NOS VoetbalAangepast

Real Madrid en FC Barcelona eensgezind: 'Super League blijft noodzakelijk'

Pérez over Super League: 'Project staat nu op stand-by'

Het laatste woord over de Super League is nog lang niet gesproken, ook al lijkt het project een luchtkasteel geworden nu negen van de twaalf deelnemers zijn afgehaakt. De voorzitters van FC Barcelona en Real Madrid, Joan Laporta en Florentino Pérez, vinden die conclusie echter veel te voorbarig.

"De komst van een Super League blijft noodzakelijk", zei Laporta in een interview met een Catalaanse tv-zender. Hij verklaarde ook wel open te staan voor een gesprek met de Europese voetbalbond UEFA. "Het is van groot belang dat de grote clubs, die zorgen voor een aanzienlijk deel van de inkomsten, ook zeggenschap hebben over de verdeling van de inkomsten."

Donderdagavond kwam er ook een officiële verklaring van de club naar buiten. "Het was een historische fout als we niet hadden meegedaan. Het project moet nader worden bestudeerd en kan nog altijd doorgaan in een andere vorm."

Miljarden

"De zeer hoge salarissen van de spelers zijn een grote last voor topclubs", aldus de uitleg van Laporta. "We hebben meer inkomsten nodig om ervoor te zorgen dat voetbal een geweldige show blijft."

In de Super League, een alternatief voor de Champions League voor de elite van het Europese clubvoetbal, zou veel meer geld omgaan. De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks maar liefst vier miljard euro willen steken in het project, dat uiteindelijk plaats zou moeten bieden aan twintig clubs, waarvan vijftien permanent.

Joan Laporta (l) met Barcelona-coach Ronald Koeman

Ook Pérez wil nog van geen wijken weten. De Real Madrid-voorzitter is duidelijk over de clubs die zijn afgehaakt. "Er zijn contracten getekend en daar moet men zich aan houden", zegt hij in een uitzending van het Spaanse radiostation Cadena SER.

Naast zijn eigen club zijn alleen Barcelona en Juventus nog over. "De rest kan zo weer aansluiten. Misschien dat er dingen worden aangepast uit het oorspronkelijke plan, maar wat mij betreft gaan we ermee door."

Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur en Liverpool trokken zich dinsdag terug na heftige protesten van de fans, een dag later volgden AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid.

'Ongelofelijk agressief gereageerd'

Hoewel AC Milan zelf een officiële verklaring de wereld in slingerde over zijn afmelding, heeft die club zich volgens de informatie van Pérez nog niet teruggetrokken.

"Je kunt er niet zomaar uitstappen", benadrukt Pérez, die zeer bedroefd is op de reacties die het plan teweegbracht. "Er is ongelofelijk agressief op onze plannen gereageerd. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt. We zijn drie jaar met dit concept bezig geweest, vooral om er voor te zorgen dat onze financiële positie wordt verbeterd. Wat we vervolgens bijvoorbeeld van de UEFA over ons heen hebben gekregen, is ongelofelijk."

Real Madrid wordt woensdag uitgefloten bij zijn bezoek aan Cádiz:

Fans Cádiz joelen spelers Real Madrid uit vanwege Super League-perikelen

"Het Champions League-format is gedateerd en alleen interessant vanaf de kwartfinales", sneert Pérez naar de Europese voetbalbond, die het belangrijkste Europese clubtoernooi wel wat gaat aanpassen. "Dit format werkt duidelijk niet, dus we dachten dat we een competitie konden hebben waarin de belangrijkste teams in Europa vanaf het begin van het seizoen tegen elkaar spelen."

Pérez geeft zijn droom niet op, verwacht NOS-correspondent Rop Zoutberg. "We zagen een vermoeid hoofd, maar zeer strijdbaar. Bedenk hier ook bij dat hij niet alleen de baas is van Real Madrid, maar ook de beoogde baas van de nieuwe Super League."

Hoewel het plan voor de nieuwe Super League voor de buitenwereld zondagavond uit de lucht kwam vallen, leeft het idee al tientallen jaren. Pérez werkte de laatste drie jaar aan deze concrete plannen met een aantal collega-clubbestuurders en investeerders.

"Men doet het voorkomen alsof wij het voetbal aan het vermoorden zijn. Niets is minder waar", is Pérez stellig. "Wij zijn het voetbal juist aan het redden. Er moeten dingen veranderen. Maar misschien hadden we het beter uit moeten leggen allemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl