UEFA-voorzitter Ceferin ProShots
Super League

Voetbalbond UEFA heeft straffen uitgedeeld aan de clubs die deel uitmaakten van het plan voor een Super League. Negen van de twaalf clubs hebben de sancties geaccepteerd.

De negen clubs hebben inmiddels formeel afstand genomen van de Super League. Gezamenlijk doneren ze 15 miljoen euro aan de UEFA, die het bedrag zal gebruiken als investering in het jeugdvoetbal. Ze moeten daarnaast vijf procent van het Europese prijzengeld van dit seizoen inleveren.

Verder zijn de clubs akkoord met een maatregel die ze verplicht om honderd miljoen euro te betalen als ze er in de toekomst nog eens voor kiezen om in een gesloten, niet door de UEFA geautoriseerde competitie te gaan spelen.

Drie clubs tekenen niet

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben de zogeheten "maatregelen voor reïntegratie" niet geaccepteerd. De clubs worden verwezen naar de tuchtcommissie van de UEFA, die ze uit zou kunnen sluiten van deelname aan de Champions League.

Fans van Chelsea protesteren tegen de Super League ProShots

"We hebben serieuze maatregelen genomen. De meeste clubs hebben hun fouten toegegeven en laten zien dat ze zijn toegewijd aan de toekomst van het Europese voetbal", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

"Dat geldt niet voor de drie overige clubs", vervolgde Ceferin, doelend op Barça, Real en Juventus. "De UEFA gaat nog met deze clubs aan de slag."

Hevig protest

Het plan voor een Super League, bestaande uit in totaal twaalf topclubs uit Engeland, Spanje en Italië, was geen lang leven beschoren. Twee dagen na de aankondiging trokken meerdere clubs onder hevig protest de stekker uit het plan.

Na het nieuws van de UEFA, kwam de Engelse voetbalbond FA ook met een statement. De FA laat weten dat het mogelijk niet alleen bij de UEFA-straf blijft. "We hebben formeel gevraagd om alle relevante informatie en bewijzen met betrekking tot hun participatie. Als we alle informatie hebben ontvangen, dan zullen we kijken naar de passende vervolgstappen."

STER reclame