In Ter Apel slapen al dagenlang honderden asielzoekers in de buitenlucht
NOS Nieuws

Kabinet wil asielcrisis oplossen met 20.000 plekken en meer geld

Gemeenten zijn bereid de komende maanden woonruimte voor 20.000 statushouders beschikbaar te stellen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit het conceptstuk dat de NOS heeft ingezien, waar RTL Nieuws als eerste over berichtte.

Kabinet en gemeenten onderhandelden de afgelopen dagen over het akkoord. Gisteren werd het besproken in het Veiligheidsberaad en is dat akkoord gegaan. Op dit moment praat de ministerraad er over.

Het conceptakkoord gaat alleen over de opvang van asielzoekers, niet over de instroom. Maatregelen als een asielstop komen er niet in voor. Staatsecretaris Van der Burg zei vanmorgen nogmaals dat een asielstop niet mogelijk is, omdat Nederland geen eiland is en we gebonden zijn aan internationale verdragen.

Wel praat het kabinet vandaag over mogelijkheden om de instroom terug te dringen, zoals bijvoorbeeld het tijdelijk beperken van de mogelijkheden voor gezinshereniging.

Asielzoekers met een vergunning zitten nu te lang in de asielopvang door het huizengebrek. De opvangplekken zitten daardoor overvol. In aanmeldcentrum Ter Apel slapen al dagen mensen buiten wegens een tekort aan opvangplekken.

Het kabinet trekt de komende jaren 730 miljoen uit om de opvangcrisis te bestrijden. Het geld is onder meer bestemd voor noodopvang, huisvesting, flexwoningen, inburgering en de aanpak van overlastgevers.

Een deel van het geld kunnen gemeenten gebruiken om het aantal flexwoningen versneld op te voeren. Dat moet leiden tot meer prefab-woningen en containerwoningen, waarbij is afgesproken dat één derde van het aantal woningen naar statushouders moet gaan.

Daarnaast gaat het percentage van reguliere sociale huurwoningen dat naar statushouders moet gaan tijdelijk omhoog: dat was vijf procent en wordt tot januari (landelijk gezien) tijdelijk twaalf procent.

En verder moeten tussenvoorzieningen als hotels en boten bijdragen aan het realiseren van 20.000 extra plekken.

Tweede locatie

Nederland kampt al weken met een steeds groter wordende opvangcrisis. Vooral bij aanmeldcentrum in Ter Apel is de situatie schrijnend en slapen mensen al dagen buiten. Staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) zei vanmorgen dat ook vanavond zeer waarschijnlijk nog mensen buiten slapen.

Voor het eerst in de geschiedenis is de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in Nederland in actie gekomen en met een team naar Ter Apel gegaan om zorg te leveren aan asielzoekers die buiten de poort moeten blijven.

Het kabinet wil het buitenslapen zo snel mogelijk oplossen en werkt aan een tweede locatie in de buurt van Ter Apel, in een nabijgelegen gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl