Super League
Initiator Agnelli: 'Denk niet dat Super League nu nog kans van slagen heeft'

Na het terugtreden van negen van de twaalf deelnemers lijkt de komst van de Super League van de baan. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, een van de dragende krachten achter het project, laat aan persbureau Reuters weten dat de competitie op deze manier geen bestaansrecht heeft.

De zes Engelse clubs kondigden dinsdagavond hun vertrek aan en excuseerden zich woensdag bij de fans. Atlético Madrid liet woensdagmorgen weten de Super League de rug toe te keren, waarna ook Internazionale en AC Milan volgden.

Alleen Juventus, Real Madrid en Barcelona doen officieel nog mee en hebben de stekker nog niet uit het project getrokken, al heeft Juventus laten weten dat het er een hard hoofd in heeft dat de Super League, zoals zondag gelanceerd, van de grond kan komen.

'Om eerlijk te zijn: nee'

"Maar we blijven ons inzetten om het te realiseren", aldus de club, waarmee het in tegenstelling tot de Engelse en Spaanse ploegen nog niet keihard de deur heeft dichtgesmeten.

Er blijft desalniettemin weinig over van het ambitieuze project van Agnelli en co, ruim twee dagen na de aankondiging ervan. Op de vraag aan Agnelli of de veelbesproken plannen nu nog doorgang konden vinden, antwoordde hij: "Om eerlijk te zijn, nee. Dat is duidelijk niet het geval."

Andrea Agnelli ANP

"Ik geloof nog steeds in het project, dat 's werelds beste competitie mogelijk had gemaakt. Maar ik denk niet dat het nu nog kans van slagen heeft."

Atlético Madrid verklaarde dat voorwaarden waaronder de Super League gehouden zou moeten worden "er niet meer zijn". "Voor de club is het belangrijk dat er harmonie is, zeker waar het de fans betreft. De ploeg en de coach zijn tevreden met dit besluit."

Ook Internazionale zei dat de club de fans de beste beleving wil bieden.

Heftige protesten

In Engeland roerden de fans zich direct na de bekendmaking van de plannen. Protesten braken uit en aanhangers van onder andere Liverpool en Chelsea lieten van zich horen. Die fans van Liverpool haalden op het eigen Anfield alle vlaggen weg die over de lege tribunes hingen. De Engelse clubs besloten zich dinsdag officieel terug te trekken na massale supportersacties.

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur maakten aanvankelijk deel uit van de nieuw te vormen competitie, als lucratieve tegenhanger van de bestaande Europese toernooien.

Koeman zwijgt

Trainer Ronald Koeman van Barcelona, wilde zich woensdag niet uitlaten over de Super League. Dat is aan clubvoorzitter Joan Laporta en niet aan hem, zo vertelde hij tijdens een persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd van donderdag tegen Getafe.

"Ik heb gisteren met de voorzitter gesproken", aldus Koeman. "Hij legde mij het standpunt van de club uit, maar sindsdien is veel veranderd. Wat ik het liefst wil, is wat het beste is voor deze club."

Ook Koeman heeft kritiek, maar dan op UEFA: 'Ze praten veel, maar luisteren niet'

STER reclame