Het hotel in Albergen.
NOS Nieuws

Eigenaar wil asielhotel Albergen toch niet verkopen, COA stapt naar rechter

De eigenaar van het hotel in Albergen waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) asielzoekers wil opvangen, wil het koopcontract laten ontbinden. Het COA wil dat de verkoop doorgaat en stapt naar de rechter. Maandag dient een kort geding.

"De enorme druk op de capaciteit van het COA maakt dat elke plek telt", twittert een woordvoerder van de opvang. "Het COA heeft daarom een kort geding aangespannen om de koop door te zetten."

Het is voor het eerst dat de regering zonder toestemming van de gemeente een vergunning wil afgeven voor de komst van een azc. De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, werd daar naar eigen zeggen door overvallen.

Omwonenden wilden hotel zelf kopen

Omwonenden kondigden aan het hotel zelf te willen kopen om te voorkomen dat er migranten kunnen worden gehuisvest, maar dat bleek al aan het COA verkocht.

De aankondiging van de komst van een asielzoekerscentrum leidde tot onrust bij bewoners van Albergen. Er werd meerdere dagen geprotesteerd en een openbare raadsvergadering georganiseerd. Daarbij was ook staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie aanwezig.

'Misleid en bedrogen'

De eigenaar zegt volgens RTV Oost door het COA te zijn "misleid en bedrogen". Het is niet duidelijk op welke manier dat zou zijn gebeurd.

Het COA en de eigenaar sloten 12 augustus een koopovereenkomst over het hotel, dat al drie jaar te koop stond. Het COA heeft naar eigen zeggen in juni al het voornemen kenbaar gemaakt om 200 asielzoekers in het pand te huisvesten. Daar zou de hoteleigenaar niet afwijzend op hebben gereageerd.

Afgelopen woensdag kreeg het COA een brief van de advocaat van de hoteleigenaresse dat zij de koopovereenkomst heeft verscheurd met beroep op dwaling en bedrog. Indien de hoteleigenaresse niet meewerkt aan de overdracht, zal het COA de rechter verzoeken om haar een dwangsom van 150.000 euro op te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl