NOS Wielrennen

Balende Lavreysen verdedigt EK-titel niet op gevaarlijkere, kortere baan in München

Lavreysen baalt van kortere baan in München: 'Wordt iets andere sport'

Harrie Lavreysen is regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen op het koningsnummer van het baanwielrennen, de individuele sprint. Maar die laatste titel raakt hij komende week kwijt. Of beter gezegd: staat hij uit eigen beweging af.

Lavreysen heeft besloten bij de EK in München alleen de teamsprint te rijden en niet op de individuele onderdelen uit te komen en dat heeft een bijzondere reden: de baan is korter dan normaal.

"Baanwielrennen is bijna altijd op een 250-meterbaan", legt de 25-jarige Lavreysen uit. "Nu bij de EK is er voor ons een pop-upbaan gebouwd, omdat ze per se het baanwielrennen ook in München wilden hebben. En dat is een 200-meterbaan, 50 meter korter dan normaal."

Dat past niet in de voorbereiding van Lavreysen op het hoofddoel van dit jaar: de WK in Saint-Quentin-en-Yvelines, vlak bij Parijs. "Ik had graag m'n Europese sprinttitel verdedigd, maar de kans op valpartijen is iets groter. Het is natuurlijk een krappere bocht, we kunnen niet de topsnelheden halen die we normaal halen."

ANP
Harrie Lavreysen

Die krappere bochten gaan ook zorgen voor een ander soort race, volgens Lavreysen. "De sprint- en keirinritten gaan er anders uitzien. Ze zullen vanaf de start wegsprinten, de tactiek kan eigenlijk helemaal overboord. Er is bijna niet in te halen op zo'n krappe baan."

De te kloppen man op de sprint noemt het 'raar' dat er bij de Europese kampioenschappen voor zo'n kortere baan is gekozen. "Ik baal er ook wel een beetje van, maar ben wel blij dat het de EK zijn en niet de WK. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat ze een WK zouden doen op een kleinere baan."

Wel op de teamsprint

Lavreysen komt in München wel uit op de teamsprint, het nummer waarop Nederland de afgelopen jaren heerst met de olympische, wereld- en Europese titel als resultaat. "We moeten als land van start gaan, anders mogen we niet aan de WK meedoen", is de verklaring voor de EK-deelname.

ANP
2021: Hoogland (links), Van den Berg (midden) en Lavreysen (rechts) na hun wereldtitel

Maar daarvoor was wel een andere voorbereiding vereist dan voor een race op een 250-meterbaan. "Dat gaat ook wel heel anders zijn. We hebben andere verzetten geprobeerd en een paar keer in Amsterdam getraind. Daar ligt ook een 200-meterbaan."

En als ze er dan toch zijn, willen de teamsprinters niks minder dan hun titel prolongeren, is Lavreysen resoluut.

Na München gaat het vizier heel snel weer op de wereldkampioenschappen, die van 12 tot en met 16 oktober worden gehouden. "Afgelopen jaar hebben we als olympisch team ervoor gekozen het zo te doen. Dit jaar draait om de WK. Die zijn op de olympische baan van 2024. Het is dus een perfecte kans nu al een keer te kijken hoe daar de baan gaat zijn."

Advertentie via Ster.nl