Asielzoekers die donderdagavond aankwamen in Apeldoorn
NOS Nieuws

150 asielzoekers uit Ter Apel met spoed naar Apeldoorn

Honderdvijftig asielzoekers die bij het aanmeldcentrum in Ter Apel al meerdere dagen buiten hebben moeten slapen, zijn gisteravond met bussen naar twee sporthallen in Apeldoorn gebracht. Ze kunnen er maximaal vier dagen blijven, daarna gaan ze volgens de Stentor naar Doetinchem.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg Apeldoorn woensdag om met spoed noodopvang te regelen voor 150 asielzoekers voor maximaal vier nachten. Apeldoorn gaf vanwege de "onhoudbare situatie in Ter Apel" gehoor aan die oproep, en stelde de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark beschikbaar.

Buiten het Zuiderpark, waar halverwege de avond de eerste vluchtelingen aankwamen, ontstond volgens een aanwezige fotojournalist een onrustige sfeer onder toeschouwers. Politie en beveiligers stuurden hen weg.

Artsen zonder Grenzen

Ondanks de crisisopvang in Apeldoorn sliepen er volgens het COA afgelopen nacht weer zo'n 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, net als de nachten ervoor. De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft een team ingezet om zorg te leveren aan de asielzoekers. Het is voor het eerst dat de organisatie in Nederland actief is.

Volgens de hulpverleners van AzG is de toestand bij Ter Apel te vergelijken met de leefomstandigheden in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Zo waren er geen douches en waren toiletten niet schoon. Sommige mensen hadden zich een week niet kunnen wassen.

Gisteren protesteerden honderden inwoners van het dorp voor de sluiting van het aanmeldcentrum. Ze wilden ernaartoe lopen, maar stuitten op een afzetting en gingen terug. De groep droeg omgekeerde Nederlandse vlaggen als protest tegen het kabinetsbeleid. Ook hadden ze spandoeken bij zich met teksten als "Wij zijn de overlast meer dan zat" en "Echte vluchteling oké, rotzooitrappers weg ermee".

Mogelijk vandaag akkoord

In Ter Apel moet iedereen die in Nederland asiel wil aanvragen zich aanmelden. Normaal duurt dat proces een paar dagen, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat die termijn nu vanwege de drukte kan oplopen tot wel drie maanden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat ervan uit dat het kabinet vandaag met een plan komt om de asielcrisis aan te pakken. Volgens de VNG wordt er "hopelijk een akkoord gesloten" om honderden miljoenen euro's vrij te maken voor extra asielopvang in gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl