Super League
Real-voorzitter slaat terug: 'Super League redt voetbal'

De aankondiging van de Super League leverde felle kritiek op uit alle contreien van de voetbalwereld. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin noemde het "beschamend", Michael van Praag voelde zich besodemieterd en onder fans in binnenland en buitenland ontstond onrust.

Vanuit het andere kamp, het Super League-kamp, bleef het na het eerste statement stil. Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez, ook voorzitter van de Super League, sloeg maandagavond bij het Spaanse TV-programma El Chiringuito terug naar de criticasters. "We redden het voetbal", zei Perez. "En als ik voetbal zeg, heb ik het over het redden van iedereen in het voetbal, zodat we de komende twintig jaar in vrede verder kunnen leven."

"Het klopt niet dat dit voor de rijke clubs is", ging Pérez verder. "Ik ben niet de eigenaar van Real, ik ben de voorzitter. Real is een club met leden. Alles wat ik doe, is voor het welzijn van het voetbal. We doen dit om het voetbal, dat in een kritieke situatie verkeert, te redden."

We denken dat dit format het voetbal kan redden, zoals de Europa Cup het voetbal redde in de jaren 50

Florentino Pérez

De coronacrisis laat volgens Pérez diepe financiële sporen na in het voetbal. Real Madrid is een van de clubs die de inkomsten hebben zien kelderen. "De situatie is dramatisch. We moesten een oplossing vinden om uit deze verschrikkelijke situatie te komen. We denken dat dit format het voetbal kan redden, zoals de Europa Cup het voetbal redde in de jaren 50."

Naast Real Madrid doen ook AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur mee aan de Super League. Ze zijn op zoek naar nog drie clubs en willen jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. Het plan is om in augustus al te starten.

Georginio Wijnaldum (l) en Luka Modric (r) namens Liverpool en Real in de Champions League EPA

Pérez: "Als je alleen inkomen genereert uit TV-gelden is de beste manier om de inkomsten te verhogen het bieden van meer aantrekkelijke wedstrijden die fans van over de hele wereld kunnen zien. De Champions League wordt pas aantrekkelijk vanaf de kwartfinales. We kwamen tot de conclusie dat we met de Super League onze verliezen kunnen verlichten."

De aankondiging van de Super League kwam een dag voordat de UEFA bekendmaakte in 2024 een nieuwe opzet van de Champions League in te voeren. In de nieuwe opzet is er geen poulefase meer, maar komt er één ranglijst van 36 deelnemende clubs.

Nieuwe opzet Champions League in 2024? In 2024 zijn we dood!

Florentino Pérez

"De UEFA heeft een format gemaakt dat ik ten eerste niet begrijp en ten tweede levert het te weinig inkomsten op om het voetbal te redden", reageerde Pérez. "Niemand begrijpt het en ze zeggen dat het in 2024 begint. In 2024 zijn we dood! Er zijn clubs die honderden miljoenen euro's hebben verloren."

De kritiek op de Super League werd ook persoonlijk. Zo noemde UEFA-voorzitter Ceferin de bestuurders van betreffende verenigingen "slangen". Naast Pérez was Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, ondervoorzitter van de Super League, de kop van jut van onder anderen Van Praag en Ceferin. "Hij is een ordinaire leugenaar, een bedrieger", zei Van Praag. "Ik heb nooit iemand gezien die zó vaak en zó onophoudelijk liegt", zei Ceferin over Agnelli.

"Wat de UEFA-voorzitter zegt, is iets dat hij niet kan zeggen", reageerde Pérez. "Hij beledigt Agnelli. De UEFA moet veranderen. We willen geen president die ons beledigt."

Over het dreigement van de UEFA om spelers die meedoen aan de Super League uit te sluiten van deelname aan het EK en de betrokken clubs te weren van andere competities als de Champions League maakt Pérez zich niet druk. "Dat gaat niet gebeuren", zei de voorzitter van Real. "De spelers moeten kalm blijven. Die dreigementen worden geen realiteit. Dat garandeer ik."

Mark Orth, advocaat sportrecht, spreekt zich uit over het recht van de UEFA en FIFA om spelers uit de Super League uit te sluiten van deelname aan het EK en WK.

Advocaat over uitsluiten spelers voor EK: 'Misbruik machtspositie UEFA'

STER reclame