Michael van Praag
NOS Voetbal

Van Praag op slotdag als UEFA-bestuurder: 'Besodemieterd door Super League'

Het was vandaag zijn laatste vergadering als voetbalbestuurder. En het werd een gedenkwaardige in Montreux, waar de Europese voetbalunie UEFA dezer dagen bijeen is voor het 45ste congres. "Eentje om niet meer te vergeten", kijkt Michael van Praag (73) maandagavond in Langs de Lijn En Omstreken terug op de roerige bijeenkomst.

Die vergadering ging vrijwel helemaal over de 's nachts bekendgemaakte plannen van twaalf Europese topclubs om op korte termijn een eigen competitie te starten buiten de UEFA om. "Ik voel me besodemieterd", reageerde het scheidend bestuurslid van de UEFA op de aanval van zes Engelse, drie Italiaanse en drie Spaanse clubs op het huidige Europese clunvoetbal.

Verbouwereerd had Van Praag het nieuws in de auto op weg naar zijn hotel vernomen. Een dolksteek in de rug, zo omschreef hij het plan voor de Super League. De afgelopen maanden waren heel veel clubs (ook de Europese topclubs) betrokken geweest bij de voorgenomen hervormingen van de Champions League, die maandag ook bekrachtigd werden door de UEFA: meer clubs in het hoofdtoernooi, meer wedstrijden, meer geld. Maar de clubs die zich nu willen afscheiden, zien plotseling meer in het nieuwe plan van de Super League, waarmee tien miljard euro gemoeid zou zijn.

Bedrog

Een boze Van Praag: "Dit is niet nieuw. Het is al de derde keer dat dit gebeurt. Op een moment dat iedereen zijn steun aan de nieuwe opzet van de Champions League had gegeven. De afgelopen keren gebeurde het nog met open vizier, maar nu komt er na middernacht plots een persbericht. Dit is gewoon bedrog."

Vijf jaar geleden was de kwestie ook al aan de orde. Toen was Van Praag kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA. De aanpassingen destijds, zegt hij nu, zijn waarschijnlijk de oorzaak geweest dat hij het in de verkiezing moest afleggen tegen de Sloveen Aleksander Ceferin.

De voorzitter van de UEFA ontplofte maandag van woede. Ceferin stelde zware represailles in het vooruitzicht. Betrokken clubs als Manchester City, Chelsea en Real Madrid zouden eventueel direct uit de Champions League gehaald kunnen worden. De drie clubs plaatsten zich onlangs voor de halve finales van het belangrijkste Europese bekertoernooi. En spelers van die clubs zouden geweerd worden van EK en WK. Het EK begint op 11 juni. Veel deelnemende landen zouden veel topspelers in dat geval moeten thuislaten.

Juridische aspecten

Van Praag: "Ik heb Ceferin dat horen zeggen op een persconferentie. In de vergadering van het dagelijks bestuur is dat echter niet aan de orde gekomen. Aan zulke maatregelen kleven heel veel juridische aspecten. En de spelers kunnen er niets aan doen wat hun bazen beslissen. Die mag je in mijn ogen niet straffen."

De voetbalbestuurder, 73 inmiddels, heeft minder goede woorden voor zijn collega-bestuurder Andrea Agnelli. De Italiaan is voorzitter van Juventus, dat zich bij de clubs voor de Super League schaarde, en bij de UEFA.

Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus

"Hij heeft vrijdag in een telefonisch gesprek met UEFA-voorzitter Ceferin nog aangegeven de hervormingen van de Champions League te steunen. En dan zondag om middernacht ineens als een dief in de nacht bekend te maken voor de Super League te gaan. En vervolgens niet meer je telefoon opnemen... Hij is een ordinaire leugenaar, een bedrieger", aldus de oud-voorzitter van Ajax en de KNVB.

Benieuwd naar uitkomst

Vrijdag zit het nieuwe bestuur van de UEFA, zonder Van Praag dus, opnieuw aan tafel. Dan via een videoverbinding. Van Praag is benieuwd naar de uitkomst. "Ik weet het oprecht niet", zegt hij over wat de toekomst van het Europese clubvoetbal gaat brengen.

"Ik heb begrepen dat er voor de Super League al contracten zijn afgesloten. In het voetbal weet je het nooit. Ik weet wel dat ik het jammer vind dat ik er niet meer bij betrokken ben."

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, over de Super League die twaalf Europese topclubs uit drie Europese topcompetities willen oprichten.

Gudde over Super League: 'De verschillen in geld worden zo veel te groot'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl