Ook vandaag kwamen Trump-aanhangers al samen in de hoofdstad
NOS Nieuws

Grote pro-Trumpdemonstratie verwacht in Washington, politie vreest geweld

Naar verwachting duizenden aanhangers van president Trump demonstreren morgen in Washington D.C. tegen vermeende verkiezingsfraude. Er wordt gevreesd voor geweld tussen de rechtsextremistische Proud Boys en radicaal-linkse activisten van Antifa. Het protest komt op de dag dat het Congres de verkiezingsuitslag moet goedkeuren.

"Ik ben erbij" en "Het zal er heftig aan toe gaan", twitterde Trump over de betoging. De verwachting is dat hij een toespraak houdt in een park ten zuiden van het Witte Huis. Vandaag voerde zijn achterban ook al actie op Freedom Plaza.

Politie vreest gewapende mensen

Voor het geval het uit de hand loopt heeft de Nationale Garde ruim 300 mensen klaarstaan om de politie te hulp te schieten. Het gemeentebestuur roept mensen herhaaldelijk op om geen vuurwapens mee te nemen. "Er zijn mensen van plan gewapend naar de stad te komen", zei de politiechef op een persconferentie.

Gisteren werd de leider van de Proud Boys, Henry Tarrio, in de stad gearresteerd. Hij is inmiddels vrijgelaten op voorwaarde dat hij Washington verlaat. Tarrio wordt aangeklaagd wegens het in brand steken van een Black Lives Matters-vlag, die gestolen was van een kerk in de stad. Tarrio had bij zijn aanhouding twee lege vuurwapenmagazijnen in zijn bezit, met daarop het logo van de groepering:

"Wij zullen niet onze traditionele zwart-gele kleding dragen", zei Tarrio op sociale media. "We gaan incognito en verspreiden ons in kleinere groepen door de binnenstad."

Ook het andere kamp zou van plan zijn onherkenbaar naar de demonstratie te gaan. Volgens berichten op sociale media willen sommige Antifa-leden zich verkleden als Trump-aanhangers. Met de Make America Great Again-pet achterstevoren, zodat medestanders hen kunnen herkennen.

Deuren barricaderen

De burgemeester van de stad roept burgers op weg te blijven van de demonstratie. "Maak geen contact met de demonstranten die uit zijn op een confrontatie." Op foto's is te zien dat huizenbezitters hun deuren barricaderen met houten platen.

Dit gebeurt nu op veel plekken in het centrum van Washington

Congresleden wordt geadviseerd zo vroeg mogelijk naar het Capitool te komen om drukte en actievoerders te vermijden. Daarnaast moeten ze zo veel mogelijk gebruik maken van ondergrondse routes. Zoals gezegd moet het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen bekrachtigen. Dat is de laatste officiële stap voordat Joe Biden op 20 januari kan worden beëdigd als president.

Capitool omsingelen

Zodra de Congresleden binnen zijn, gaan demonstranten het Capitool omsingelen, zegt een fanatieke Trumpaanhanger tegen de NOS. "We laten ze niet naar buiten totdat we tevreden zijn met de uitkomst."

De demonstranten onderschrijven Trumps bewering dat er op grote schaal fraude is gepleegd met stemmen per post, hoewel de Republikeinen in tientallen rechtszaken hierover ongelijk hebben gekregen.

'Waarom ik wel een pistool meeneem'

Twaalf Republikeinse senatoren en 140 Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden zijn van plan Bidens overwinning niet te bevestigen.

Lauren Boebert is een van hen. "Laat me je vertellen waarom ik wel mijn Glock (pistool red.) naar het Congres meeneem", zei het lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Colorado in een video op Twitter. Daarin laadt de Republikeinse het wapen en legt ze uit dat ze zich altijd zal inzetten voor het grondwettelijke recht om vuurwapens te mogen dragen:

De politiechef van Washington D.C. benadrukte dat Boebert in overtreding is als ze daadwerkelijk een pistool meeneemt. In de stad gelden al relatief strenge wapenwetten en die zijn in de aanloop naar de demonstratie verder aangescherpt. Daardoor is het dragen van een wapen in feite verboden in de binnenstad.

Racistische daad

Bij een grote pro-Trumpdemonstratie op 12 december waren eveneens duizenden mensen aanwezig in de hoofdstad. Na afloop het protest probeerden honderden leden van de Proud Boys, Antifa en Black Lives Matters-activisten de confrontatie met elkaar te zoeken. De vele agenten konden dat grotendeels voorkomen. Er werden zo'n 30 betogers opgepakt.

Bij die ongeregeldheden werden bij ten minste twee kerken van de zwarte gemeenschap Black Lives Matters-vlaggen gestolen. Volgens de politiechef wordt nog onderzocht of er sprake is van een racistische daad. De leider van de Proud Boys is daarbij een van de verdachten. Tarrio heeft al toegegeven dat hij de vlag heeft verbrand, maar vindt daar zelf niets racistisch aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl