Slachtoffer van een luchtaanval van vannacht in Gaza-stad
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen melden zeker 42 doden in Gaza door Israëlische luchtaanvallen

Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn afgelopen nacht zeker 42 doden gevallen, melden Palestijnse gezondheidsautoriteiten. Daarmee was het de bloedigste nacht sinds bijna een week geleden de aanvallen over en weer tussen Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook begonnen.

Er zouden zeker vijftig gewonden zijn gevallen. Reddingswerkers zijn bezig met het bevrijden van mensen uit puin van ingestorte gebouwen. Onder de doden zijn acht kinderen en tien vrouwen.

Het Israëlische leger verwoestte met luchtaanvallen ook het huis van Hamas-leider Yahya Sinwar. Het gaat om de hoogste leider van Hamas in de Gazastrook. Hamas is sinds 2007 aan de macht in Gaza. De aanval was in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Sinwar verblijft vermoedelijk op een ander adres, net als andere leiders van de militante beweging. Israël zegt dat ook de broer van Sinwar, ook een Hamas-lid, doelwit was.

Sinwar werd in 2017 gekozen tot leider van Hamas in de Gazastrook. In maart van dit jaar werd hij herkozen, waardoor hij tot 2025 op zijn post blijft. Sinwar zat meer dan 20 jaar vast in Israël na onder meer te zijn veroordeeld voor de ontvoering en moord op twee Israëlische soldaten. Hij kwam in 2011 vrij bij een gevangenenruil.

Op beelden van persbureau Reuters zou de aanval te zien zijn:

Opnieuw aanvallen op Tel Aviv en Gaza, huis Hamas-leider getroffen

Een legerwoordvoerder van Israël zegt tegen de Jerusalem Post dat vannacht 150 doelen zijn aangevallen in de Gazastrook. Ook vanuit Gaza werden weer tal van raketten afgevuurd op Israël, wat Israëliërs dwong om de nacht door te brengen in schuilkelders. Onder meer in Tel Aviv ging het luchtalarm af.

Ook gisteren voerde Israël een gerichte aanval uit op het huis van een Hamas-kopstuk, dat op dat moment volgens Palestijnse bronnen niet thuis was. Volgens Hamas en Islamitische Jihad, een extremistische groepering die internationaal eveneens wordt beschouwd als terreurorganisatie, zijn sinds de luchtaanvallen een week geleden begonnen twintig 'strijders' om het leven gekomen. Volgens Israël is het aantal veel hoger.

Gisteren werd ook opnieuw een hoog flatgebouw in Gaza door een luchtaanval verwoest. Volgens Israël zat er een belangrijke inlichtingenafdeling van terreurbeweging Hamas. Er zouden vanuit daar wapens worden ontwikkeld en aanvallen op Israëlische doelen worden gepland. In het pand zaten behalve woningen ook redacties van het Amerikaanse persbureau AP en het Arabische Al Jazeera. Voorafgaand aan het bombardement had Israël gewaarschuwd; mensen die in het gebouw verbleven, konden in allerijl vluchten.

AP zei in een reactie dat zijn journalisten niet in een pand zouden gaan zitten waar Hamas kantoor houdt, om eraan toe te voegen dat het niet met honderd procent zekerheid heeft kunnen vaststellen dat Hamas niet opereerde vanuit het gebouw. AP en andere mediaorganisaties hebben Israël om opheldering gevraagd.

Ook het internationale Committee to Protect Journalists uit zijn zorgen over de luchtaanval. Volgens de journalistenorganisatie leidt die tot de vraag of het Israëlische leger doelbewust media aanvalt om "verslaggeving van het menselijke leed in de Gazastrook te dwarsbomen". Het CPJ eist opening van zaken van Israël omdat mogelijk sprake is van een schending van het internationaal recht.

Bemiddelingspogingen

Premier Netanyahu zei gisteravond laat dat de luchtaanvallen in de Gazastrook zo lang als nodig doorgaan. Hamas-leider Ismail Haniyeh, die in Qatar zit, zei op zijn beurt dat het verzet van Hamas niet is gebroken.

Pogingen om te bemiddelen tussen beide partijen hebben ogenschijnlijk nog niets concreets opgeleverd. Onder meer de Verenigde Staten proberen, met gezant Hady Amr, partijen te overtuigen om te deëscaleren. Ook via de VN-Veiligheidsraad worden pogingen daartoe ondernomen, maar tot nu toe tevergeefs. EU-buitenlandchef Borrell liet vanochtend weten dat EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag in een videoconferentie overleggen hoe er een einde kan worden gemaakt aan het geweld.

Sinds de aanvallen begin deze week begonnen zijn zeker 192 Palestijnen in de Gazastrook om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Aan Israëlische kant vielen bij luchtaanvallen door Hamas tien doden. Het zijn de zwaarste gevechten sinds de Gaza-oorlog van 2014. De strijd heeft geleid tot grote spanningen en geweld in Israëlische steden met een gemengde bevolking, Joodse en Palestijnse Israëliërs.

Tegelijkertijd is er een tegenbeweging, zei correspondent Ankie Rechess eerder, van Arabieren en Joden die gezamenlijk de straat op gaan. "Die mensen laten daarmee zien dat ze niet van hun stuk zijn te krijgen door al dat geweld. Ik ben blij dat de normale stem door lijkt te komen."

NOS op 3 legt je in deze explainer uit waarom het geweld nu weer oplaait:

Waarom het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden nu weer oplaait

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl