Reuters
NOS Sport

Geen EK-medaille voor estafetteploeg, Toussaint met water in bril naar finale

De Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag heeft naast de medailles gegrepen. Stan Pijnenburg, Nyls Korstanje, Tessa Giele en Marrit Steenbergen eindigden in het buitenbad van Rome als zesde.

Nederland begon ten opzichte van de series in een andere samenstelling aan de finale. Sean Niewold, Sam van Nunen en Imani de Jong hadden Nederland naar de finale gezwommen, maar werden in die eindstrijd vervangen door Korstanje, Giele en Steenbergen.

Onmogelijk schade herstellen

Pijnenburg, die als enige zowel de series als de finale zwom, was de startzwemmer van de Nederlandse ploeg. Hij bleef tijdens zijn 100 meter wat achter bij de concurrentie en tikte aan als zesde. Dat was het sein voor Korstanje om het water in te springen.

Het lukte ook Korstanje niet de aansluiting te vinden met de landen voor hem en hij zakte zelfs terug naar de achtste plaats. Voor Giele en Steenbergen, die wel de tweede splittijd van het hele deelnemersveld neerzette, was het vervolgens onmogelijk de schade te herstellen.

Gemengde estafetteploeg zwemt naar zesde plaats bij EK in Rome

De titel ging naar Frankrijk, dat met Maxime Grousset, Charles Rihoux, Charlotte Bonnet en Marie Wattel aantrad.

De Waard en Toussaint naar finale

Maaike de Waard en Kira Toussaint plaatsten zich voor de finale van de 100 meter rugslag. In de halve finales waren zij goed voor respectievelijk de derde en zesde tijd.

Voor Toussaint ging de halve finale desondanks niet zoals gehoopt. Bij de start ging er al wat mis, verklaart ze na afloop. "Er kwam water in m'n linkerbrilletje, dus ik kon niet zoveel zien tijdens de race."

"Dat hoort natuurlijk niet te gebeuren", is de rugslagspecialiste duidelijk. "Ik heb hem blijkbaar dus net niet goed genoeg opgedaan. Het gebeurt me nooit, echt nooit."

Op de 50 meter vrije slag ging Valerie van Roon (24,86) als derde door, met Tessa Giele. Voor Giele wordt het haar eerste individuele finale op een EK langebaan.

Steenbergen, die al vier keer goud won, zwom met 2.12,31 de tweede tijd in de halve finales van de 200 meter wisselslag.

Kamergenoten Van Roon en Giele naar finale: 'Peppen elkaar op'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl