NOS Sport

Triatlete Kingma tankt zelfvertrouwen in Yokohama met podiumplaats

Grote evenementen werpen hun schaduw vooruit, ook voor Maya Kingma. Iets meer dan twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokio kent de 25-jarige triatlete uit Maastricht een uitstekende start van het seizoen.

Tijdens de WK-series in het Japanse Yokohama kwam ze zaterdag op de olympische afstand als derde over de finish.

Sterke seizoenstart triatlete Kingma met derde plaats in WK-series

In het Land van de Rijzende Zon moest Kingma na 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen alleen de Amerikaansen Taylor Knibb (1.54.27) en Summer Rappaport (1.54.57) voor zich dulden.

De Limburgse, die wordt getraind door Louis Delahaije, kwam in het sterk bezette veld over de streep in 1.55.05.

Moeilijk te beseffen

"Ik had over dit resultaat vooraf niet durven dromen", reageerde Kingma, die vorig jaar nog zesde werd bij de WK in Hamburg, telefonisch vanuit Yokohama. Hoe goed de derde plaats is voor haar zelfvertrouwen? "Daar zal ik nog even een nachtje over moeten slapen. Het besef is nog altijd niet helemaal tot me doorgedrongen."

Ze weet eens te meer waar het tijdens de Spelen van Tokio op aan zal komen. "Zwemmen en fietsen. Daar zullen de verschillen gemaakt moeten worden. Het geeft vertrouwen dat het op deze onderdelen allemaal goed klopt. Dan zien we straks in Tokio wel verder hoe de wedstrijd verloopt."

Prettige bijkomstigheid: Kingma weet dat er met name op het looponderdeel de komende twee maanden nog de nodige progressie valt te boeken. "Het is mijn zwakste onderdeel, ik ben er al een tijd mee bezig om dat goed op orde te krijgen. Na twee jaar lijkt dat zijn vruchten af te gaan werpen."

Daarnaast wordt het een kwestie van gevrijwaard blijven van blessures. In Delahaije, die ook wielrenster Annemiek van Vleuten begeleidt, heeft ze gelukkig een trainer die goed naar haar luistert. "Als ik zeg dat ik een pijntje heb, lasten we een periode van rust in. Voorheen werkte ik volgens een generiek schema en was die ruimte er niet."

"Omdat ik uit het zwemmen afkomstig ben, had ik aanvankelijk heel weinig ervaring met hardlopen. De belasting op dat onderdeel is groot. Zelfs nu loop ik in de trainingen heel weinig, eigenlijk. Gelukkig kan ik veel compenseren op de fiets."

Vorige maand deed Kingma mee aan een alternatieve triatlon in Rotterdam, die geheel binnen werd afgewerkt, om wedstrijdritme op te doen.

Olympiërs werken indoortriatlon af op hometrainer, loopband en in zwembad

Als nummer 71 van de wereldranglijst verzekerde Kingma zich zich vorig jaar met haar zesde plaats op het WK al van een startbewijs voor de Spelen. Met haar bronzen plak in Yokohama tankt Kingma niet alleen het nodige zelfvertrouwen, ze heeft ook kostbare punten verzameld die haar in olympisch Tokio kunnen helpen aan een gunstige startpositie.

Eerste podium

Kingma, een voormalige nationale topzwemster op de langere afstanden, deed in Japan vooral goede zaken op de fiets. Ze legde in de 47ste triatlon uit haar loopbaan de 40 kilometer af in 58.58 minuten en sloeg daarmee samen met Knibb een gat met de rest van het deelnemersveld.

Op het afsluitende looponderdeel moest ze de Amerikaanse laten gaan en kwam ook de sterk lopende Rappaport haar in de slotfase nog voorbij. Het liet onverlet dat de Limburgse triatlete voor het eerst in haar carrière het podium bereikte in een wedstrijd uit de WK-series.

Haar plafond is het naar eigen zeggen niet. "Gelukkig zijn er voldoende verbeteringen aan te wijzen. Dat ik nog wat laatste puntjes op de i kan zetten, geeft me veel vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl