Betogers in het Capitool
NOS NieuwsAangepast

Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw, betoger neergeschoten

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is de zetel van het Congres bestormd door pro-Trumpdemonstranten. Betogers zijn het Capitool binnengedrongen en wisten de vloer van de Senaat te bereiken. "Trump heeft die verkiezing gewonnen", riep iemand die op het spreekgestoelte plaatsnam.

Een andere betoger liet zich fotograferen in het kantoor van Spreker Pelosi. Hij liet een briefje achter op haar bureau met de tekst "we zullen niet opgeven".

In het gebouw is zeker één persoon neergeschoten. Op videobeelden is te zien hoe een vrouw zwaar bloedend ineenzakt. Het is nog niet duidelijk wie het vuur geopend heeft. Ook enkele agenten zijn gewond geraakt.

Op de trappen bij het gebouw staat een grote menigte. Binnen proberen bewakers met getrokken wapens en traangas te voorkomen dat de menigte binnenkomt. Aan Congresleden zijn gasmaskers uitgedeeld, omdat er ook in het gebouw traangas wordt gebruikt.

Ruiten Capitool ingeslagen, betogers gaan naar binnen

De politie lijkt overrompeld door de situatie. Op beelden is te zien dat betogers hekken wegslepen en de politie tevergeefs traangas inzet om hen te stoppen. Betogers sloegen ruiten in en klommen het gebouw in. Op sommige plekken blokkeerden bewakers deuren met meubilair om te voorkomen dat betogers binnenkwamen.

Uit de buurstaten Maryland en Virginia zijn leden van de Nationale Garde onderweg om de orde te herstellen. Ook agenten van andere federale politiediensten zijn opgeroepen om te assisteren.

In het Congres was op het moment van de bestorming een gezamenlijke zitting van beide kamers bezig waarin de verkiezingswinst van aankomend president Biden wordt bekrachtigt. Die bijeenkomst werd stilgelegd toen het gebouw bestormd werd.

Zo werd het debat in de Amerikaanse Senaat stilgelegd

Twee gebouwen op het terrein van het Capitool en enkele huizen in de buurt zijn ontruimd, in het hoofdgebouw zelf wordt Congresleden aangeraden op hun plek te blijven. De Democratische senator Haley Stevens twittert dat ze schuilt in haar kantoor. De burgemeester van Washington heeft een avondklok afgekondigd.

Correspondent Marieke de Vries is ervan overtuigd dat er onder de Trump-betogers ook gewapende personen zijn. "We hebben mensen met dikkere riemen om hun middel zien lopen, met iets wat meer dan een bodywarmer leek. Dus ik denk dat er wel degelijk wapens aanwezig zijn. De politie heeft aangekondigd daar streng tegen op te treden, het is in de hoofdstad verboden openlijk wapens te dragen."

President Trump heeft betogers via Twitter opgeroepen "vreedzaam" te blijven, maar hij riep ze niet op te vertrekken. "Steun onze agenten, ze staan aan de kant van ons land", schreef hij. De president heeft tot nu toe alleen via Twitter gereageerd.

Vicepresident Pence, die de Congreszitting voorzat, roept de betogers op de vrede te herstellen en het gebouw te verlaten. Hij voegde eraan toe dat wie geweld gebruikt, gestraft zal worden.

Demonstratie bij Witte Huis

De demonstranten waren eerder vandaag afgekomen op een grote pro-Trump-demonstratie bij het Witte Huis. Trump sprak zelf daar de betogers toe. Hij zei opnieuw dat hij ervan overtuigd is dat hij de verkiezingen heeft gewonnen.

Vooraf schreef de president op Twitter dat de stad zal volstromen met mensen die niet willen dat "de verkiezingen gestolen worden door radicaal-linkse Democraten".

Op straat zijn demonstranten eensgezind over de verkiezingsuitslag:

Demonstranten geloven niks van de verkiezingsuitslag

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, had de aanwezigheid van de Nationale Garde opgeschroefd in aanloop naar het protest.

De bekrachtiging van de verkiezingsuitslag is normaal gesproken een formaliteit en de rol van de vicepresident is gewoonlijk ceremonieel. Pence heeft in een brief aan het Congres laten weten zich aan zijn grondwettelijke taken en plichten te houden.

In aanloop naar de protestactie van vandaag sprak Trump op een campagnebijeenkomst in Georgia over de rol die hij voor Pence ziet. "Ik hoop dat Pence het gedaan krijgt voor ons, moet ik zeggen. Als het hem niet lukt vind ik hem natuurlijk niet meer zo aardig", zei Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl