Een Oekraïense militair staat bij een post nabij de frontlinie in het oosten van Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Kiev ontkent sabotageactie in Rusland, 'Volksrepublieken' vragen Poetin erkenning

Rusland zegt vijf 'saboteurs' te hebben gedood, die vanuit Oekraïne met militaire voertuigen probeerden door te dringen op Russisch grondgebied. Zij zouden van plan zijn geweest aanslagen te plegen, melden de Russische persbureaus RIA Novosti en Interfax. Een andere 'saboteur' zou door de Russische inlichtingendienst FSB gevangen zijn genomen.

Oekraïne spreekt van nepnieuws en zegt helemaal niet met troepen aanwezig te zijn in de regio of een aanval op Rusland te willen uitvoeren. De Oekraïense grensautoriteiten zeggen dat deze "opzettelijke leugen" bedoeld is om een Oekraïense reactie uit te lokken.

Westerse leiders waarschuwen al langer dat Moskou een aanleiding zoekt om een Russische invasie te starten.

Roep om erkenning

De leiders van de zogeheten volksrepublieken van Donetsk en Loehansk hebben de Russische president Poetin opgeroepen de separatistische regio's te erkennen als onafhankelijke staten.

De vrees bestaat dat zo'n erkenning ertoe leidt dat Rusland de regio's openlijk militair zal ondersteunen. Het Russische parlement, de Doema, stemde vorige week voor erkenning van de republiekjes.

Het verzoek van de volksrepublieken kwam kort voor een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad. Daarin zeiden verschillende ministers voorstander te zijn van erkenning. Poetin benadrukte in die bijeenkomst dat zo'n erkenning er niet toe zal leiden dat de regio's door Rusland zullen worden geannexeerd.

Poetin zal later vandaag beslissen of de volksrepublieken erkend moeten worden, zei hij aan het einde van de bijeenkomst.

Nieuw topoverleg

De vrees voor een verdere escalatie van het conflict rond Oekraïne is groot bij Westerse landen. De Amerikaanse vicepresident Harris noemde de kans op een oorlog gisteravond reëel. En ook de Britse minister van Defensie Truss zei vandaag na een overleg met NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg, dat het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten rekening houden met een worstcasescenario.

Toch is er nog hoop op een diplomatieke oplossing. Donderdag ontmoeten de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken elkaar in Genève. Deze week wordt gewerkt aan een nieuwe topontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Biden.

De Franse president Macron had gisteren twee telefoongesprekken met Poetin. Daarna belde hij ook met Biden. Volgens een Franse adviseur vroeg Biden na dat gesprek of Macron Poetin een voorstel wilde doen voor een nieuwe ontmoeting. Voorwaarde voor een nieuw gesprek is volgens het Elysée dat er geen Russische invasie komt de komende dagen.

Het Kremlin ontkent dat een ontmoeting dichtbij is. Die zou weliswaar snel opgezet kunnen worden, maar volgens een woordvoerder is het "voorbarig" om nu al over plannen voor een gesprek tussen Biden en Poetin te praten.

Oekraïne juicht een ontmoeting tussen Biden en Poetin toe, maar wil zelf ook een plek aan tafel. "Niemand kan dit oplossen zonder ons. Alles moet gebeuren met onze deelname", zei de Oekraïense veiligheidsadviseur Danilov.

Diplomatieke overleggen gaan door

Vanmiddag belt de Duitse bondskanselier Scholz met Poetin. En ook de Franse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken voeren overleg.

Vandaag komt in Rusland de Nationale Veiligheidsraad bij elkaar. Naar verwachting geeft Poetin daarna een toespraak. Daarna zou hij dus nog bellen met de Duitse bondskanselier Scholz.

Over waarom het al zo lang onrustig is in Oost-Oekraïne maakten we eerder deze uitlegvideo:

Waarom het in Oost-Oekraïne onrustig is (en kan blijven)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl