan Pijnenburg slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag.