D66-leider Kaag en VVD-leider Rutte op weg naar de informateur
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil niet met PvdA en GroenLinks: geen licht tussen mij en Hoekstra

VVD-leider Rutte ziet het helemaal niet zitten om een coalitie te vormen met PvdA en GroenLinks. Na een gesprek met informateur Hamer zei hij dat er wat dat betreft geen licht zit tussen hem en CDA-leider Hoekstra. "Die twee partijen staan politiek gezien ver van ons af." Volgens Rutte zal de komende weken duidelijk worden welke partijen wel samen tot "een zo dun mogelijk regeerakkoord kunnen komen".

De demissionaire premier verwees na "een heel nuttig gesprek" met de informateur en D66-leider Kaag naar uitspraken die Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) gisteren deden. Zij stelden dat Hoekstra de boot te veel afhield voor wat betreft samenwerking met hun partijen. Maar Rutte onderstreepte vandaag dat hij er net zo over denkt: "Die combinatie ligt niet voor de hand, integendeel."

Rutte: 'ik zie regeren met combinatie GL en PvdA niet voor me, integendeel'

CDA-leider Hoekstra had vandaag geen gesprek met de informateur. Maar hij zei na afloop van de ministerraad dat zijn partij "er constructief in staat". "Er zijn allerlei combinaties mogelijk. Met de ChristenUnie, met Volt, met JA21, in een gedoogvariant." Wat hem betreft ligt het dan niet voor de hand om de "minst logische" combinatie te gaan onderzoeken, namelijk die met PvdA en GroenLinks. "Dat is getalsmatig ook niet nodig."

D66-leider Kaag herhaalde vandaag wat ze gisteren ook zei: dat ze met partijen aan de rechter- en linkerkant wil samenwerken in een zo progressief mogelijk, stabiel kabinet. Ze heeft de hoop nog niet opgegeven dat VVD, CDA en de PvdA en GroenLinks toch nog bij elkaar komen. Ze wijst erop dat er eerder belangrijke akkoorden zijn gesloten, zoals het klimaatakkoord , tussen heel uiteenlopende partijen.

Informateur wil meer tijd

Informateur Hamer heeft de Tweede Kamer vandaag extra tijd gevraagd om haar opdracht te vervullen. Ze moest eigenlijk voor zondag verslag uitbrengen, maar ze heeft nog geen antwoord op de vraag welke partijen met elkaar zouden kunnen doorpraten over de vorming van een nieuw kabinet.

Deze week sprak ze behalve met VVD en D66 in verschillende samenstellingen ook met CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. Daaruit bleek al dat de puzzel op dit moment nog zeer complex is. VVD en CDA willen dus niet met de PvdA en GroenLinks, de twee linkse partijen willen niet zonder elkaar. D66 ziet het niet zitten met de ChristenUnie en de kleinste regeringspartij in het huidige demissionaire kabinet houdt de boot nog altijd af.

Hoekstra: andere combinaties dan PvdA en GL zijn wel mogelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl