Tessa Giele
NOS Sport

Gemengde estafetteploeg als snelste naar EK-finale 4x100 meter wisselslag

Bij de EK zwemmen in Rome heeft de gemengde estafetteploeg zich met de snelste tijd verzekerd van een finaleplaats op de 4x100 meter wisselslag. Daarnaast bemachtigde de Nederlandse ploeg vier halvefinaleplaatsen tijdens de tweede ochtendsessie van dit EK.

Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Tessa Giele vormden de estafetteploeg van Nederland. Marrit Steenbergen had donderdagavond goud gewonnen met de vrouwen op de 4x200 vrije slag en deed bij de gemengde estafette nog niet mee in de series.

De estafetteploeg, die bij de WK van afgelopen juni brons pakte op dit onderdeel, had in de series ook zonder Steenbergen geen moeite de snelste tijd neer te zetten. Met 3.46,64 doken Toussaint, Kamminga, Korstanje en Giele als enigen onder de 3.47.

De finale is vanavond om 19.40 uur en live te zien bij de NOS.

De Waard en Busch blijven Giele voor

Op de 50 meter vlinderslag bereikten Maaike de Waard en Kim Busch de halve finales, die later vandaag worden gezwommen. De Waard zette met 26,01 seconden de vijfde tijd van de series neer, Busch tikte aan na 26,22, goed voor de zevende plaats.

Ook Giele was met haar 26,44 snel genoeg voor een halvefinaleplaats, maar omdat er niet meer dan twee zwemmers per land door mogen, sneuvelde ze toch. Sarah Sjöström, die één keer olympisch- en zeven keer wereldkampioen werd, was de snelste. De Zweedse tikte aan na 25,30.

Ook Pijnenburg halvefinalist

Stan Pijnenburg plaatste zich op de 100 meter vrije slag voor de halve finales. Met 48,57 zette de 25-jarige Nederlander de zevende tijd neer in de series. De halve finales staan voor vrijdagavond op het programma.

Ook Tes Schouten presteerde in de series goed genoeg om een ronde door te komen. De 21-jarige zwemster deed dat op de 100 meter schoolslag. Met 1.07,54 zette ze de negende tijd neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl