Een vrouw knielt naast haar kapotte appartement in Kiev
NOS NieuwsAangepast

Strijd om Kiev intensiveert, Russische troepen in noorden van de stad

Russische troepen rukken snel op in de richting van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de Oekraïense strijdkrachten hebben de Russen Kiev al bereikt, via het noorden van de stad. In de noordelijke buitenwijk Obolon bevinden zich in ieder geval al Russische voertuigen. Ook de westkant van de stad is door Russische troepen geblokkeerd, melden meerdere Russische persbureaus op basis van het ministerie van Defensie.

Ondertussen proberen Russische militairen de stad Tsjernihiv, ten noordoosten van Kiev, te veroveren. Volgens het Britse ministerie van Defensie is een aanval op die stad mislukt. De stad ligt op de route van Gomel in Belarus naar Kiev. Wanneer die stad in Russische handen zou vallen, kan het Russische leger Kiev via de oostkant aanvallen.

Op videobeelden is te zien hoe het gebouw van een regionale afdeling van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU in Tsjernihiv in brand staat. Het gebouw zou zijn getroffen door twee raketten, maar dat is niet bevestigd.

Het Oekraïense leger roept burgers op om binnen te blijven of zich te verdedigen met molotovcocktails.

In het district Obolon, in het noorden van Kiev, worden wapens uitgedeeld:

Militairen bewapenen Oekraïense burgers op straat

De Kievse buitenwijk Obolon bevindt zich op zo'n negen kilometer van het parlementsgebouw. In het regeringsdistrict zijn ook al schoten gehoord, meldt persbureau AP.

Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben Russische troepen twee Oekraïense voertuigen veroverd en Oekraïense uniformen aangetrokken om de stad verder te infiltreren.

Bekijk hier beelden van Obolon:

De Amerikanen en Oekraïners vermoeden dat Rusland de Oekraïense regering wil uitschakelen. President Zelensky zei over informatie te beschikken dat hij het belangrijkste doelwit is van de Russen.

Burgerdoelen

Volgens Oekraïne verzamelt Rusland in Belarus nog meer troepen om Kiev aan te vallen. Ook burgers worden doelwit, zegt het Oekraïense leger: "Om de bevolking van Oekraïne te intimideren, kiest de vijand ervoor burgerdoelen zoals infrastructuur en woongebouwen te vernietigen." In de afgelopen 24 uur zijn al 33 burgerdoelen bestookt, zegt Oekraïne.

Afgelopen nacht werd bijvoorbeeld een flatgebouw in Kiev geraakt, waarschijnlijk door een Russische raket. Daarbij vielen drie gewonden. In Charkov in Oost-Oekraïne en Marioepol in het zuiden wordt ook gevochten.

Op meerdere plekken in en rond de stad zijn explosies en raketinslagen gemeld:

De Oekraïense president Zelensky riep Rusland op plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, maar Rusland lijkt daar allerminst toe bereid. Volgens de Russen moet het Oekraïense leger de wapens neerleggen voordat er onderhandeld kan worden.

Zelensky vergeleek de strijd in Oekraïne met de Tweede Wereldoorlog: "Europa zei: 'Nooit meer'. En toch zijn we hier. Twee dagen achtereen worden onze steden getroffen door beschietingen. Kolonnes van tanks en luchtaanvallen zijn vergelijkbaar met wat Europa meemaakte in de Tweede Wereldoorlog."

Europeanen moeten de straat op gaan en "vrede eisen voor Europa, voor Oekraïne". Tegelijkertijd moeten er strengere sancties volgen dan zijn afgekondigd door de EU: "Het annuleren van visa voor Russen, ze afsluiten van Swift. Een totale isolatie van Rusland, ambassadeurs terugroepen, een embargo op olie, het instellen van een no-fly-zone. Dit moet op tafel liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl