Teamsprinters grijpen voor eerst sinds november 2017 naast goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Aan de lange overwinningsreeks van de Nederlandse mannen op de teamsprint is een einde gekomen. Tijdens de Nations Cup in Glasgow wist Nederland zich niet te plaatsen voor de goudenmedaillerace en werd het derde. Het is de eerste nederlaag sinds november 2017.

De mannen wonnen de zestien voorgaande teamsprintwedstrijden.

In Tokio veroverden Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en reserve Mathijs Büchli olympisch goud. Ze werden in 2021 voor het vierde jaar op rij wereldkampioen en zijn ook regerend Europees kampioen.

Jeffrey Hoogland was er alle zestien eerdere zeges bij, maar niet in Glasgow. Mede door Hooglands absentie (en die van Matthijs Büchli, die is overgestapt naar de weg) was er ruimte om te experimenteren op het baanonderdeel. In de kwalificatie was er daardoor plek voor het 20-jarige talent Tijmen van Loon.

Nederland wist zich echter niet te kwalificeren voor de finale. In de race om het brons werd nog wel Polen verslagen. Frankrijk 2 pakte het zilver, Australië het goud.

Teamsprintsters pakken goud in Nations Cup Glasgow Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse dames redden de eer: in de race om het goud werd Canada met overmacht verslagen. Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet namen al snel een grote voorsprong en gaven die niet meer weg.

Canada had in de voorronden twee keer de snelste tijd gereden.

De Nederlandse ploeg deed het in Schotland zonder Shanne Braspennincx. De olympisch kampioene op de keirin was vanwege een rustperiode niet meegereisd naar Glasgow en doet pas in het Colombiaanse Cali begin juli weer mee.

Ploegenachtervolging vrouwen

Nederland kwam bij de vrouwen eerder op de dag ook uit op de ploegenachtervolging. Marit Raaijmakers, Amber van der Hulst, Kristie van Haaften en Mylene de Zoete kwalificeerden zich voor de eerste ronde, maar kwamen daarin tot de zesde tijd met 4.21,259 en vielen daardoor buiten de medailles.

STER reclame