NOS Sport

Nederland grijpt net naast olympische medaille op gemengde estafette triatlon

De Nederlandse triatlonploeg heeft naast een olympische medaille gegrepen. Bij de gemengde estafette, een debuterend onderdeel op de Spelen, werden Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom vierde. Het goud ging naar Groot-Brittannië.

Kingma opende de race voor Nederland. Ze ging voortvarend van start in het water en zwom zelfs even aan de leiding. Uiteindelijk kwam ze als tweede uit het water. De wissel van het zwemonderdeel naar de racefiets ging soepel bij Kingma, waardoor ze zich handhaafde aan kop van de race.

Samen met de Amerikaanse, Britse en Duitse fietste ze een grote voorsprong bij elkaar ten opzichte van de rest van het veld. Na het loopgedeelte lag Kingma vierde en was het de beurt aan Van der Stel.

Van der Stel hield knap stand in de kopgroep. Zowel bij het zwemmen als het fietsen hield hij Amerika, Groot-Brittannië en Duitsland goed bij. Op het looponderdeel liep Van der Stel wat achterstand op. Groot-Brittannië liep flink uit en ook Amerika pakte een voorsprong op Nederland.

Kingma tikt van der Stel aan bij de gemengde estafette

Nederland lag derde toen Klamer het van Van der Stel overnam. Het lukte Klamer, die eerder deze week knap vierde werd op het individuele nummer, niet om die derde plaats vast te houden. Ze kwam als vijfde uit het water en zakte op het fietsonderdeel naar de zesde plaats.

Bij het lopen schoof Klamer op naar de vierde plaats, waarna Van Egdom als laatste Nederlander van start mocht. De top-3 was toen al uit beeld, maar met een knappe eindsprint kwam Van Egdom als vierde over de finish.

De olympische titel ging naar Groot-Brittannië. De Britten bouwden een grote voorsprong op, maar de Fransman Vincent Luis maakte het toch nog even spannend. De laatste Fransman liet een indrukwekkende inhaalrace zien bij het fietsen, maar verloor de aansluiting weer bij het lopen.

Het team van Groot-Brittannië bestond uit Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia Taylor-Brown en Alex Yee. Taylor-Brown en Yee pakten op de individuele nummers al zilver.

Amerika pakte het zilver op de gemengde estafette. Het brons was voor Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl