NOS Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar ruim 170 mensen na Capitool-bestorming

De FBI is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar meer dan 170 mensen voor betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool, vorige week woensdag. De Amerikaanse federale politiedienst heeft zo'n 100.000 video's, foto's en tips ontvangen over de aanval op het parlementsgebouw in Washington, is bekendgemaakt op een persconferentie.

De Amerikaanse hoofdaanklager zei dat inmiddels zeventig mensen zijn aangeklaagd en dat hij verwacht dat het aantal oploopt tot in de honderden. "Het Capitool-terrein buiten en binnen is een plaats delict", zei Michael Sherwin.

Volgens hem gaat het om een enorm onderzoek: "Ik denk dat de reikwijdte en de omvang van dit onderzoek en deze gevallen echt ongekend zijn, niet alleen in de geschiedenis van de FBI, maar waarschijnlijk ook in de geschiedenis van het ministerie van Justitie."

Even terug naar vorige week woensdag; dit gebeurde er toen:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Veel mensen die zijn aangeklaagd, staan op foto's die massaal zijn bekeken op sociale media, zoals van een man die aan het bureau zit van een staflid van voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden. Maar volgens de aanklager zijn er ook serieuzere aanklachten: "We kijken naar belangrijke misdrijven die verband houden met opruiing en samenzwering", zei hij.

Een Trumpaanhanger in het kantoor van Nancy Pelosi

De mensen die het Capitool bestormden worden over het algemeen omschreven als aanhangers van president Trump, maar wie het precies waren, is nog lang niet duidelijk. Chuck Schumer, de Democratische leider in de Amerikaanse Senaat, noemde hen vandaag "opstandelingen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid".

Vliegverbod?

Volgens Schumer moeten degenen die het Capitool zijn binnengedrongen een landelijk vliegverbod krijgen. "We kunnen niet toestaan dat diezelfde opstandelingen in het vliegtuig stappen en meer geweld en meer schade aanrichten", zei hij op een nieuwsbriefing.

In een brief aan de FBI en de Transportation Security Administration schrijft Schumer: "Het is een poging om de democratie zoals we die kennen te stoppen, door binnenlands terrorisme te gebruiken om ons regeringssysteem aan te vallen, waardoor deze opstandelingen in aanmerking komen voor de No-Fly List." Volgens de FBI wordt bekeken of dat mogelijk is.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen versterkten vorige week de beveiliging op luchthavens in de omgeving van Washington nadat Trumpaanhangers zich op vluchten hadden misdragen. Een vakbond voor stewardessen pleitte ervoor om degenen die het Capitool hadden bestormd, niet met commerciële vluchten te laten vertrekken uit Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl