NOS Wielrennen

Groenewegen emotioneel na ritzege in Tour: 'Mentaal lastige periode gehad'

Tranen bij Groenewegen na ritzege: 'Mentaal heel moeilijk gehad'

Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen: de twee Nederlandse sprinters beheersten na een vreselijke valpartij in de Ronde van Polen van 2020 wekenlang het wielernieuws. Nu, twee jaar later, staan beide sprinters opnieuw in de belangstelling, maar dit keer vanwege hun sportieve prestaties.

Een dag nadat Jakobsen voor het eerst in zijn carrière een Touretappe had gewonnen, sprintte Groenewegen in de derde etappe ook naar winst. "Gisteren was voor Jakobsen een mooie dag en voor iedereen die aan zijn kant betrokken is geweest, vandaag voor mij en voor iedereen die aan mijn kant betrokken is geweest. Ik lieg niet als ik zeg dat het ook voor mij mentaal een lastige periode was."

Moeilijke tijd

Groenewegen doelt daarmee niet alleen op de nasleep van de valpartij in Polen, waarbij hij Jakobsen met een snelheid van 80 kilometer per uur de dranghekken in drukte en negen maanden werd geschorst door de UCI. Ook privé had hij geen makkelijke tijd.

"Het overlijden van mijn opa en de geboorte van mijn zoontje, wat niet heel soepel ging. Wij Groenewegens zijn niet echt gewend om te praten over gevoelens, maar dat heb ik wel moeten doen."

Onder andere zijn nieuwe ploeg BikeExchange en familie hebben hem daarbij ondersteund. "Veel praten heeft geholpen, dat moest ik leren."

  • NOS
    Dylan Groenewegen wordt getroost door zijn vader

In de derde etappe van deze Tour kon Groenewegen zijn ploeg al terugbetalen met een ritzege. "Ik wist altijd dat het erin zat, alleen dan moet het nog wel gaan gebeuren. En nu ben ik terug in de Tour, dat betekent heel veel voor me", zegt hij met tranen in zijn ogen. "Het laten zien en winnen was de volgende stap."

"Soms moet het een beetje meezitten en moet je geluk hebben. Laat het dan vandaag mijn geluksdag zijn."

Onderlinge band

Door de valpartij in Polen is de band tussen Groenewegen en Jakobsen flink bekoeld, zo blijkt uit de reactie van beiden op elkaars overwinning. Na de zege van Jakobsen meldde Groenewegen dat het hem "niet zo heel veel meer" deed.

"Als mens liggen we elkaar niet heel erg na alles wat er gebeurd is. Dat is nou eenmaal zo, maar als sportman heb ik gewoon heel veel respect voor hem", liet Groenewegen voorafgaand aan de derde etappe weten. "Dat is heel erg knap."

Na etappe drie was het de beurt aan Jakobsen om te vertellen wat de ritzege van Groenewegen met hem doet. En zijn antwoord komt behoorlijk overeen met de woorden van Groenewegen. "Het laat mij eigenlijk koud."

Zege Groenewegen laat Jakobsen koud: 'Bewondering voor hem verdwenen na val in Polen'

Jakobsen: "Voor de valpartij had ik enorm veel respect voor zijn palmares en voor hoe hij zijn sport aanpakte, maar dat is sindsdien een beetje verdwenen. Hij heeft daar gewoon echt een fout begaan in mijn ogen."

"Hij laat hier wel zien dat hij het kan", gaat Jakobsen verder. "Hij is gewoon een topsprinter, dat weten we allemaal."

'Mooi voor Nederland'

De komende drie weken zullen Jakobsen en Groenewegen nog vaker sprintduels uitvechten in de Tour de France. De eerstvolgende kans is dinsdag met een etappe van Duinkerke naar Calais, als ze beiden goed over de heuvels van de vierde categorie komen.

"Het is voor het Nederlandse publiek heel mooi om twee Nederlandse topsprinters te hebben die het in de Tour laten zien en die mooie duels kunnen uitvechten", concludeert Groenewegen. "Laten we daar allemaal heel blij mee zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl