NOS SportAangepast

Negen EK's onder één dak: halve eeuw na Spelen weer multisportevenement in München

Het idee ontstond in 2010 in Zwitserland, in het hoofd van sportmarketeer Mark Jurg: EK's van meerdere sporten bundelen. Een jaar later werd het idee gepresenteerd aan de sportwereld en in 2018 vond de eerste editie plaats in Glasgow en Berlijn.

Het doel van het multisportevenement? Meer kijkers en sponsors trekken.

De tweede editie begint donderdag in München en nog meer sportbonden hebben zich aangesloten bij het vierjaarlijkse evenement. Vier jaar geleden bestonden de Europese kampioenschappen uit zeven sporten, dit jaar bestaan de EK uit negen sporten: atletiek, beachvolleybal, kanovaren, roeien, sportklimmen, tafeltennis, triatlon, turnen en wielrennen (op de weg, op de baan, mountainbike en BMX).

Zwemmen in Rome

Opvallende afwezige deze editie is de zwemsport. Vier jaar geleden maakte het zwemmen nog wel deel uit van de EK, maar de internationale zwembond heeft zich afgescheiden. De zwemonderdelen vallen dus niet meer binnen het evenement. De EK zwemmen vinden wel in dezelfde periode plaats, maar dan in Rome.

Het atletiek is dit keer wel op dezelfde plek als alle andere sporten. Bij de eerste editie maakte de sport ook deel uit van het evenement, maar vanwege eerder gemaakte afspraken was niet Glasgow, maar Berlijn de plaats van handeling.

De Europese kampioenschappen zijn het grootste multisportevenement in Duitsland sinds de Olympische Spelen van 1972, die werden ontsierd door een gijzeling van de Israëlisch ploeg en een daaropvolgend bloedbad. De Duitsers hopen vurig dat ze dankzij dit toernooi opnieuw een Spelen naar het land te kunnen halen. "Het kan helpen om de acceptatie en goedkeuring van de Olympische Spelen in ons land te vergroten", aldus Thomas Weikert, manager van de Duitse olympische bond.

Enkele van de olympische sportlocaties van vijftig jaar geleden vormen ook het hart van de EK in de Beierse hoofdstad. "Natuurlijk maakt een actueel groot sportevenement eens te meer duidelijk hoe levendig de erfenis van 1972 vandaag is."

Grote Nederlandse delegatie

Nederland is met een grote delegatie aanwezig in München. Alleen de atletiekunie levert al zestig atleten af.

Bij het beachvolleybal strijden zeven Nederlandse duo's om de medailles. De wegwielrenners reizen met zestien deelnemers naar München, de baanrenners zijn met twintig deelnemers en vijf mountainbikers doen mee aan de EK.

De turnselectie bestaat uit elf namen. Bij het roeien doet Nederland aan twaalf van de twintig onderdelen mee. Verder zijn er vier tafeltennissers, acht triatleten en acht sportklimmers aanwezig in de Duitse gaststad. De zwemdelegatie die naar Rome gaat bestaat uit 23 zwemmers.

Zijn Romeinse goden Kamminga goed gezind bij EK?

In totaal zijn er 177 gouden medailles te winnen bij de EK. Ruim 4.700 atleten gaan daarom strijden.

Bij de vorige editie van de Europese kampioenschappen was Nederland succesvol met vijftien gouden, vijftien zilveren en dertien bronzen medailles. Die medailleoogst was genoeg voor een vierde plaats op de medaillespiegel, achter Rusland, Groot-Brittannië en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl