Na het terugtreden van de zes Engelse clubs uit het plan voor de Super League, is duidelijk dat de heftige protesten van supporters de doorslag hebben gegeven om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een nieuw te vormen competitie.
"We willen alle fans bedanken die hun weloverwogen mening hebben gegeven", zegt Daniel Levy, voorzitter van Tottenham Hotspur. "We betreuren de onrust die is ontstaan."
Die mening liet de afgelopen dagen niets aan duidelijkheid te wensen over. En niet alleen supporters, maar ook tal van betrokken spelers, managers en prominenten spraken hun afschuw uit over de nieuwe plannen.
De zakenman John Henry, eigenaar van Liverpool, neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de mislukking. "En ik hoop dat u begrijpt dat zelfs als we fouten maken, we proberen in het belang van uw club te werken."
John Henry richt het woord tot de supporters:
Henry biedt aan alles en iedereen binnen de club zijn excuses aan en benadrukte dat de voetballers en de staf niets met het initiatief te maken hadden.
"Het spreekt voor zich, maar het moet gezegd worden dat het voorgestelde project nooit zou standhouden zonder de steun van de fans. Als er één ding is dat deze vreselijke coronapandemie duidelijk heeft laten zien, dan is het wel hoe cruciaal fans zijn voor onze sport en voor elke sport."
'Een slang'
Bij Manchester United kondigde vice-voorzitter Ed Woodward zijn vertrek aan, nadat bekend was geworden dat de club niet meer aan de Super League zou meedoen.
Woodward lag sowieso al onder vuur bij United, dat weinig successen meer boekte onder sportieve bewind van de relatief onervaren bestuurder. Ook bij de Europese voetbalbond UEFA zette Woodward onlangs kwaad bloed door vorige week bij voorzitter Aleksander Ceferin nog zijn goedkeuring uit te spreken over de nieuwe Champions League-opzet.
Ceferin noemde Woodward na het bekend worden van de plannen voor de Super League een slang en meende dat de deelnemende clubs aan het toernooi de fans recht in hun gezicht spugen.
Zakelijke statements
Arsenal concludeert ook dat het de situatie volstrekt verkeerd heeft ingeschat. "De reactie van onze supporters de afgelopen dagen heeft ons de tijd gegeven voor verdere reflectie en ons aan het denken gezet. Het was nooit onze bedoeling om zoveel ellende te veroorzaken."
Manchester City kwam dinsdag met een zakelijke mededeling. En ook Chelsea hield het bij een kennisgeving, diep in de nacht als allerlaatste van de Premier League-clubs. Tot opluchting van oud-prof Gary Lineker, invloedrijk ambassadeur van het Engelse voetbal.
Na deze excuses is het laatste woord over de Super League uiteraard nog lang niet gesproken. Zeker niet in Engeland, waar het initiatief tot wantrouwen heeft geleid bij collega-clubs.
"Ik zei gisteren dat het bewonderenswaardig is om een fout toe te geven", steunt UEFA-voorzitter Ceferin de Engelse clubs. "Ze zijn nu weer terug en ik weet dat ze veel te bieden hebben. Niet alleen aan onze competities, maar aan het hele Europese voetbal."
Ceferin benadrukt dat de eenheid snel moet worden hersteld tussen alle betrokken partijen. Daar wil hij zich als voorzitter van de Europese voetbalbond de komende tijd graag voor inzetten.