NOS Sport

Klamer rent juichend naar vierde plek in triatlon, eerste goud ooit Bermuda

Rachel Klamer is op de olympische triatlon van Tokio met een verdienstelijke vierde plaats net naast het podium geëindigd. Flora Duffy bezorgde Bermuda de eerste gouden medaille ooit op de Spelen.

De andere Nederlandse deelneemster, Maya Kingma, eindigde als elfde.

Klamer passeert ene na andere topper

Klamer, die tijdens de vorige Spelen in Rio nog tiende werd, had na het fietsen ruim een minuut achterstand op een elitegroep. Bij het lopen passeerde ze echter de ene na de andere topper. Uiteindelijk strandde ze op 45 seconden van het brons, maar kwam ze desondanks juichend over de streep.

"Ik moet toegeven, voor mij is dit resultaat nu ook wel redelijk onverwacht", verklaarde ze haar emoties.

Bekijk hieronder de volledige reacties van Rachel Klamer en Maya Kingma:

Klamer was aanvankelijk van plan met niets minder dan een medaille genoegen te nemen. "Maar ik begon de afgelopen maanden wel te twijfelen."

Sterfgeval en hartproblemen

Klamer moest veel tegenslag overwinnen in aanloop naar de Olympische Spelen. "Vorig jaar is mijn moeder overleden, mijn man kreeg hartproblemen. Twee dagen voor de wedstrijd kreeg ik buikklachten. Ik dacht: houdt het dan nooit op?"

"Mentaal moet je sterk zijn", heeft Klamer ervaren, die van geen opgeven wilde weten. "Zware omstandigheden, daar doe ik het goed op."

Maya Kingma

Met een wervelstorm op komst was er bij de anderhalve kilometer zwemmen veel golfslag en dat zorgde meteen voor grote verschillen. Zeven vrouwen pakten een minuut en die marge bleef bij het fietsen (veertig kilometer in de stromende regen) intact.

Achter de kopgroep ontstond een groep van tien, met daarin Klamer en Kingma. Laatstgenoemde klaagde over een "akkefietje" in het water, waarbij ze aan haar schouders werd getrokken.

In de ijzersterke kopgroep, met vijf atletes die al een of meerdere keren op het WK-podium stonden, lag het tempo zo hoog dat de enige twee zonder een WK-medaille, Summer Rappaport en Vittoria Lopes, moesten lossen.

Flora Duffy komt als eerste binnen

In het laatste rondje fietsen viel ook wereldkampioene Georgia Taylor-Brown voorin weg. Laura Lindemann, Jessica Learmonth, Katie Zaferes en Duffy begonnen met een minuut voorsprong aan de tien kilometer lopen.

De 33-jarige Duffy, wereldkampioene van 2016 en 2017, liep meteen weg bij de rest. De triatlete van Bermuda had op de meet 1.14 minuut voorsprong op Taylor-Brown, die haar tweede adem had gevonden. Zaferes werd derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl