NOS Voetbal

FIFA-preses Infantino waarschuwt Super League-clubs: 'Erin of eruit'

Infantino waarschuwt Super League-clubs: 'Erin of eruit'

In navolging van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zich uitgesproken tegen de oprichting van de Super League.

"We keuren de Super League ten zeerste af", zei Infantino tijdens het UEFA-congres in Montreux. "Het is een gesloten winkel, afgescheiden van de huidige instituties. Laat geen twijfel bestaan over de afkeuring van de FIFA. Ik ben hier om mijn volledige steun aan de UEFA uit te spreken."

"Gisteren hebben we woorden gehoord als oorlog en breuk", vervolgde de FIFA-voorzitter. "Vreselijke woorden en nog erger als we het hebben over het spel waar we allemaal van houden. Laat me heel duidelijk zijn: FIFA is een organisatie die is gebouwd op de echte waarden van sport."

Als sommigen ervoor kiezen hun eigen weg te gaan, moeten ze met de consequenties van die keuze leven

Gianni Infantino

Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, AC Milan, Internazionale, Juventus, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur maakten zondagavond bekend een nieuw midweeks Europees toernooi te starten, de Super League, De betreffende clubs willen nog wel in de nationale competitie blijven spelen.

De UEFA dreigde de betreffende clubs die nog actief zijn in Europa, Real Madrid, Manchester City en Chelsea staan in de halve finales van de Champions League, per direct uit te sluiten en spelers van de Super League-clubs te verbannen van het komende EK.

"Als sommigen ervoor kiezen hun eigen weg te gaan, moeten ze met de consequenties van die keuze leven", aldus Infantino. "Zij zijn verantwoordelijk voor hun keuzes en concreet betekent dat: of je bent erin of je bent eruit. Je kan niet half erin zitten en half niet. Dat moet helemaal duidelijk zijn."

Die clubs die denken dat ze groot en onaantastbaar zijn moeten beseffen waar ze vandaan komen

Aleksander Ceferin

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin richtte in zijn toespraak op dinsdag rechtstreeks gericht tot de eigenaren van de zes Engelse clubs die willen meedoen aan de Super League. "Heren, jullie maken een grote fout", zei de Sloveen. "Maar iedereen maakt fouten, jullie kunnen dit herstellen. De Engelse voetbalfans verdienen het dat jullie dat doen."

Ook herhaalde Ceferin zijn felle toon van maandag. "Die clubs die denken dat ze groot en onaantastbaar zijn moeten beseffen waar ze vandaan komen", zei Ceferin. "Ze moeten beseffen dat als ze nu Europese giganten zijn, ze dat deels te danken hebben aan de UEFA."

UEFA-voorzitter doet oproep aan Engelse clubs: 'Herstel je fout'

"Het gaat om een handjevol hebzuchtige mensen die nu tegenover ons staan", aldus Ceferin. "Voor deze mensen zijn supporters consumenten. Ze zien competities als producten. Voor een wedstrijd kijken ze niet naar de opstellingen, maar naar het aantal volgers op Twitter en de ontwikkelingen op de gokmarkt."

"Na het laatste fluitsignaal kijken ze niet naar de ranglijst, maar naar de kijkcijfers. Het is niet langer hun doel om de prijzenkast te vullen met zilverwerk, maar hun bankrekening met cash."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl