De Israelische afweer onderschepte vannacht verschillende raketten
NOS NieuwsAangepast

Ook vannacht aanvallen op Tel Aviv en Gaza, huis Hamas-leider geraakt

Opnieuw zijn er vannacht aanvallen geweest in Gaza en Israël. Het Israëlische leger voerde een aanval uit op het huis van Hamas-leider Yahya Sinwar. Het gebouw zou volledig verwoest zijn, maar ten tijde van de aanval was Sinwar niet aanwezig.

Op beelden van persbureau Reuters zou die aanval te zien zijn:

Opnieuw aanvallen op Tel Aviv en Gaza, huis Hamas-leider getroffen

Ook op andere plekken in Gaza zijn aanvallen geweest. Daarbij zijn zeker drie Palestijnen omgekomen, zeggen ziekenhuisbronnen tegen persbureau Reuters. Volgens Al Jazeera raakten minstens 25 mensen gewond, onder wie kinderen.

Israël had al gedreigd met nieuwe aanvallen. Een legerwoordvoerder liet gisteravond weten dat in de nacht van zaterdag op zondag installaties van Hamas en Islamitische Jihad doelwit zullen zijn.

Raketten op Tel Aviv

Kort voor de Israëlische aanvallen werden vanuit Gaza raketten afgevuurd op doelen in Israël. De Israëlische luchtafweer kwam daarna in werking. Verschillende raketten werden door Iron Dome onderschept.

Onder meer in Tel Aviv en omgeving is het luchtalarm afgegaan, zegt het Israëlische leger. Ook in het midden van het land zou het luchtalarm zijn afgegaan. Op Twitter spreekt het leger van een spervuur van raketten door Hamas.

De Palestijnse militanten dreigden een paar uur voor de aanval raketten op Tel Aviv af te vuren. Of er doelwitten zijn geraakt en of er slachtoffers zijn, is niet bevestigd. Volgens persbureau AP zou een man zijn omgekomen nadat een raket op zijn huis is terecht gekomen.

Mediagebouw vernietigd

De raketaanvallen op Israël volgen nadat het Israëlische leger een dag ervoor een flatgebouw in Gaza-Stad met raketten had vernietigd. In het gebouw zaten kantoren van mediaorganisaties Al Jazeera en AP. Volgens Israël werd het gebouw ook gebruikt door de inlichtingendienst van Hamas en de extremistische organisatie Islamitische Jihad. Bij de aanval vielen geen gewonden omdat Israël van tevoren had gewaarschuwd, zodat het gebouw kon worden ontruimd.

Op een video op YouTube is te zien hoe de journalisten het gebouw ontruimen, na de waarschuwing:

De Amerikaanse president Biden heeft gisteren telefoongesprekken gevoerd met de Israëlische premier Netayanhu en de Palestijnse president Abbas over de geweldsescalatie tussen Israël en de Palestijnen.

Biden had Netanyahu eerder deze week ook al gesproken, met Abbas was er nog geen contact geweest sinds de inauguratie van de Amerikaanse president in januari van dit jaar.

Abbas is de president van de Palestijnse Autoriteit die het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Gaza, waarvandaan raketten op Israël worden afgeschoten, wordt bestuurd door Hamas.

Abbas drong er bij Biden op aan om in het conflict in te grijpen en een eind te maken aan de Israëlische aanvallen op de Palestijnen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa heeft Biden gezegd dat de Verenigde Staten "proberen om met de betrokken partijen het geweld te verminderen".

Wafa meldt dat Biden ook heeft gezegd dat hij tegen de uitzetting van Palestijnen uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem is. Die uitzetting was de aanleiding voor het oplaaien van het geweld. Hij zou ook steun hebben uitgesproken voor een tweestaten-oplossing.

Premier Netanyahu heeft Biden verzekerd dat het Israëlische leger er alles aan doet om te voorkomen dat er bij de aanvallen onschuldige slachtoffers vallen. De Amerikaanse president zei dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas en andere terroristische groepen in de Gazastrook. Netanyahu bedankte Biden voor die steun.

Journalisten van wie de kantoren werden vernietigd bij de brokstukken van het ingestorte gebouw

Sinds het conflict begon zijn er 158 Palestijnen omgekomen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, zo melden Palestijnse bronnen. Aan Israëlische kant vielen zeker tien doden.

Na het het gesprek met Biden kondigde premier Netanyahu aan dat de aanvallen in Gaza voorlopig doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl