NOS Wielrennen

Groenewegen zorgt in Tour voor tweede Nederlandse etappezege op rij

Dylan Groenewegen heeft voor de vijfde keer in zijn carrière een etappe in de Tour de France gewonnen. Hij was in het Deense Sønderborg in de derde rit de snelste in een massasprint.

De laatste keer dat de 29-jarige Nederlander van BikeExchange Jayco de snelste was in de Franse ronde was in 2019. Daarvoor had hij in 2018 twee etappes gewonnen en in 2017 boekte hij zijn eerste ritzege in de Tour, op de Champs-Élysées nota bene.

Eerst Jakobsen, nu Groenewegen

Groenewegen troefde zondag onder anderen Wout van Aert, die voor de derde keer op rij tweede werd, af in de sprint en zorgde voor de tweede Nederlandse ritzege op rij, na de overwinning van Fabio Jakobsen zaterdag.

"Het is voor Nederland heel mooi om twee Nederlandse topsprinters te hebben die het in de Tour laten zien en die mooie duels kunnen uitvechten", concludeerde Groenewegen.

De Deen Magnus Cort Nielsen reed voor het eerst in de bolletjestrui. Daar was hij zo trots op dat hij wederom de aanval koos om de trui aan alle Deense supporters langs de weg te laten zien.

De 29-jarige renner van EF Education-EasyPost kreeg de zegen van het peloton en kon op de Koldingvej zijn vierde bergpunt bijschrijven. Daarmee verzekerde Cort Nielsen zich van minimaal nog een dag in de bolletjestrui.

Eenzame koploper

De eenzame koploper kreeg een ruime voorsprong van meer dan zes minuten. Toen vond het peloton het wel genoeg. Het gat werd gehalveerd, maar bleef vervolgens lang hangen rond de drie minuten.

Een tussensprint zorgde ervoor dat er in korte tijd een flinke hap van Cort Nielsens voorsprong af ging en met nog 53 kilometer te gaan werd hij ingelopen door het peloton.

Magnus Cort Nielsen heeft zijn tweede bergpunt van de dag te pakken.

Nieuwe vluchtpogingen bleven uit, dus er werd met een compleet peloton koers gezet richting finishplaats Sønderborg. Op tien kilometer voor de eindstreep zorgde een valpartij voor een breuk in de groep, maar de sprinters zaten aan de goede kant.

Jakobsen in de remmen

In de laatste meters moest Jakobsen flink in de remmen, waardoor hij niet meer meedeed om de overwinning. Caleb Ewan, een andere favoriet als het op sprinten aankomt, raakte opgesloten en kon de zege ook op z'n buik schrijven.

Van Aert leek net als zaterdag op weg naar de winst, maar opnieuw werd hij in de laatste meters voorbij gereden door een Nederlander: dit keer Groenewegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl