Nederlandse supporters over nieuwe Super League: 'De brutaliteit is ongekend'
Daan van den Enden
Daan van den Enden
De vandaag aangekondigde European Super League is een voorbeeld van hoe geld steeds meer de ziel uit het professionele voetbal haalt, vinden de voorzitters van de supportersverenigingen van PSV, Feyenoord en het Nederlands Elftal. "Het gaat alleen om macht en geld."
Het is absurd als een club met zoveel schulden als Barcelona een eigen competitie op wil gaan zetten.
Theo Pouw, van Supportersclub Oranje, begrijpt dat de UEFA zich verzet tegen het plan. "Zij verdienen hun geld aan de Champions League, de Europese kampioenschappen en de Nations League. Ze lopen hierdoor veel risico."
Pouw vindt dat het plan voor de Super League niets meer met een echte competitie te maken heeft. "Een club als Barcelona, dat ongelooflijk veel schulden heeft en dan zijn eigen competitie op wil gaan zetten, is natuurlijk absurd."
"We zitten natuurlijk niet te juichen als het Nederlands Elftal zonder zijn beste spelers moet gaan voetballen", vervolgt Pouw. Toch denkt hij niet dat de UEFA dit zal laten gebeuren. "Het EK is een verdienmoment. Denk je nou echt dat ze zo dom zijn dat ze de beste spelers niet uit gaan nodigen?"
"Tot 1953 werden spelers die betaald voetbal speelden, ook niet toegelaten tot het Nederlands Elftal. Maar uiteindelijk ging de KNVB ook daar overstag. Het zou zomaar kunnen dat zoiets ook hier gaat gebeuren, maar er moet nog zoveel gebeuren voordat dat duidelijk is. Ik ben zeer benieuwd."
Voetbal is ook business, maar je ontdoet het hiermee van de nostalgie en romantiek.
"Dit idee staat erg ver van de belevingswereld van de gemiddelde supporter. Ik snap heel goed dat voetbal ook business is, maar je ontdoet het hiermee van de nostalgie en romantiek die er nu nog zijn", reageert Harrie Timmermans van supportersvereniging PSV. "Je ontdoet een club hiermee van zijn eigenheid."
"Die ontwikkeling van 'meer meer meer', die ook nog eens aangejaagd wordt door clubs met veel schulden, zorgt ervoor dat het steeds verder verwijderd wordt van wat voetbal ooit was", vindt Timmermans.
"Daarom vind ik het goed dat PSV niet afhankelijk wil zijn van oliedollars, maar dat gekeken wordt naar investeerders met een clubhart. Dan blijf je baas in eigen huis, en supporters hebben ook meer gevoel bij zo'n club dan een die zijn ziel en zaligheid verkoopt. Zo raak je je oorspronkelijke fanbase kwijt."
Timmermans denkt dat clubs wel veel geld kunnen verdienen met "dit zielloze project", maar vraagt zich af waar je als supporter straks naar zit te kijken. "Daarom denk ik dat deze ontwikkeling voor een ommekeer kan gaan zorgen: dat supporters hier niet in mee willen gaan. Maar misschien ben ik een romanticus."
De brutaliteit van die clubs is ongekend.
"Ik heb bijna met afschuw kennis genomen van dit plan", zegt Remco Ravenhorst van supportersvereniging Feyenoord. "De brutaliteit van die clubs is ongekend, en dan wordt het nieuws ook nog in het holst van de nacht naar buiten gebracht. En dat in een tijd waarin het in toenemende mate gaat over solidariteit, en waarin supporters belangrijk zijn om de clubs overeind te houden."
Ravenhorst vindt dat de verschillen tussen clubs juist kleiner moeten worden en niet groter. "Ook in Nederland, dat is wat voetbal mooi maakt. Als de omzet van de clubs zoveel gaat verschillen, dan kun je als kleine club nog zóveel geluk hebben, kampioen word je niet."
"Het zal hard gespeeld gaan worden en de lobbygroepen van beide partijen zijn sterk, maar toch denk ik niet dat die Super League er gaat komen."
Gary Neville, oud-speler van Manchester United en 85-voudig Engels international, maakt zich ook boos over de plannen voor de Super League: