NOS Wielrennen

Groenewegen: 'Had ook niet verwacht dat Fabio er een biertje op ging drinken'

Verzoening tussen Groenewegen en Jakobsen? 'Lastig na wat er allemaal gebeurd is'

Het kwam hem eigenlijk wel goed uit, een rustdag na slechts drie dagen koers. Dylan Groenewegen heeft op die manier de tijd om met vrouw en kind, die ook naar Noord-Frankrijk zijn gekomen, te genieten van zijn ritzege van zondag in de Tour de France.

"Het was goed geregeld met de vlucht (vanuit Denemarken, red.), maar voordat je in bed ligt is het half twaalf, twaalf uur en voordat je echt slaapt, is het al snel half twee. En ik ben altijd wel om zeven uur wakker, dus het was een kort nachtje. Als je het zo bekijkt, is het lekker dat het een rustdagje is."

Het is ook een dag waarop het besef binnendringt. "Na lang afwezig geweest te zijn in de Tour ben ik terug. Ik had eigenlijk niet durven dromen van weer een etappezege, maar dat is redelijk snel weer gelukt."

We kwamen al niet op de verjaardag bij elkaar en dat zal in de toekomst ook zeker niet gebeuren.

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen

Twee Nederlandse ritzeges in de Ronde van Frankrijk in twee dagen. Een bijzonder gegeven is het sowieso. En nu het Groenewegen en Fabio Jakobsen betreft, gaat er nog meer aandacht naar uit. Sinds hun afgrijselijke val in de Ronde van Polen in 2020 zijn "onze namen voor altijd aan elkaar gekoppeld", omschreef Jakobsen het voor de Tour.

Door ellebogenwerk van Groenewegen raakte Jakobsen levensgevaarlijk gewond. Hij vocht voor zijn leven, herstelde en keerde terug als topsprinter. Hun relatie is sindsdien koel, uitgepraat hebben ze het nooit.

"Het laat mij eigenlijk koud", reageerde Jakobsen op de zege van Groenewegen. "Voor de valpartij had ik enorm veel respect voor zijn palmares en voor hoe hij zijn sport aanpakte, maar dat is sindsdien een beetje verdwenen."

Bekijk hieronder de zege van Groenewegen, zijn reactie en die van Jakobsen:

  • Groenewegen bevrijdt zichzelf met ultieme jump en wint Touretappe
  • Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'
  • Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering voor hem verdwenen na val in Polen'

Hoe luisterde Groenewegen naar die woorden? "Ik had ook niet verwacht dat hij er een biertje op ging drinken, eerlijk gezegd. Het zijn zijn woorden, daar kan ik niet heel veel mee."

Groenewegen: "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop hij zich heeft teruggeknokt. Als mens liggen we elkaar niet zo heel erg en dat hoeft ook niet. Daarvoor kwamen we ook al niet op de verjaardag bij elkaar en dat zal in de toekomst ook zeker niet gebeuren."

Of de harmonie tussen beide Nederlandse topsprinters ooit zal terugkeren, weet Groenewegen niet. "Dat is lastig na wat er allemaal gebeurd is. Ik heb geen glazen bol om te kijken hoe het in de toekomst zal zijn."

NOS
Groenewegen wordt geknuffeld door zijn vader

Na het weekeinde waarin van Jakobsen en Groenewegen de Tour oranje kleurden, is Mathieu van der Poel nog altijd de beste Nederlander in het algemeen klassement, op de vijfde plaats.

Van der Poel was vrijdag vaak in beeld op de hot seat, de stoel die hoort bij de tot dan toe snelste renner in de tijdrit. Toen hij er eenmaal vanaf was gereden, heeft de televisiekijker van de kopman van Alpecin-Deceuninck niet veel meer gezien. De laatste twee dagen op Deens grondgebied deed hij het rustig aan.

'Zat heel rustig achteraan'

"Ik wilde een beetje uit de stress blijven, ik zat heel rustig achteraan en ben de dagen goed doorgekomen. Na de tijdrit had ik niet echt ritten aangestipt. Er komen iets meer ritten aan waarin ik voor mijn kans kan gaan, daar kijk ik wel naar uit."

Van der Poel aast op komende ritten: 'Op de kasseien kan ik mijn ding doen'

Van der Poel is op zoek naar de topvorm die hem aan grootse overwinningen moet helpen, zoals een jaar geleden, toen hij de etappe naar Mûr-de-Bretagne won en deed wat zijn opa nooit lukte: het geel veroveren in de Tour.

"Het gaat nog niet super. In de tijdrit werd ik vijfde, maar ik reed niet met mijn beste gevoel rond. Het is een beetje inkomen, ik heb na de Giro ook een maand zonder wedstrijd gezeten. Hopelijk zal het beter gaan vanaf nu."

Voor geel moet het altijd op z'n plek vallen.

Mathieu van der Poel

Woensdag moet het dan maar gebeuren, als er in Noord-Frankrijk elf kasseistroken bedwongen moeten worden in de laatste 75 kilometer. Een mini-Parijs-Roubaix, het is een kolfje naar zijn hand. Of, zoals Van der Poel het omschrijft: "De eerste dag waarop ik mijn ding kan doen."

Rood omcirkeld in zijn agenda, met geel als doel. "Ik sta nog steeds redelijk hoog in het klassement, dat was ook de insteek. Nu gaan we kijken wat er hier mogelijk is. Je weet nooit wat er in die Roubaix-rit gebeurt."

"Voor geel moet het altijd op z'n plek vallen. Het is mogelijk, maar er staan nog heel veel kanshebbers binnen de minuut die met dezelfde gedachte rondrijden als ik. Het is geen vanzelfsprekendheid."

De top van het algemeen klassement

1. Wout van Aert
2. Yves Lampaert + 0.07
3. Tadej Pogacar + 0.14
4. Mads Pedersen + 0.18
5. Mathieu van der Poel + 0.20
6. Jonas Vingegaard + 0.22
7. Primoz Roglic + 0.23

Met geletruidrager Wout van Aert, Yves Lampaert en Van der Poel staan er drie kasseispecialisten in de top van het klassement. En met Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic staan de drie grootste favorieten voor de eindzege ook in de topzeven.

"Je moet niet hopen dat er renners pech krijgen, maar je weet dat de kans op materiaalpech groot is. Het zal sowieso een aparte en nerveuze wedstrijd worden, met de klassementsrenners die overal van voren willen zitten. Het wordt een hectische dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl