NOS Sport

Triatleet Murray wil namens Nederland naar Parijs, maar zoekt zich rot naar geboorteakte

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in München

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in München

Het is dat hij zijn inburgeringscursus om Nederlands staatsburger te worden nog niet heeft gedaan. Anders had de in Zuid-Afrika geboren triatleet Richard Murray wellicht geweten wat in Nederland wordt bedoeld met de uitdrukking 'gedeelde smart is halve smart'.

In navolging van zijn echtgenote Rachel Klamer, die haar Europees kampioenschap vrijdag teleurstellend als zestiende afsloot, draaide ook voor de 33-jarige Murray zijn eerste officiële kampioenschap namens zijn nieuwe vaderland Nederland (op de EK mag hij wel uitkomen voor Nederland) uit op een deceptie.

Richard Murray, hier in actie namens Zuid-Afrika

De 37e plaats, op 4.50 minuten achter de Franse winnaar Léo Bergere, was beneden zijn stand, kon de nummer 4 van de olympische triatlon van Rio 2016 niet ontkennen. Verzachtende omstandigheden te over, daar niet van. Die wenste Murray evenwel niet als excuus uit te spelen.

In München was het de eerste keer in drie jaar tijd dat hij op de olympische afstand (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km hardlopen) weer in actie kwam. Maar het was vooral pas de tweede maal sinds zijn hartoperatie medio 2021 dat hij weer aan de start van een wedstrijd verscheen.

Fransman Bergere wint triatlon in München, beste Nederlander eindigt op plek 37

In mei vorig jaar, acht weken voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio, bracht hij naar buiten dat hij leed aan boezemfibrillatie, een onregelmatige hartslag. "In rust ging mijn pols soms van 50 naar 180 en weer terug", haalde Murray in de herinnering.

Ingreep

Het vroegtijdige einde van zijn loopbaan werd aangekondigd. Tot hij op aanraden van zijn Nederlandse trainer Louis Delahaye een second opinion aanvroeg. Een chirurgische ingreep in een ziekenhuis in Nederland, drie maanden na de tweede diagnose, stond vervolgens garant voor een doorstart van zijn carrière.

Richard Murray in het ziekenhuis

Als hij toch opnieuw moest beginnen, zo redeneerde Murray, dan moest dat maar namens Nederland gebeuren, het land waar hij samen met echtgenote Klamer toch al woonde. Met de man uit Kaapstad in de gelederen moet het Nederlandse triatlon het geschonden blazoen weer oppoetsen.

Murray aanschouwde eind november de polemiek rond zijn sport van een afstand. Hij had, naar eigen zeggen, geen weet van de misstanden die zich in het Nederlandse triatlon afspeelden.

Ja, zo zei hij in München, hij snapt dat de keiharde wetten van de topsport wellicht niet door iedereen als aangenaam moeten zijn ervaren. "Verkeerde opmerkingen komen nu eenmaal keihard aan. Het gaat er alleen om hoe je daar vervolgens mee omgaat."

Zeikerds

Het was in die periode dat Murray opzien baarde met een bericht op sociale media. Hij plaatste op Twitter een foto van zichzelf met daarbij een veelzeggende tekst in het Engels: 'Topsport is hard... Deal with it.'

Die woorden waren geen aanklacht tegen de Nederlandse triatleten die de misstanden aan de kaak hadden gesteld, zo benadrukte Murray zaterdag. Wat hij er wel mee bedoelde?

"Overal waar je komt heb je zeikerds die zeuren en klagen. Mensen die topsport bedrijven vergeten vaak te genieten. Kijk naar de leuke dingen. Voel je bevoorrecht. En presteer."

Mijn geboorteakte is kwijtgeraakt in Zuid-Afrika en niemand weet waar dat document te vinden is.

Richard Murray

Het is deze boodschap die hij graag wil overbrengen aan zijn nieuwe landgenoten. Dankzij de hulp van de mondiale federatie World Triathlon is zijn overgang van Zuid-Afrika naar Nederland in maart 2022 na een spoedprocedure officieel bekrachtigd, ook al beschikt hij nog niet over een nieuw paspoort. Het bood hem in ieder geval de gelegenheid om in juni voor de eerste maal in actie te komen voor zijn nieuwe vaderland, tijdens een wedstrijd in Leeds.

Murray ziet een gouden toekomst voor het Nederlandse triatlon, met name op de mixed relay. Het is het nummer waarvoor hij zich in München heeft afgemeld, om zondag overbelasting te voorkomen. Maar het is vooral de discipline waarop Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel vorig jaar in olympisch Tokio als vierde eindigden.

Sfeer

Met hem als vervanger voor Van der Stel zijn in zijn optiek de mogelijkheden voor Parijs 2024 ongekend. "Tenminste, wanneer de sfeer in de nationale selectie tijdig opklaart."

"De stemming is niet goed. Niemand praat met elkaar. De een woont hier, de ander daar. Er is geen cohesie. Misschien dat de nieuwe begeleiding en recent aangestelde coaches ervoor kunnen zorgen dat de triatleten eindelijk vertrouwen in elkaar krijgen. Het zou fijn zijn wanneer er in Nederland eindelijk een betere organisatie komt."

Dan nog is Murray niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Parijs. Hij beschikt namelijk niet over de juiste papieren om Nederlands staatsburger te kunnen worden.

Richard Murray

"Mijn geboorteakte is kwijtgeraakt in Zuid-Afrika en niemand weet waar dat document te vinden is. Mijn broer heeft hetzelfde probleem gehad. Bij hem heeft het twee jaar geduurd voor hij alle benodigde documenten in zijn bezit had."

"Het zal moeilijk worden om alles op tijd op orde te krijgen, mede omdat ik voor mijn sport heel veel op reis ben." Lachend: "Misschien moeten we er straks bij thuiskomst van deze EK maar eens echt werk van gaan maken. Want de tijd begint onderhand wel een beetje te dringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl